vrijdag 15 juni 2012

's Werelds grootste ondergronds ziekenhuis ingehuldigd in Haifa

Het Rambam ziekenhuis in Haifa 
 

Israel bereid zich voor op nieuwe en heftigere raketaanvallen, door Hamas, Hezbollah, en wellicht Iran. Het ziekenhuis beschermt ook tegen aanvallen met chemische en biologische wapens. Triest dat het nodig is, maar het laat ook zien dat men er alles aan doet om de eigen bevolking te kunnen beschermen en de slachtoffers aan eigen kant te minimaliseren. Wanneer er in Israel veel minder doden vallen dan bij de buren, denk dan eens aan dit ziekenhuis en de kosten daarvan. 

 

RP

--------- 

 

's Werelds grootste ondergronds ziekenhuis ingehuldigd in Haifa

·        http://joodsactueel.be/2012/06/12/s-werelds-grootste-ondergronds-ziekenhuis-ingehuldigd/

·        Dinsdag 12 Juni 2012 19:15

·       

Geen versterkte burcht maar een 'versterkt ziekenhuis' wordt het Rambam Medical Center in Haifa nu al genoemd. Duizenden patiënten kunnen er de gebruikelijke medische zorgen krijgen ook in ongebruikelijke tijden.

Het ziekenhuis is niet alleen het grootste in zijn soort, het is ook buitengewoon gesofisticeerd. Tweeduizend patiënten kunnen er tientallen meter onder de grond door het medisch personeel behandeld worden terwijl aan de oppervlakte mortieren en raketten inslaan, zoals tijdens de tweede Libanese oorlog in 2006. Het ziekenhuis is tevens ontworpen om aanvallen met chemische en biologische wapens te weerstaan.

De raketaanvallen door Hezbollah en Hamas waren de rechtstreekse aanleiding om in Haïfa op de campus van Rambam, het Sammy Ofer Northern Regional Underground Emergency Hospital, zoals het versterkt ziekenhuis voluit heet, te bouwen. De laatste tien jaar heeft zowel het noorden als het zuiden van Israël te kampen met periodes van intensieve raketaanvallen.

Zowel tijdens de oorlog in 2006 als tijdens periodes waarin Hamas-terroristen dagelijks tientallen raketten per dag afvuurden op doelwitten in de Negev-woestijn zag men zich genoodzaakt om belangrijke heelkundige ingrepen ondergronds uit te voeren. Deze operaties vonden plaats zowel in Rambam in het noorden als in het Barzilai Hospitaal in de zuidelijke stad Ashkelon waar een gelijkaardig maar kleiner ziekenhuis op voltooiing wacht.

De medische hulpverlening kan gedurende langere tijd gewaarborgd worden en een grote toevloed van nieuwe patiënten, in geval van oorlog, mag evenmin een probleem vormen.

In vredestijd zal de drie verdiepingen tellende infrastructuur gebruikt worden als parkeerterrein voor zo'n 1.400 wagens. Een belangrijke ontlasting voor de nu al verzadigde buurt van Bat Galim waarin het ziekenhuis is gelegen.

Volgens bewindvoerders was de bouw een technisch huzarenstukje. De infrastructuur ligt niet alleen diep onder de grond maar ook beneden het zeeniveau. Miljoenen kubieke meter water moesten worden weggepompt. Toen in 2010 begonnen werd met de eerste fase van de bouw moest 7.000 kubieke meter beton voor de vloerplaat worden gegoten. Dagenlang kon aan geen enkel ander bouwwerk in het noorden van Israël beton worden geleverd.

Ook de muren en het dak bestaan uit metersdik beton waardoor schokken van raketaanvallen niet gevoeld worden en het gebouw beschermd is tegen chemische of biologische stoffen.

Vice-minister van Volksgezondheid, Ya'akov Litzman, recent nog in het nieuws toen hij om religieuze redenen de Belgische minister Laurette Onkelinx weigerde de hand te schudden, huldigde het gebouw in. "De afgelopen jaren werd sterk bezuinigd in het budget van Volksgezondheid", zo wist hij te vertellen, "maar dit project toont het belang aan om niet te raken aan belangrijke infrastructuurprojecten."

Het gebouw is genoemd naar Sammy Ofer, een self-made Israëlisch multimiljonair die overleed in 2011. Hij schonk 20 miljoen dollar aan dit project. "Niemand deed ooit zoveel voor Haifa als Sammy Ofer heeft gedaan", aldus burgemeester Yona Yahav.

De inhuldiging vormde meteen het afsluitend orgelpunt van de derde internationale Rambam-top waarop tientallen specialisten medische aspecten van spoedgeneeskundige hulpverlening met elkaar bespraken.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten