zaterdag 21 juli 2007

Soedanese vluchtelingen in Israël

Zie ook het eerdere (Engelstalige) bericht over de Soedanese vluchtelingen en de absurde beschuldigingen van de Soedanese regering.
_______________________________

Israël: Uittocht uit Darfur
http://www.elsevier.nl/magazine/artikel.asp?artnr=161202&jaargang=63&week=29

Elsevier - 21 juli 2007

Soedanezen zoeken asiel in Israël. Ze oogsten er sympathie door berichten over genocide in Darfur

Door Gerbert van der Aa

Israël heeft te kampen met een groeiende stroom Soedanese vluchtelingen, die vanuit het buurland Egypte illegaal het land binnenreizen. De Soedanezen, voor een deel afkomstig uit de onrustige regio Darfur, worden door Egyptische bedoeïenen door de Sinaï-woestijn de grens over gesmokkeld. Sinds begin dit jaar zijn enkele honderden Afrikanen op die manier in Israël aangekomen.

De standaardprocedure van de Israëlische autoriteiten is om de Soedanese vluchtelingen te arresteren. Soedan, dat het bestaan van Israël niet erkent, is officieel een vijandelijke staat. Maar de vluchtelingen mogen blijven als ze kunnen aantonen afkomstig te zijn uit Darfur, waar een oorlog woedt die sinds 2003 naar schatting 200.000 mensen het leven heeft gekost. Anderen worden teruggestuurd.

De Soedanese vluchtelingen verblijven met name in de zuidelijke stad Beersheba. Particuliere Israëlische hulporganisaties spannen zich voor hen in. Ze hebben een hotel afgehuurd om de Soedanezen op te vangen en brengen hen in contact met de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Ook is er voor ongeveer tweehonderd Soedanese vluchtelingen werk geregeld op kibboetsen, de collectieve boerenbedrijven in Israël.

De vluchtelingen uit Darfur raken een gevoelige snaar in Israël. De claim van sommige activisten dat de moordpartijen in Darfur een genocide zijn, levert de vluchtelingen veel sympathie op in Israël. Dat het merendeel van de vluchtelingen uit Darfur moslim is, hoeft geen belemmering te zijn. Israël gaf zo'n tien jaar geleden ook asiel aan gevluchte moslims uit Bosnië.

Israël vangt steeds vaker niet-joodse vluchtelingen op. Behalve aan mensen uit Darfur en Bosnië gaf het land ook asiel aan enkele honderden Afrikanen die op de vlucht waren voor het geweld in Ivoorkust. Ook vluchtelingen uit Eritrea, Turkije en Georgië zijn de afgelopen jaren opgevangen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten