vrijdag 23 december 2011

Meer dan helft van Israëli's vindt dat land radicaliseert

 
De problemen van de multiculturele samenleving zijn ook Israel niet vreemd. Gesloten religieuze groepen met een eigen onderwijssysteem en rigide opvattingen over de verhoudingen tussen mannen en vrouwen. Bovendien met een hoog geboortecijfer, waardoor hun aantal en invloed groeit. Bijna het schrikbeeld dat de PVV hier oproept over moslims, maar die hebben weinig eigen scholen in Nederland, en de tweede en derde generatie raakt redelijk geseculariseerd en ingeburgerd, en kennen ook een dalend geboortecijfer. Misschien zou de vrijheid van onderwijs in Israel wat ingeperkt moeten worden? Tijd voor een Paarse coalitie in de Knesset; kunnen ze gelijk ook het burgerlijk huwelijk invoeren.
 
__________________

 

Meer dan helft van Israëli's vindt dat land radicaliseert

http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3090402/2011/12/22/Meer-dan-helft-van-Israeli-s-vindt-dat-land-radicaliseert.dhtml

Robin de Wever − 22/12/11, 13:49

53 procent van de Israëli's vindt dat Israël 'een proces van religieuze radicalisering' doormaakt. De meerderheid ziet de opmars van het orthodoxe jodendom met lede ogen aan.

Dat blijkt uit een enquete van een onderzoeksbureau, uitgevoerd in opdracht van het commerciële televisiestation Channel 2. Iets minder dan een kwart van de bevolking vindt niet dat de verhoudingen tussen het seculiere en het religieuze smaldeel zijn veranderd, meldt de Jeruzalem Post.

Onreine lusten
Volgens velen zijn (ultra-)orthodoxe joden de laatste tijd nadrukkelijker aanwezig in het land. Deze zomer trokken negen kadetten van de Israëlische officiersopleiding landelijk de aandacht toen ze weigerden naar zingende vrouwen te luisteren. Vrouwelijk gezang zou bij mannen onreine lusten opwekken. 

In bussen leggen ultra-orthodoxen soms sekse-scheidingen op. Radicalen brachten meermaals vernielingen aan in de Jeruzalemse wijk Mea Shearim, als protest tegen wat zij zien als gebrek aan moraal. De laatste maanden stortten ze zich op onder meer kledingwinkels en ijssalons.

Grote bedreiging
Een voormalig leider van de geheime dienst Mossad noemde de toenemende ultra-orthodoxe macht vorige maand het voornaamste probleem van het land. De groep zou een grotere bedreiging vormen voor de binnenlandse veiligheid dan Irans nucleaire programma.

Volgens critici biedt de politiek te weinig weerstand aan de religieuze verrechtsing. Velen vrezen dat de scheiding tussen synagoge en staat onder druk staat. De burgemeester van Jeruzalem zei vorige maand de strijd aan te binden met de 'erg extreme groep mensen die het gezag van de gemeente, politie, overheid en hoge raad niet erkennen'.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten