maandag 30 mei 2011

Antisemitisme groeit onder aanhang Duitse partij Die Linke

 
Dit is natuurlijk zeer slecht en zelfs alarmerend nieuws, want Die Linke is in sommige plaatsen behoorlijk groot. Het is bekend dat antisemitisme tegenwoordig ook van links komt, en samengaat met extreme anti-Israel sentimenten, maar binnen de partij zelf wordt alles netjes ontkend en van tafel geveegd. Wat me overigens ook stoort is het soms triomfantelijke toontje waarop rechts nu wijst op dit probleem: 'zie je wel, links deugt niet, ik heb het altijd al gezegd'. Links is natuurlijk net zo'n breed en vaag begrip als rechts en ook bij Die linke zitten mensen met verschillende achtergronden. Oude SED partijbonzen, maar ook idealisten die zich inzetten voor een wereld waarin wat meer oog is voor de minderbedeelden. Ik keur het gedachtengoed van Die Linke, de SP of GroenLinks niet af om hun verkeerde standpunten over Israel en blinde vlek voor antisemitisme. Ik blijf er daarentegen op wijzen dat ik het juist heel tegenstrijdig vind dat men zoveel solidariteit en begrip heeft voor de Arabieren maar niet voor de Joden. Zwart-wit denken en het versimpelen van de werkelijkheid zie je overigens aan beide kanten, maar juist van links valt het me vaak extra tegen.
 
RP
---------
 
'Antisemitisme groeit onder de aanhang van Duitse partij Die Linke'
Marco Visser − 27/05/11, 21:32

Het antisemitisme in Duitsland is bezig aan een opmars. Niet onder aanhangers van partijen als de neonazistische NDP, maar onder de maatschappijkritische leden van het linkse Die Linke. Dat is de conclusie van een onderzoek dat nog niet is gepubliceerd, maar al wel de nodige beroering wekte. De beschuldigingen van antisemitisme binnen Die Linke leidde deze week zelfs tot een debat in de Duitse Bondsdag.

De conclusies van het rapport komen bovenop het nieuws van de laatste weken, waarin de linkse partij opriep tot een boycot van Israëlische producten, waarin individuele leden zich bezondigden aan antisemitische uitspraken en een lokale partijafdeling op een pamflet de Holocaust in twijfel trok. 

Antizionisme en antisemitisme zijn de laatste jaren gemeengoed geworden onder links en winnnen nog altijd aan kracht, concluderen de Duitse sociale wetenschappers Samuel Salzborn en Sebastian Voigt. Nonsens, reageerde de leider van Die Linke, Gregor Gysi. Volgens hem maken de onderzoekers de klassieke fout om kritiek op Israël te verwarren met antisemitisme. De partij aanvaart en accepteert geen antisemitisme, zei Gysi. 

Toch was het Gysi zelf die in 2008 het probleem aan de orde stelde. Tijdens een toespraak voor de Rosa Luxemburg Stichting riep hij op tot solidariteit met Israël en vroeg zijn partijleden hun opvattingen over Israël te herzien. 

Salzborn en Voigt constateren dat antisemitisme vooral in het westen van Duitsland leeft. In de voormalige Bondsrepubliek ontstond in de jaren zeventig een anti-imperialistische traditie. Volgens de onderzoekers is dit anti-imperialisme de voedingsbodem voor het huidige antisemitisme. 

Het antisemitisme binnen Die Linke kreeg vorig jaar een forse duw in de rug nadat Israëlische troepen de flottielje naar Gaza enterden. Negen actievoerders vonden daarbij de dood. Onder de opvarenden bevonden zich ook twee politici en een ex-politicus van Die Linke. Salzborn en Voigt ondervonden dat het incident tijdens enkele partijbijeenkomsten werd gebruikt voor anti-Israëlische propaganda. 

De Duitse auteur en journalist Henryk M. Broder wakkerde in Die Welt de discussie verder aan met de stelling dat links hardnekkig naar rechts blijft wijzen als het om antisemitisme gaat. Broder schrijft al jaren over de link tussen antisemitisme en anti-Israëlische uitlatingen. "Antisemitisme is dat wat de nazi's de Joden hebben aangedaan", schrijft hij. "... Als een nazi in de jaren dertig op een NSDAP-bijeenkomst 'Juden raus aus Deutschland' heeft gebruld, is hij een antisemiet. Als een linkse sympathisant vandaag op een Palestina-bijeenkomst brult: 'Zionisten raus aus Palästina', dan is hij geen antisemiet maar een antizionist die wil bijdragen aan een rechtvaardige oplossing van het conflict." 

Bronnen: 
Die Welt - Waarum die Linkspartei ein Problem mit Israel hat
Die Welt - Linke fallen auf eigene Antisemitismus-Lüge herein
Die Welt - Linke verbreitete antisemitische Propaganda im Netz

Geen opmerkingen:

Een reactie posten