vrijdag 5 november 2010

Kristallnacht herdenking door Nederland Bekent Kleur te gepolitiseerd

 
De Internationale Socialisten (IS) hebben het gewraakte "Boycot Israel" affiche inmiddels vervangen voor eentje tegen Wilders. Dat is minder verwerpelijk maar evengoed ongepast want een politisering en oneigenlijk gebruik van de Kristallnachtherdenking. Het is sowieso erg vreemd dat gedurende meer dan tien jaar de Kristallnachtherdenking in handen is van een kleine radicale organisatie die nauwelijks mensen vertegenwoordigt, terwijl de Joodse organisaties maar eens in de vijf jaar wat doen.
 
Op de Kristallnachtherdenking dient de herdenking van het verleden en het gevaar van antisemitisme centraal te staan. In de tweede plaats kan tegen uitsluiting en vreemdelingenhaat in het heden worden gewaarschuwd, zonder daarbij naar een partij te wijzen. Het is natuurlijk prima wanneer organisaties tegen plannen van het nieuwe kabinet willen demonstreren of de gedoogconstructie met Wilders willen hekelen, maar gebruik daar dan niet de Kristallnachtherdenking voor. Die moet open zijn voor een ieder die wil stilstaan bij deze verschrikkelijke gebeurtenis en waar die toe leidde, ongeacht politieke voorkeur.
 
Wie graag een politiek statement tegen de Internationale Socialisten en Nederland Bekent Kleur wil maken kan zich bij een tegendemonstratie van Ben Kok aansluiten. Zie bijvoorbeeld: Zelf een Ben Kokje doen, op 9 november 
 
 
RP
----------------
 
Kristallnacht herdenking
CIDI - Thu 04-11-2010 

Het Centraal Joods Overleg, CJO heeft met zorg kennis genomen van het voornemen van de organisatie Nederland Bekent Kleur om op 9 november in Amsterdam weer een Kristallnachtherdenking te organiseren. In 1938 werden op de nacht van 9 op 10 november in Duitsland 267 synagogen in brand gestoken en 7500 bedrijven van Joden vernield. 92 Joden werden vermoord. Het was een massale uiting van antisemitisme. Hoewel het CJO het van groot belang acht dat dit moment herdacht wordt, kan het CJO zich niet herkennen in de wijze waarop dit momenteel in Amsterdam gebeurt. De bijeenkomst in Amsterdam is in hoge mate gepolitiseerd.

Zo achten wij een aankondiging van de bijeenkomst op de website van de Internationale Socialisten verwerpelijk. Naast de aankondiging staat een affiche afgebeeld waarop wordt opgeroepen Israel te boycotten. Israel wordt gelijk gesteld aan apartheid. Deze politisering heeft niets meer te maken met een waarschuwing tegen antisemitisme en racisme nu, laat staan met een herdenking van het verleden.

Het Centraal Joods Overleg heeft in het verleden steeds elke vijf jaar een Kristallnacht herdenking in Amsterdam georganiseerd. Vanaf volgend jaar zullen we dat elk jaar gaan doen, omdat we niet kunnen accepteren dat de Jodenvervolging door organisaties en personen misbruikt wordt voor hun eigen politieke agenda.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten