dinsdag 13 september 2011

Sabeel komt niet op voor Palestijnse christenen

 

Donderdag en vrijdag is er een Kairosconferentie op de VU Amsterdam, met behoorlijk eenzijdige sprekers zonder een fatsoenlijk tegengeluid. Steeds meer christenen kiezen de Palestijnse kant, de kant van het 'slachtoffer' en tegen 'bezetter Israel'. Ze vergeten dat Israel met landen als Iran, Syrië en een zeer onzekere toekomst van de Arabische wereld te maken heeft, waar de haat tegen Israel diep zit. En nee, die komt niet alleen voort uit de onderdrukking van de Palestijnen. De verontwaardiging daarover is op zijn best selectief en vaak ronduit hypocriet als je bedenkt hoe sommige Arabische staten hun Palestijnse minderheid behandelen. Het aantal moslims dat door moslims is gedood is vele malen hoger dan het aantal dat door westerlingen of Israel is gedood. Ook het aantal Palestijnen dat door andere moslims is gedood is veel hoger dan die die Israel heeft gedood.

 

Vind je het schandalig dat de VU zich leent voor eenzijdige pro-Palestijnse propaganda? Laat dan een tegengeluid horen door ze een brief te schrijven of op donderdag naar de VU te komen en je mening te laten horen. 

 

RP

--------- 

 

http://www.refdag.nl/opinie/sabeel_komt_niet_op_voor_palestijnse_christenen_1_588126

Sabeel komt niet op voor Palestijnse christenen

12-09-2011 20:50

Sabeel, dat zegt op te komen voor Palestijnse christenen, heeft in feite als enige doel Israël zwart te maken, betoogt Tom Struick van Bemmelen.

„De Palestijnen zijn het slachtoffer van het wereldwijde Amerikaanse imperialisme, waarvan Israël een aanhangsel is." Dit zijn geen woorden van een Iraanse ayatollah, maar van Naim Ateek, oprichter van Sabeel, een groep die de situatie van de Palestijnse christenen onder de aandacht wil brengen. De uitspraak laat zien dat Sabeel een extreem linkse organisatie is, bedekt met een christelijk sausje.

Het doel van Sabeel is daarom Israël zo veel mogelijk zwart te maken, zonder naar de feiten te kijken. Want het gaat juist erg goed met de christenen in Israël. Israël is het enige land in het Midden-Oosten waar het aantal christenen toeneemt. In 1948 woonden er ongeveer 35.000 Arabische christenen in Israël, anno 2011 zijn dit er ruim 120.000. En uit recente opiniepeilingen blijkt dat de christelijke (en islamitische) Arabieren in Oost-Jeruzalem een voorkeur hebben om bij Israël te blijven horen.

Kijk maar eens naar wat er gebeurt met de christenen in de islamitische buurlanden van Israël, zoals Egypte en Iran. Vervolging, discriminatie, pesterijen, intimidatie en gedwongen bekeringen van christenen zijn daar de dagelijkse praktijk. Het leidt tot een massale uittocht van christenen uit het Midden-Oosten, nota bene de bakermat van het christendom. Nu al leven er meer Palestijnse christenen in Chili dan in de Palestijnse gebieden.

In de geboortestad van Jezus, Bethlehem, gelegen in autonoom Palestijns gebied, is het percentage christenen gedaald van meer dan 75 procent in 1948 tot minder dan 15 procent nu. Die daling zette al in toen Bethlehem nog illegaal bezet was door islamitisch Jordanië, van 1948 tot 1967. De verwachting is dat het nog ongeveer een generatie zal duren, dan zullen er helemaal geen christenen meer wonen in Palestijns gebied.

Je zou verwachten dat een groep als Sabeel, die zegt op te komen voor Palestijnse christenen, zich over deze gigantische leegloop druk maakt. Maar niets is minder waar. Men heeft uitsluitend (negatieve) aandacht voor Israël. Zo roept Sabeel op tot een economische boycot van Israël. Israël, dat zich juist verdedigt tegen hetzelfde Arabisch islamitisch extremisme waaronder ook de Arabische christenen zo lijden.

Dieptepunt was wat dat betreft de steun van Sabeel voor het illegale Gazaflottielje. Vorige week stelde een VN-rapport dat de blokkade door Israël „een legitieme veiligheidsmaatregel is om wapeninvoer te voorkomen, in overeenstemming met het internationale recht." Dat is niet verwonderlijk. Iedereen begrijpt dat geen land er aan mee hoeft te werken dat zijn vijanden zich bewapenen. Zuid-Korea werkt ook niet mee aan de wapenaanvoer naar Noord-Korea. Sabeel vond echter dat er wat dat betreft een uitzondering voor Israël gemaakt moest worden.

Naim Ateek spreekt vrijdag op een conferentie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Het is onbegrijpelijk en triest dat zo'n gerenommeerde instelling een platform geeft aan een 'christelijke' organisatie die zo eenzijdig en extreem anti-Israëlisch is.

De auteur is voorzitter van Likoed Nederland en oud-lid van de Eerste Kamer voor de VVD.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten