dinsdag 26 januari 2010

UNRWA start nieuwe Hebreeuwse website met Nederlandse subsidie

 
Onze regering geeft subsidie voor een Hebreeuwse website van UNRWA. UNRWA chef Karen Koning Abu Zayd had onlangs in NRC Handelsblad harde woorden voor Israel, en eiste dat alle vluchtelingen en hun nakomelingen terug kunnen keren naar Israel. Uit mijn IMO blog over dat interview:
 
Ze heeft oorlogen in Bosnië, Sierra Leone en Soedan meegemaakt en verwachtte in 2000 in Gaza in de beschaafde wereld te belanden en aan een soort opbouwmissie mee te werken ('Gaza was de veiligste plek waar ik ooit had gewoond'). Maar dat viel tegen, want de tweede intifada gooide roet in het eten, en na 2005 ging het allemaal nog harder achteruit, met de Gaza Oorlog als dieptepunt. Gevraagd naar het verschil met de andere brandhaarden die ze heeft gezien, zegt ze dat nergens de bevolking zo vaak hoop wordt gegeven en die daarna weer de grond wordt ingeslagen. En dat nergens een conflict zo lang duurt, en vluchtelingen na 60 jaar nog steeds niet in een veilig gebied leven. Dat is wellicht zo, maar zij legt de oorzaak daarvan onterecht weer eens geheel bij Israël. Geen woord over de Israëlische terugtrekking uit Gaza, Hamas dat in 2006 de verkiezingen won en in 2007 een bloedige coup pleegde, geen woord over het voortdurende streven van Hamas om Israël te bevechten en te verslaan, geen woord over de onvrijheid onder Hamas, de onderdrukking van vrouwen, minderheden en andersdenkenden, het oppakken van journalisten.
 
Nee, integendeel, Israël zou de Gazastrook nog steeds bezetten en het Westen moet met Hamas gaan praten en de boycot stoppen. En zich tegelijkertijd veel harder opstellen naar Israël toe. Ze wijst ook nog even op het zogenaamde 'recht op terugkeer' van de Palestijnse vluchtelingen, dat overigens ook in een van de vragen van Guus Valk als vaststaand recht wordt beschreven. Ze heeft ervoor gestreden dat de vluchtelingen mogen kiezen waar ze willen wonen, omdat 'zonder een regeling van dit probleem' een oplossing van het conflict ondenkbaar is. En een regeling staat voor haar blijkbaar gelijk aan de Palestijnen hun zin geven. Voor het feit dat Israël niet aan haar eigen ondergang wil meewerken toont ze geen enkel begrip.
 
Dat je je met dergelijke standpunten in Israel niet erg populair maakt en dan wel een Hebreeuwse website kunt gebruiken met wat uitleg, dat kan ik me voorstellen, maar waarom moet Nederland dat betalen? De UNRWA staat bekend om de eenzijdige en soms zelfs onjuiste informatie die ze geeft, zoals tijdens de Gaza Oorlog, en legt steevast de schuld van het conflict bij Israel, terwijl de Palestijnen slechts onschuldige slachtoffers zouden zijn. Misschien dat de Nederlandse regering ook Israels Arabische website kan subsidieren? Het is immers van belang dat de Arabieren naast de vele anti-Israel propaganda waaraan ze dagelijks worden blootgesteld, ook Israels kant leren zien. Dat komt de vrede en verzoening ten goede. In Israel is er daarentegen al veel ruimte voor het perspectief van de andere kant, op de websites van talloze mensenrechten- en vredesorganisaties, Haaretz en Meretz.
 
RP
--------------

UNRWA
Press Release
East Jerusalem
25 October 2010

FOR IMMEDIATE RELEASE

UNRWA launches new Hebrew website

The United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA) today announced the launch of a new Hebrew-language website. The new site marks a watershed for the Agency, which is seeking to extend its outreach and advocacy efforts to Israeli audiences.

The groundbreaking website, made possible through funding from the Dutch government, contains a wide range of resources designed to inform the Hebrew-speaking public about the reality of life for Palestine refugees.

Visitors to the new site will find a wealth of information on the Agency and its history, from exclusive archive and recent photographs, to videoclips, personal stories, and details of conditions in the camps where UNRWA operates.

The new site can be accessed at
www.unrwa.org/hebrew.php.

Christopher Gunness
UNRWA Spokesperson
Mobile: +972-(0)54-240-2659
Office: +972-(0)2-589-0267

Geen opmerkingen:

Een reactie posten