dinsdag 21 september 2010

Weigering Israëlische burgemeesters Westoever door VNG 'bizar'

 
De VNG motiveert haar weigering Joodse burgemeesters van de Westelijke Jordaanoever te ontvangen als volgt:
 
De organisatie doet dat naar eigen zeggen om haar neutraliteit 'ten aanzien van zowel Israël als Palestina' te benadrukken en de 'goede banden' met beide partijen te kunnen behouden. "Omdat de Israëlische nederzettingen een van de grootste strijdpunten tussen Israël en Palestina vormen en op dit moment ook in de onderhandelingen tussen Israël en Palestina worden besproken, zou de VNG in het conflict worden betrokken door aan een dergelijk werkbezoek mee te werken." (bron: Trouw)
 
Maar juist deze weigering is een zeer politieke daad die haar neutraliteit schendt. Zij neemt daarmee immers een duidelijk standpunt in wat betreft de (toekomstige) grenzen van de staat Israel. De status van de nederzettingen en de vraag welke nederzettingen wellicht bij Israel zullen komen is onderdeel van de onderhandelingen tussen beide partijen. Efrat, waar een van de burgemeesters vandaan komt, is onderdeel van het Etzion blok dat Israel wil houden. Bovendien was Gush Etzion al voor 1948 Joods en zijn de Joden daar juist verdreven door het Jordaanse leger. De VNG had het bezoek gewoon door kunnen laten gaan en op eventuele kritische vragen kunnen antwoorden dat zij geen standpunt inneemt over de nederzettingen en het slechts een werkbezoek betreft. Dat was een neutrale positie geweest. Als de Palestijnen belangstelling hebben om te komen, had men die evengoed ontvangen, evenals Arabische burgemeesters uit Israel. Nu worden bepaalde mensen uitgesloten vanuit een politieke motivatie. Dat is juist het tegenovergestelde van neutraliteit. Hopelijk leiden de kamervragen tot een herziening van dit besluit.
 
RP
-------------

Weigering Israëlische burgemeesters 'bizar'

Geplaatst: 20 september 2010 10:51, laatste wijziging: 20 september 2010 12:34

van onze redactie politiek

DEN HAAG – De ChristenUnie vindt het een `belediging' jegens Israël dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)  Israëlische burgemeesters uit de Westelijke Jordaanoever toegang tot Nederland weigert.

Kamerlid Joël Voordewind heeft hierover vragen gesteld aan minister Verhagen van Buitenlandse zaken. De VNG heeft geweigerd voor volgende maand een reis naar Nederland te organiseren voor Israëlische burgemeesters, omdat dit `politiek gevoelig' zou zijn. Toen bekend werd dat er bestuurders van Israëlische nederzettingen onder de deelnemers zouden zitten, heeft de VNG haar handen van de organisatie afgetrokken.

Voordewind wil vooral opheldering over de rol van de Nederlandse ambassade in Tel Aviv. Die zou een sterk advies aan de VNG hebben gegeven om de reis niet te organiseren. ,,Dat is bizar'', reageert Voordewind. ,,Nederland is hiermee het enige land in de EU dat mensen uit Israël weigert. Eerder is er wel een dergelijke reis naar Denemarken geweest.'' Bovendien zou Nederland zich zo met de onderhandelingen over de precieze grenzen van de Westelijke Jordaanoever bemoeien, meent Voordewind. ,,We doen alsof we zelf aan de onderhandelingtafel zitten.''

De weigering is in Israël slecht gevallen, constateert het Kamerlid. ,,Ze ervaren het echt als een klap in hun gezicht.'' SP-Kamerlid Harry van Bommel noemt de opstelling van de VNG om de Israëliërs niet te ontvangen juist `moedig'.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten