'Moslims en christenen, dat gaat niet samen'
HARALD DOORNBOS - DBAYE
Op de meeste balkons staan Mariabeeldjes, in de huizen hangen kruizen en afbeeldingen van Jezus.
"Iedere keer als we er langs lopen, slaan we een kruisje", vertelt een jong meisje. Welkom in Dbaye, net buiten de Libanese hoofdstad Beiroet.
Dit is het enige Palestijnse kamp ter wereld waar alleen maar christelijke Palestijnen wonen. Zeker hier wordt de recente overname van de Gaza-strook door de milities van Hamas nauwlettend in de gaten gehouden. Want officieel mogen alle Palestijnen dan 'broeders' zijn, in de praktijk botert het volstrekt niet tussen de overgrote meerderheid van moslim-Palestijnen en de ongeveer twee procent christelijke Palestijnen. Zo ongeveer het eerste wat Hamas na haar staatsgreep daar deed, was het in brand steken van een kerk en het vernietigen van Maria- en Christusbeelden. Iets wat keihard aankwam bij christelijke Palestijnen. Net als de meeste moslims in het Midden-Oosten nemen de christenen hier hun religie namelijk behoorlijk serieus.
"Ik wil eigenlijk niet over politiek praten", zegt een man die zich Bashir noemt. "Maar de daders van het vernielen van kerken en Mariabeelden zullen uiteindelijk hun straf wel krijgen - in het hiernamaals." Een andere christelijke Palestijn, een garagehouder, zegt: "Moslims en christenen zijn als zwart en wit - dat gaat niet samen."
De meeste Palestijnen in Libanon zijn enigszins bang om over politiek te praten. "Radicale Palestijnse moslims geven ons allemaal het imago van terroristen", meent een jonge vent, die anoniem wil blijven. "Maar wij steunen het Libanese leger in de strijd tegen de extremisten", vervolgt hij, "Het maakt ons niet uit dat dit Palestijnen zijn. Terreur is terreur."
Het Dbaye-kamp is een wereld van verschil met de andere tien Palestijnse kampen in Libanon, waar alleen maar moslims wonen. Verwacht hier niet de traditionele chaos en de totale armoede uit de andere kampen. Dbaye is een gemoedelijke wijk, niet ver verwijderd van de Middellandse Zee, met keurige huisjes en schone straten. Het is hier ook niet overbevolkt, omdat Christelijke gezinnen veel kleiner zijn dan Moslimgezinnen.
Via een paar straten kom je in het kamp terecht bij een wat groter Mariabeeld. Ernaast woont de familie Bayadi. De vader des huizes, Elias, roept: "Als mijn dochter met een moslim trouwt, vermoord ik haar". De serieuze manier waarop 21-jarige dochter Rosy knikt, lijkt te bevestigen dat vader Elias geen grap maakt.
Volgens Josephine, de moeder in het gezin, is het schandalig wat Hamas heeft gedaan op de Gaza-strook. "Ze hebben de kerk vernield en het huis van Jasser Arafat geplunderd", vertelt ze, terwijl ze tranen in haar ogen krijgt. "Dit is een schande, een totale schande."
Christelijke Palestijnen hebben over het algemeen goede relaties met de Fatah-organisatie van de Palestijnse president Abbas. "Ik krijg zelfs 40 dollar per maand van Fatah als onkosten voor mijn studie", vertelt Rosy. Maar Hamas heeft alles verpest, meent de familie. "Mij krijgen ze nooit meer terug naar Palestina, zelfs als het bevrijd wordt", beweert vader Elias, "Ook als ze me geld toegeven, blijf ik hier. Hamas heeft Palestina veranderd in Afghanistan."
"Mij krijgen ze nooit meer terug naar Palestina, zelfs als het bevrijd wordt."
Geen opmerkingen:
Een reactie posten