dinsdag 26 januari 2010

George Mitchell blijft aandringen in oud conflict Midden-Oosten

 
Alex Burghoorn is, net als  Guus Valk van NRC Handelsblad en Sander van Hoorn van de NOS, een meester in het weglaten van informatie die gunstig voor Israel en ongunstig voor de Palestijnen is. Zo wijst hij er in onderstaand artikel wel op dat Netanjahoe onlangs op de Israelische boomplantdag aankondigde dat Gush Etzion (dat al voor 1948 Joods was en waaruit de Joden in 1948 zijn verdreven door de Arabieren) voor altijd Israelisch zal blijven, maar niet dat Abbas steeds met meer en nieuwe voorwaarden komt voordat hij met Israel wil gaan onderhandelen. Voorwaarden die hij onder Olmert nooit stelde. Aanvankelijk eiste hij dat Israel zich voor een tweestatenoplossing en een Palestijnse staat zou uitspreken, wat ik overigens een reële eis vindt, en dat kreeg hij. Toen eiste hij een bouwstop en die kreeg hij gedeeltelijk, en toen eiste hij behalve dat Israel ook niet meer in de oude Joodse wijk van Jeruzalem en andere Joodse plaatsen mag bouwen, dat Israel op voorhand toezegt dat de groene lijn de basis van de onderhandelingen wordt. 
 
Ondertussen roept Israel al driekwart jaar lang op om zonder voorwaarden vooraf te gaan onderhandelen. In onderstaand artikel geen woord over dit recalcitrante gedrag van Abbas, en de veel flexibelere houding van Israel, en ook geen woord over de verheerlijking van zelfmoordterroristen door Abbas en de Palestijnse Autoriteit. Dat komt even niet uit. Zoals het ook niet uitkomt om in een stukje over de betrekkingen tussen Israel en Egypte het virulente antisemitisme in Egypte te benoemen, van soapseries op TV tot vileine stukjes in staatskranten en van haat vervulde toespraken van imams en wetenschappers die de Joden van alle mogelijke ellende in de wereld betichten.
 
RP
-----------------
 
Aandringen in oud conflict
ACHTERGROND,
Van onze correspondent Alex Burghoorn op 25 januari '10, 06:00, bijgewerkt 25 januari '10, 14:29
 
 
JERUZALEM - VS-gezant George Mitchell blijft pogen de partijen in het Israëlisch-Palestijns conflict tot onderhandelen te bewegen.

Als gelauwerd veteraan van de Noord-Ierse vredesonderhandelingen is George Mitchell wel de ideale bemiddelaar voor het Israëlisch-Palestijns conflict genoemd. Kort voor hij een jaar geleden werd benoemd tot Amerikaans gezant voor het Midden-Oosten, gaf Mitchell een lezing aan een Israëlische universiteit. Natuurlijk ging het over de lessen van Noord-Ierland: maar liefst 800 jaar na het begin van de Britse overheersing bracht hij daar het beroemde Goede Vrijdag-akkoord tot stand.

Na afloop van die lezing kwam een hardhorende Israëlische man naar hem toe, vertelde Mitchell onlangs in een tv-interview. 'Met luidde stem zei hij: zei u 800 jaar? Ik zei: ja, 800 jaar. Hij wuifde met zijn hand en zei: geen wonder dat u dat heeft opgelost, zo'n recente ruzie.'

De vergelijking tussen Noord-Ierland en het Israëlisch-Palestijns conflict is vaak gemaakt. Toch wilde Mitchell maar zeggen dat het in het Heilige Land echt andere koek is. Zijn opdrachtgever, de Amerikaanse president Barack Obama, koos na zijn aantreden voor een voortvarende aanpak van het conflict, maar dat is hem niet goed bekomen. 'Beide partijen hebben ondervonden dat de politieke context – de aard van hun coalities of de verdeeldheid in hun samenlevingen – het hun moeilijk heeft gemaakt een betekenisvolle dialoog aan te gaan', zei Obama pas in het weekblad Time. 'En ik denk dat wij onze mogelijkheden hen daartoe over te halen, hebben overschat.'

Maar van opgeven wil Washington niet weten. Nog steeds geloven de Amerikanen dat als ze Israëli's en Palestijnen maar met elkaar aan tafel krijgen, er binnen twee jaar vrede is. Alle duizenden jaren oude landclaims ten spijt. 'Ik denk', zei Mitchell, 'dat beginnen met onderhandelen hier moeilijker is dan afronden.'

De 76-jarige Mitchell pendelde de afgelopen dagen weer tussen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Sinds de eerste bemiddelingsronde in november was stukgelopen, had hij zijn gezicht niet meer laten zien.

Naar zijn terugkeer was echter noch in Jeruzalem, noch in Ramallah halsreikend uitgekeken. De Israëli's meenden van het begin af aan dat Obama zich te activistisch opstelde door van hen een algehele bouwstop in Joodse nederzettingen te eisen. De Palestijnen waren daar juist mee ingenomen, tot Washington door de bocht ging en genoegen nam met een tijdelijke bevriezing van nieuwbouw op de bezette Westoever. Toen voelden de Palestijnen zich verraden en zaten de Amerikanen met lege handen. Op de teleurstelling van Obama is in Israël minzaam gereageerd. Zo van: we hadden het je toch van tevoren gezegd?

Het zit muurvast. Na zijn ontmoeting met Mitchell ging Netanyahu zondag een boom planten in het Etzion-nederzettingenblok. Hij greep Nationale Bomenplantdag aan om daar te verklaren dat 'deze plaats voor altijd een onafscheidelijk deel van Israël zal zijn'.

Het bezoekje 'vernietigt alle pogingen van Mitchell', zei de woordvoerder van Abbas meteen. De Palestijnen zien uit naar het vervolg van de behandeling van het Goldstone-rapport over de Gaza-oorlog, over tien dagen bij de VN in New York. Israël wordt daarin, net als Hamas, beschuldigd van oorlogsmisdaden. Met het internationaal recht hopen de Palestijnen Israël klem te zetten. Opdat het alsnog de concessies voor vrede zal doen, die de Amerikanen niet van Jeruzalem gedaan krijgen.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten