zaterdag 13 oktober 2012

Golanhoogvlakte in ruil voor vrede met Syrië?

 
Een volledige terugtrekking naar de grenzen van voor 1967 bij de Golan, was in het verleden voor Israël onbespreekbaar. Syrië zat na de oorlog van 1948 tot aan het Meer van Tiberias en maakte het grensgebied daar onveilig totdat Israel de Golan innam. Bij de onderhandelingen die Ehud Barak in 1999 of 2000 voerde, zou dan ook tenminste een strook langs het meer onder Israelisch bestuur blijven. Als ze nu inderdaad de pre-1967 grens hebben aangeboden, zal dat vooral te maken hebben met de Iraanse dreiging; Iran bevoorraadt via Syrië de Hezbollah, en kan in het geval van een Israelische aanval op haar atoomprogramma makkelijk via Hezbollah Israel bestoken. In ruil voor de Golan zou Syrië tenminste de samenwerking met Iran, inclusief de doorvoer van wapens naar Hezbollah moeten beëindigen.
 
Wouter
_____________
 

 

 

Golanhoogvlakte in ruil voor vrede met Syrie

http://www.cidi.nl/Nieuwsberichten/Golanhoogvlakte-in-ruil-voor-vrede-met-Syri.html  

 

De Israelische krant Yediot Aharonot bracht vanmiddag opmerkelijk nieuws met betrekking tot een Amerikaans initiatief. De VS blijken in maart 2011 een indirect overleg te hebben georganiseerd waaraan Israel en Syrie deelnamen. Premier Netanyahu zou hierbij de Golanhoogvlakte aan Syrie hebben aangeboden in ruil voor vrede. Het overleg stokte onder andere door onlusten in Syrie tegen het Assad regime die uitgroeiden tot een burgeroorlog. 

 

Documenten van de toenmalige Amerikaanse afgezant voor het Midden-Oosten Fred Hoff, in handen van het dagblad, wijzen op overeenstemming tussen premier Netanyahu en defensie minister Barak om terug te keren naar de grens van 1967. De Golanhoogvlakte zou in ruil voor een alomvattende vredesovereenkomst met Syrie aan het land worden teruggegeven. Israel gaf een voorbehoud, het Assad regime moest alle banden met Iran doorsnijden. Het overleg liep stuk op het tijdpad van de Israelische terugtrekking uit de Golan. Syrie eiste dat Israel binnen twee jaar vertrokken zou zijn. Israel gaf direct aan dat het wegtrekken uit dit gebied meer tijd zou kosten. Ook interne spanningen in Syrie droegen bij aan het falen van dit overleg. 

 

Een woordvoerder van Netanyahu zei dat "dit initiatief een van velen was" en dat Israel "niet voornemens is geweest dit Amerikaanse initiatief te accepteren". Ook gaat hij ervan uit dat deze documenten richting media zijn gelekt vanuit politieke overwegingen. Israel gaat op 22 januari naar de stembus, Netanyhu's Likud blijkt twee zetels te winnen, en berichten over een eventuele terugtrekking vanuit de Golan zouden Netanyahu veel rechtse stemmen gaan kosten. Op de Golanhoogvlakte wonen meer dan 20.000 Joden en ongeveer 18.000 Druzen, de overgrote meerderheid van hen houdt vast aan de Syrische nationaliteit.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten