'Berlijnse Muren' zijn de wereld nog niet uit
http://www.rnw.nl/nederlands/article/berlijnse-muren-zijn-de-wereld-nog-niet-uit
Gepubliceerd op : 13 augustus 2011 - 8:00 am | door Jannie Schipper (Foto: Jim Greenhill)
Precies vijftig jaar geleden ging de bouw van de Berlijnse Muur van start: 13 augustus 1961. De wereld herinnert zich het moment dat de muur openging - in 1989 - als een grote bevrijding. Toch staan op diverse plekken nog muren die volken van elkaar scheiden. Om migratie tegen te gaan, omdat de grens wordt betwist of om drugs- en wapensmokkel te verhinderen.
Er worden zelfs muren bijgebouwd. Zo kondigde Griekenland in januari aan een muur te bouwen op de grens met Turkije om illegale migranten tegen te houden. Na kritiek meldde Griekenland afgelopen maand geen muur maar een slotgracht te gaan aanleggen. Een incompleet overzicht van nog staande en geplande 'Berlijnse muren' in de wereld.
Westbank
De muur op de Westbank wordt door Israël beschouwd als 'veiligheidsmuur', door de Palestijnen als 'apartheidsmuur'. De 8 meter hoge muur bestaat uit hekken, prikkeldraad en beton. Eerder bouwden Israël en Egypte afscheidingen langs de Gazastrook.
Ceuta en Melilla
De Spaanse enclaves in Marokko kregen in 2005 internationale bekendheid. Toen bestormden illegale migranten de muren om zich toegang tot 'Fort Europa' te verschaffen. Zij werden hardhandig tegengehouden. Nog steeds vallen doden bij pogingen om over de zwaar beveiligde muren te klimmen.
Noord-Ierland
De 'vredeslijnen' in Noord-Ierland scheiden katholieke en protestantse gemeenschappen in Belfast. Ze zijn in aantal en hoogte gegroeid sinds de eerste muur in 1969 werd opgericht. De muren zijn nog steeds een stille getuige van de spanningen tussen de bevolkingsgroepen.
India en Pakistan India bouwt muren, Pakistan bouwt muren en hun buren bouwen ook.
Prikkeldraad, muren, mijnen en technologische systemen bakenen de 'Line of Control' af tussen het gedeelte van het betwiste Kashmir dat Pakistan bestuurt en het gebied dat in handen van India is. Het conflict tussen India en Pakistan duurt al sinds de onafhankelijkheid van India in 1947.
In 2007 trok Iran een muur op aan de grens met Pakistan. De bevolking van het gebied dat Baluchistan wordt genoemd, leeft aan beide zijden van de grens.
De afscheiding tussen India en Bangladesh kwam begin 2011 in de internationale aandacht toen een kind uit Bangladesh werd neergeschoten bij een poging de grens over te steken - volgens mensenrechtenactivisten het zoveelste slachtoffer.
Westelijke Sahara
De zandwal in de Westelijke Sahara ziet er onschuldiger uit dan deze is: er liggen talloze mijnen, geplaatst in de strijd tussen Marokko en onafhankelijkheidsbeweging Polisario. Verder dan een staakt-het-vuren brachten talloze internationale bemiddelingspogingen de bevolking van het gebied niet.
Cyprus
Cyprus blijft verdeeld tussen een Grieks en een Turks deel. Als internationaal erkende Republiek Cyprus trad het Griekse deel in 2004 toe tot de Europese Unie. Kort daarvoor kregen families na dertig jaar hermetische afsluiting de kans elkaar te bezoeken. Het Turkse deel wordt alleen door Turkije erkend.
VS-Mexico
De grens tussen Mexico en de Verenigde Staten is onderwerp van films, liedjes en veel klachten. De 3169 kilometer lange grens is deels afgesloten met een metalen muur. Het is volgens sommige bronnen de plek met het meeste legale én illegale grensverkeer ter wereld.
Noord- en Zuid-Korea
Tussen de twee Korea's is sinds 1953 een bufferzone ingesteld. Of daar daadwerkelijk een betonnen muur is gebouwd, is niet helemaal duidelijk. Sinds 2003 is personenverkeer mogelijk tussen Noord- en Zuid-Korea, maar op momenten dat de spanning toeneemt, wordt de grens weer tijdelijk afgesloten.
Rio de Janeiro
Brazilië is bezig de favela's te ommuren. De groei van de sloppenwijken in Rio de Janeiro zou schade toebrengen aan het Tijuca Park, één van de grootste natuurreservaten in de wereld. Volgens critici zijn de muren in werkelijkheid bedoeld om de toegang van de arme naar de rijke wijken te blokkeren.
Saudi-Arabië
EADS Defence and Security heeft aangekondigd een hightech grenssysteem aan te leggen voor Saudi-Arabië. Deels gaat het om een fysieke muur, deels moeten camera's, satellieten en andere sensoren de grens monitoren. In juli protesteerde de Duitse oppositie tegen de Duitse betrokkenheid bij het project.
Irak-Koeweit
De afscheiding tussen Irak en Koeweit werd aangelegd na de eerste Golfoorlog, onder toeziend oog van de Verenigde Naties. In 2003 waren het niet Irakezen maar Amerikanen die gaten in het hek lieten knippen voor een invasie. De discussie over land- en zeegrenzen tussen Koeweit en Irak loopt nog steeds.
China-Hongkong
De beroemdste muur van de wereld staat al eeuwenlang in China ,maar ook in de moderne tijd bouwt China muren. Zo werd in de jaren '60 een muur tussen China en Hongkong geplaatst en aan de grens met Noord-Korea bouwde China een afscheiding van beton en metaal, die in 2011 verder versterkt werd.
Botswana-Zimbabwe
Botswana begon in 2003 met de bouw van een hek met stroomdraad aan de grens met Zimbabwe. De bedoeling was vee en bijbehorende veeziekten tegen te houden. Aan Zimbabwaanse zijde werd de afscheiding gezien als middel om migranten vanuit Zimbabwe te stoppen en daarmee als een belediging.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten