vrijdag 25 januari 2008

Duisternis parlementsbijeenkomst in Gaza in scene gezet door Hamas

Eindelijk een artikel dat de Hamas propaganda ontmaskert! De Gazanen hebben het zwaar, maar Hamas speelt graag een makaber machtsspel over hun hoofden, en heeft de overwinning reeds binnen. Een overwinning die niet alleen nadelig is voor Israël, maar ook voor Fatah en het vredesproces.
 
Jammer dat het NOS Journaal, NRC Handelsblad en tal van mensenrechtenorganisaties zich zo makkelijk voor Hamas' karretje laten spannen.
 
Voor de duidelijkheid: Israël levert 70% van de stroom aan Gaza, Egypte 15% en de overige 15% wekt men zelf op.
Zie ook op IMO Blog: Hypocrisie in de Gazastrook
 
 
Ratna
-------------
 
Duisternis parlementsbijeenkomst in Gaza in scene gezet door Hamas

De foto's van de met kaarsen verlichte zitting van de regering van Hamas van de parlementsbijeenkomst in Gaza gingen dinsdag de wereld rond. Palestijnse journalisten vertelden gisteren dat Hamas de 'duisternis' in scène heeft gezet. Beide foto's, van de regerings- en de parlementszitting, zijn op klaarlichte dag genomen.

Volgens verschillende bronnen moesten de fotografen zelfs eerst nog even buiten de parlementszaal wachten, zodat de leden de gordijnen konden dichttrekken en hun kaarsjes konden aansteken. Hoewel in beide gevallen de persbureaus de tijden er bij zetten, leverden ze toch onderschriften aan over het in duister gehulde Gaza, nadat Israël de toevoer van brandstof had gestaakt.
 
 
 

De met kaarsen verlichte zitting van de regering van Hamas van de parlementsbijeenkomst in Gaza. | epa

Persbureau AP redde er zich later een beetje uit door bij de foto van de ministerraad in tweede instantie toe te voegen dat de zitting in kaarslicht bedoeld was uit solidariteit met de bevolking. Op de foto van persbureau Reuters van de parlementszitting is gewoon te zien hoe het daglicht nog door een kier in de gordijnen naar binnen schijnt.

Overigens bleef Israël al die tijd ontkennen dat het ook de toevoer van elektra had verminderd, en beschuldigde het Hamas ervan bewust alle stroom te hebben afgesloten. Gisterochtend vroeg een Israëlische radiojournaliste hoe het toch kwam dat Israël die publiciteitsslag had verloren. Een in het nauw gedreven functionaris van buitenlandse zaken legde uit dat hij een filmploeg had georganiseerd om opnamen te maken in de elektriciteitscentrale in Asjkelon die de stroom aan Gaza levert, zodat de wereld kon zien dat de stroom niet was afgesneden. Maar om bureaucratische redenen mocht de ploeg de centrale niet in.

Het blijkt inmiddels ook in Gaza een publiek geheim te zijn geweest dat Hamas al langer voorbereidingen heeft getroffen om de grens met Egypte omver te halen. De Britse krant The Times meldde vanochtend dat een speciale groep al maanden bezig is geweest met snijbranders de metalen afrastering door te snijden. Hierdoor waren niet eens al te veel explosieven nodig om de metershoge muur gisternacht ineen te laten storten. The Times sprak met ene luitenant Aboe Osama van de Palestijnse nationale veiligheidsdienst, die over de actie vertelde: „Ik heb het de afgelopen maanden waargenomen. Het gebeurde overdag, maar werd gecamoufleerd, zodat niemand het kon zien." Op de vraag of de regering ervan op de hoogte was gesteld, antwoordde hij: „Het was de regering zelf die het deed, dus wie moest ik er over rapporteren?"

Aboe Osama, die, aldus The Times, in een kleine wachtpost in niemandsland werkt, voegde er aan toe: „Gisteravond werd ons gezegd bij de muur vandaan te blijven. Omdat ze de blokkade gingen doorbreken."

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten