dinsdag 22 januari 2008

Stroomuitval Gazastrook door Israëlische boycot?

Een tendentieuze kop bij een tendentieus artikel, maar van NRC zijn we inmiddels niet anders gewend.
 
Voor de duidelijkheid: Israël heeft de levering van diesel stop gezet, maar levert nog gewoon stroom aan de Gazastrook, ondanks de voortgaande raketbeschietingen, die ook de mensen bedreigen van de electriciteitscentrale die de stroom aan de Gazanen levert. De stroom die Israël levert (124 Megawatt) en die van Egypte (17 Megawatt) zijn samen goed voor driekwart van de totale stroomvoorziening aan Gaza.
 
 
The Defense Ministry said Israel will allow in diesel fuel for generators as well as gas used for cooking. A Foreign Ministry spokesman said restrictions would remain in place on petrol for cars.
 

Israel Electric Company workers' committee chairman Miko Zarfati legt uit:

"This is Palestinian spin. No one has stopped the supply of electricity to the Strip," Zarfati told Ynet. He claimed that his employees worked day and night in a power plant in Ashkelon while putting themselves in danger of being hit by Qassam rockets falling in the area.
The Gaza power plant only produces 30% of the electricity consumed in the Strip while Israel supplies the rest.
"It is simply offensive and arrogant for them to claim that there is shortage," Zarfati said....
"The situation is totally absurd. We're continuing to supply them electricity despite the (demand) overload for electricity in Israel and despite the fact that Israeli residents and Electric Company workers that are being sent to Gaza Vicinity communities are under threat from Qassam rockets," Zarfati railed.

Dit citaat krijgt veel minder aandacht dan de vele citaten van Palestijnen die in het donker zitten, die geen brood meer kunnen kopen, die niet meer kunnen koken.... De Palestijnen hebben zeker zwaar te lijden, en je kunt je vraagtekens bij het huidige Israëlische beleid zetten, maar moeten de media niet de zaak van verschillende kanten belichten, en mensen van verschillende kanten aan het woord laten?
 
 
Ratna
--------------

Stroomuitval Gazastrook door Israëlische boycot

Gepubliceerd: 20 januari 2008 11:29 | Gewijzigd: 21 januari 2008 14:57

ANP

http://www.nrc.nl/achtergrond/article900843.ece/Stroomuitval_Gazastrook_door_Israelische_boycot
Gaza-Stad, 20 jan. De Gazastrook heeft te maken met ernstige stroomuitval door een Israëlische boycot. De elektriciteitscentrale van de landstrook heeft vanochtend al een van zijn turbines moeten afsluiten, de tweede volgt aan het einde van de dag.

,,Er komt geen energie binnen en we hebben geen reserves'', aldus een functionaris. Aan het eind van de dag kunnen een miljoen mensen zonder stroom zitten. Het grootste deel van de 1,5 miljoen inwoners van het gebied is afhankelijk van hulp van buitenaf. De Verenigde Naties hebben gewaarschuwd voor een humanitaire crisis, als de boycot voortduurt.

Functionarissen van de Europese Unie hebben bevestigd dat de energiecentrale nog maar op halve kracht draait. De Palestijnen krijgen geld van de EU voor het inkopen van stroom.

Israël houdt de grens met de door de militante Hamas geregeerde Gazastrook al drie dagen gesloten. Zelfs VN-voertuigen komen het Palestijnse gebied niet meer binnen. De regering in Jeruzalem ging over tot de maatregel na een week vol geweld tussen het leger en strijders in het gebied. Dat kostte bijna veertig Palestijnen, vooral militanten, het leven.

De strijdkrachten proberen met name het afschieten van raketten op het Israëlische grensgebied te stoppen. Sinds het begin van het jaar vuurden militante Palestijnen ten minste 180 raketten af op Israël. Daardoor raakten tien mensen licht gewond. De Israëlische minister van Binnenlandse Veiligheid, Avi Dichter, waarschuwde zondag voor de ,,ondergang'' van het stadje Sderot, als Israël de militanten niet met succes weet ,,af te schrikken''. De plaats met circa 20.000 inwoners wordt dagelijks getroffen door Palestijnse projectielen.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten