dinsdag 12 juni 2012

Israël als een ontwikkeld en hongerig land

 

Een schrijnend artikel over de armoede in Israel, die het hoogst is van de ontwikkelde landen. De WW en andere uitkeringen zijn zo laag dat mensen daar totaal niet van kunnen rondkomen, en dus op liefdadigheid zijn aangewezen. Veel mensen hebben dan ook twee banen om rond te komen, of maken lange dagen. Winkels zijn vaak tot acht uur of later open, kleine winkeltjes zelfs tot middernacht.

Terwijl de lonen een stuk lager liggen dan in West Europa (zie tweede artikel) zijn veel kosten zoals de huur, benzine en boodschappen minstens zo hoog als hier.

De economische groei van Israel (zo'n 4%) komt helaas niet aan iedereen ten goede. 

 

RP

--------

 

Israël als een ontwikkeld en hongerig land

http://www.groene.nl/commentaar/2012-06-04/israel-als-een-ontwikkeld-en-hongerig-land

Tel Aviv – Op het Bnei Dror- kruispunt ten noorden van Tel Aviv nam een vrachtwagen de bocht te scherp. Tientallen kratten met aardappelen vielen van de oplegger op het wegdek. 

SIMONE KORKUS

Op zich niets bijzonders, maar de twee Palestijnse vrouwen met donkere hijab op het hoofd en een klein joods jongetje, die iets verderop bij de bushalte stonden te wachten, zagen het ook en renden met plastic zakken en tassen naar de plaats van het ongeval. Ze begonnen de aardappelen te rapen. In een mum van tijd zag het zwart van de mensen die tussen de razende auto's de inhoud van de kratten redden. Joden en moslims, religieuzen en vrijzinnigen, mannen, vrouwen en kinderen. Armoede en gebrek discrimineren niet.

De wereld en de Israëlische regering willen ons graag doen geloven dat Israëls grootste knelpunt het veiligheidsrisico is. En ik moet ­toegeven dat als je de luxueuze winkelcentra met hun ­designerartikelen in Tel Aviv ziet je je nauwelijks kunt voorstellen dat er enkele kilometers verder armoede heerst. De cijfers liegen er niet om. Een kwart van de bevolking leeft onder de ­armoedegrens. Israël staat hoog op het lijstje van arme ontwikkelde landen van de oeso. Als het om arme kinderen gaat, staat Israël zelfs boven aan de lijst. Een derde van alle kinderen gaat iedere ochtend met een lege maag naar school.

Wie werkt, draait lange werkdagen en beide echtgenoten moeten doorgaans werken om de eindjes aan elkaar te knopen. Israël kent nauwelijks sociale huisvesting, en ­huursubsidie en huurbescherming zijn onbekende ­begrippen. Er is een woningtekort, vooral sinds het ministerie van Huisvesting dertigduizend ­sociale ­wooneenheden verkocht zonder van de opbrengst nieuwe woningen te kopen. De huren in de ­private sector zijn in vergelijking tot het ­inkomen erg hoog. Wie zijn werk verliest of van een ­bijstandsuitkering van tweehonderd euro per maand moet leven, staat letterlijk op straat. Het aantal daklozen stijgt dan ook gestaag.

Er zijn geen officiële cijfers, maar volgens Arik Ascherman van de afdeling armoede­bestrijding van Rabbis for Human Rights staan duizenden gezinnen op wachtlijsten en kunnen er tienduizenden zelfs niet op een wachtlijst komen omdat ze niet voldoen aan de criteria. Dat alles maakt Israël een grote verliezer op de better life index 2012, de welzijnsindicator van de oeso. Nederland behoort tot de middenmoot van de toplanden op deze lijst. Australië, Noorwegen en de Verenigde Staten behoren tot de beste welzijnslanden.

Je zou denken dat zo'n slecht resultaat de nieuwe coalitieregering tot actie zal dwingen. Maar zij heeft haar handen vol met urgentere knelpunten als de vrijstelling van dienstplicht voor religieuze joden. Op het Bnei Dror-­kruispunt, ondertussen, verscheen enkele minuten na het ongeluk de vrachtwagenchauffeur om zijn kratten op te halen. Er was geen aardappel meer te bekennen. 

 

Gemiddelde Israelische salarisstijging in maart 3,9%

VR 08-06-2012

Het Israelisch Centraal Bureau voor de Statistiek rapporteerde voor de maand maart een gemiddelde bruto stijging van het maandsalaris met 3,9% ten opzichte van de maand februari.

http://www.cidi.nl/Nieuwsberichten/Gemiddelde-Israelische-salarisstijging-in-maart-39-.html

Het gemiddelde bruto maandsalaris van de Israeli komt hiermee op 1.886 euro. Het totaal aantal werkenden in Israel steeg in maart naar 3.081 miljoen mensen, een respectabele stijging van 0,8% ten opzichte van de maand ervoor.

De best betaalde werknemers van Israel zijn te vinden bij het Israelische energiebedrijf Electric en bij het nationale waterbedrijf Mekorot. De medewerkers van deze bedrijven verdienen een gemiddeld salaris van 4.869 euro. Werknemers in de industrie en productiesector verdienen 2.740 euro per maand en degenen die werkzaam zijn in de bouw of wegenaanleg gemiddeld 1.742 euro. De laagst betaalde banen in Israel zijn te vinden in de sectoren landbouw en horeca. Landbouwmedewerkers moeten het doen met een gemiddeld salaris van 1.232 euro en horecamedewerkers verdienen gemiddeld 867 euro per maand.

Bron: Israelisch Centraal Bureau voor de Statistiek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten