woensdag 9 november 2011

Kristallnacht herdenking op 9 november 2011 in Amsterdam

 
 
_________________________
 
Kristallnacht herdenking op 9 november
di 25-10-2011

Het CJO roept u op tot het bijwonen van de Kristallnacht herdenking op 9 november in de Portugese Synagoge aan het Mr. Visserplein te Amsterdam.

De voornaamste spreker is Eberhard van der Laan, de burgemeester van Amsterdam. De bijeenkomst vindt plaats van 17.00 - 18.00 uur. Aansluitend is een kranslegging bij de ingang van de Hollandse Schouwburg.

Precies 73 jaar geleden vond in nazi-Duitsland de Kristallnacht plaats. Daarbij werden 267 synagogen in brand gestoken en 7500 winkels verwoest. 92 Joden werden vermoord. Deze explosie van antisemitisch geweld vormde de inleiding op de volledige uitstoting en uiteindelijk de vernietiging van miljoenen Europese Joden.

Het Centraal Joods Overleg wil de Kristallnacht herdenken om blijvend te waarschuwen tegen elke vorm van antisemitisme en racisme in onze samenleving. Zowel in Nederland als elders. Wij maken ons zorgen over de wijze waarop in deze tijd het antisemitisme zich opnieuw manifesteert. In sommige sectoren van de samenleving is ‘Jood’ een scheldwoord geworden.

Op internet is antisemitisme veruit de meest voorkomende discriminerende uiting, terwijl de Joodse gemeenschap in Nederland relatief klein is. Joden met keppels worden op straat nageroepen. De polarisatie is in ons land is toegenomen, terwijl het respect voor bepaalde religieuze uitingen en gebruiken verminderd is.

Met vele andere Nederlanders keert de Joodse gemeenschap zich tegen deze verschijnselen. Wij willen dat alle burgers in ons land vreedzaam, respectvol en zonder discriminatie kunnen samenleven. Door in onze rechtstaat stil te staan bij de Kristallnacht, een dieptepunt van antisemitisch geweld in de geschiedenis, wil de Joodse gemeenschap in Nederland het signaal afgeven alert te blijven. Voor antisemitisme en racisme mag in Nederland, in Amsterdam, nooit plaats zijn.

Kom op 9 november naar de Portugese synagoge en stuur dit bericht door!

Plaats: Mr. Visserplein, Amsterdam
Datum: 9 november
Tijd: 17:00-18:00, met aansluitend een kranslegging bij de ingang van de Hollandse Schouwburg
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten