Een goede analyse van het gevaar van een Iraans kernwapen door Afshin Ellian. Op de vraag hoe nu verder komt hij nog terug....
-----------------
Hoe gevaarlijk zijn de nucleaire ayatollahs?
woensdag 9 november 2011 09:58
De situatie rond het islamitische Iran is zeer gespannen. Vandaag komt de International Atomic Energy Agency (IAEA) met een rapport over het nucleaire programma van Iran.
Volgens diplomaten bevat dit rapport aanwijzingen of bewijzen betreffende het militaire doel van het Iraanse nucleaire programma.
Kernkoppen
Daarmee zou het regime van de ayatollahs in staat zijn om kernkoppen te produceren voor langeafstandsraketten. Als dat gebeurt, is ook Iran een nucleaire militaire macht, net als China en de Verenigde Staten.
De afgelopen dagen waren diplomaten druk bezig met de Iraanse kwestie. Daarbij zijn ook inlichtingen uitgewisseld tussen verschillende landen.
Maar eerst moeten we een objectieve weergave van de feiten geven:
1.
Het Iraanse nucleaire programma dateert uit de sjah-periode. Het zou, onder Westerse supervisie, voor vreedzame doeleinden worden gebouwd. Het programma werd gestopt na de Iraanse revolutie, na het uitbreken van de oorlog tussen Iran en Irak. Na deze oorlog hervatte Teheran het nucleaire programma.
2.
In de jaren negentig van de vorige eeuw stelde een aantal oppositiegroepen informatie beschikbaar waaruit zou blijken dat Iran met een aantal geheime nucleaire projecten bezig was. Dit leidde tot enige onrust in het Westen.
Daarom werd een diplomatieke missie gestart door de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Engeland, China en Rusland. De zogeheten club van 5 plus 1. De permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties plus Duitsland onderhandelden over een simpele zaak: Iran moest zijn nucleaire programma transparant maken en onder toezicht van de IAEA brengen.
3.
De onderhandelingen waren nutteloos. Omdat uit andere geheime informatie bleek dat Iran bezig was met het verrijken van uranium. Uranium worden gebruikt bij het maken van een kernbom.
Het Westen vroeg Iran om tijdelijk te stoppen met het zelf verrijken van uranium, omwille van het wederzijdse vertrouwen. In ruil daarvoor zou Iran door Rusland of de Verenigde Staten worden voorzien van verrijkt uranium. Ook werd voorzien in een aantal aanmoedigende economische maatregelen. Teheran weigerde.
4.
Uit satellietbeelden is gebleken dat Iran nabij de stad Qum in een berg een geheime nucleaire site heeft gebouwd. Vanwege dit gedrag werd Iran door sancties getroffen. De VN-Veiligheidsraad heeft Iran in een aantal resoluties veroordeeld en gesanctioneerd voor dit gevaarlijke wangedrag. Nu komt ook de IAEA met een explosief rapport. Het Westen heeft nooit gezegd of geëist dat Iran moet stoppen met zijn nucleaire programma. Het land kreeg zelfs hulp aangeboden.
Tulband
Hoe nu verder? De eerste vraag luidt: voor wie is de ayatollah met een nucleaire tulband gevaarlijk?
Allereerst is dit regime levensbedreigend voor de Iraanse bevolking. Met een kernbom wordt het ayatollah-regime het islamitische Noord-Korea - en wordt het onaantastbaar.
De ayatollahs kunnen dan makkelijker en nog gewelddadiger optreden tegen de eigen bevolking. De wereld kan dan niets doen voor het Iraanse volk. Jammer, maar een nucleair bewapend regime kan niet zo maar worden bedreigd.
Revolutie
Iran vormt ook een gevaar voor de Arabische landen. Al 33 jaar is het islamitische regime bezig met het exporteren van de revolutie. Een nucleair Iran is dan de supermacht van het Midden-Oosten. Hierdoor kan een wapenwedloop tot stand komen tussen Iran en Saoedi-Arabië: gevaarlijk en onwenselijk.
De nucleaire tulband vormt tevens een bedreiging voor de Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten. Dit spreekt vanzelf. En Israël moet van de kaart worden geveegd, aldus de heersende doctrine in Teheran.
Koude oorlog
De nucleaire tulband is een existentieel gevaar voor de staat Israël. Daarmee wil ik niet zeggen dat Teheran bereid is om kernwapens af te vuren op Israël. Maar de koude oorlog die tussen Iran en Israël zou ontstaan, zou worden overschaduwd door de dreiging van een nucleaire oorlog. Een extreem gevaarlijke situatie die niemand wil in het Westen. Maar nog steeds de vraag: hoe nu verder?
Deze vraag ga ik niet in een keer beantwoorden, omdat er geen eenvoudige antwoorden zijn. Het gaat hier om de existentie van een staat en miljoenen levens die op het spel staan. In de komende dagen probeer ik stap voor stap de voor- en nadelen van elk scenario te bespreken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten