zondag 18 december 2011

Hier is het winter. In Egypte is het lente. Nu al bijna een jaar.

 
Omschrijft zichzelf als: liberaal, seculier, kapitalist, feminist, pro-westers, atheïst, materialist, realist, 'pro-globalist' en pacifist.

En: als pro-Israël.

 
Bij de omschrijving van deze Egyptische blogger moest ik even denken aan de Sandmonkey, wiens blog ik vroeger wel eens bezocht, en die zich omschreef als:
 
Be forewarned: The writer of this blog is an extremely cynical, snarky, pro-US, secular, libertarian, disgruntled sandmonkey. If this is your cup of tea, please enjoy your stay here. If not, please sod off.
De Sandmonkey heeft sinds oktober niets meer gepost op zijn blog, dus er is ook bij hem wel reden tot zorg...
 
Wouter
____________
 
 
Hier is het winter. In Egypte is het lente. Nu al bijna een jaar.

http://www.depers.nl/binnenland/617424/Column-Lente.html 

Door: Kustaw Bessems 

Gepubliceerd: donderdag 15 december 2011 22:46
Update: vrijdag 16 december 2011 06:38

Hier is het winter. In Egypte is het lente. Nu al bijna een jaar.

Verkiezingen waarvan de uitslag niet bij voorbaat vaststaat, wie had dat gedacht? Verkiezingen met verrassingen.

Maar niet voor Maikel Nabil.

'Ik ga weer demonstreren, ik weet niet of ik terugkom', zegt hij in een filmpje dat nog online staat.

Maikel Nabil is deze week in hoger beroep veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Door een militaire rechtbank in Caïro.

Zijn misdaad? In maart plaatste hij een lange, gedocumenteerde blogpost met, vrij vertaald, de titel: 'Het leger en het volk waren nooit twee handen op één buik'.

Even daarvoor had het leger tientallen betogers opgepakt en in het Egyptisch Museum gemarteld. Nabil beschrijft in het stuk hoe hij als demonstrant al vanaf het begin zag dat het leger slechts deed of het de opstand steunde, maar intussen alleen de eigen belangen beschermde. Hij noemt incident na incident.

We zien striemen op een rug.

'De revolutie is erin geslaagd zich van de dictator te bevrijden maar nog niet van de dictatuur', schrijft Nabil. Belediging en laster, vinden de militairen die voorlopig de macht hebben. Nabil, 26, ging achter de tralies.

Er zijn berichten dat hij vrij kan komen als hij zijn verontschuldigingen maar aanbiedt. Dat weigert hij. Hij hongert zich uit bij wijze van verzet.

Een dienstweigeraar is Maikel Nabil. Omschrijft zichzelf als: liberaal, seculier, kapitalist, feminist, pro-westers, atheïst, materialist, realist, 'pro-globalist' en pacifist.

En: als pro-Israël.

Nabil bekritiseerde vijandigheden van Arabische landen tegen Israël, wil het land graag bezoeken en riep Israëliers op de strijd op het Tahrirplein te steunen. Hiermee heeft hij zich weinig geliefd gemaakt en dus klinkt de roep om zijn vrijlating zwak.

In een vrij land zijn ook de impopulaire eenlingen vrij. Maikel Nabil is de test voor het nieuwe Egypte. Het nieuwe Egypte faalt.

Met Nabil zijn twaalfduizend burgers sinds januari berecht door militaire tribunalen. Meer dan tijdens dertig jaar Mubarak.

Omdat Nabil al lang vastzit, moet hij nog dik een jaar. De eerste Arabische lente die hij weer meemaakt is die van 2013.

En dat is dan eigenlijk nog maar te hopen.

Kustaw Bessems is redacteur bij De Pers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten