vrijdag 16 september 2011

Christenen betogen in Den Haag voor Israël en Jeruzalem

 
Christenen voor Israel organiseerde dinsdag in Den Haag een demonstratie tegen de deling van Jeruzalem. Volgens hen zijn er zo'n 3.000 mensen komen opdagen. (Klik de link voor foto's en video.)
Aan de foto's te oordelen zullen het er zeker over de duizend geweest zijn. Komende maandag wordt er in Brussel gedemonstreerd.
 
Het is enerzijds prettig dat tegenover de vele anti-Israel demo's en acties ook eens voor Israel wordt gedemonstreerd, maar wat ik veel liever eens zou zien is een demonstratie voor vrede, waarbij zowel Israelische als Palestijnse vlaggen broederlijk naast elkaar gezwaaid worden. Dat zie je nu echt nooit! Misschien gebeurde dat wel nog in de jaren '90, tijdens Oslo? Toen volgde ik het conflict zelf nog niet zo, maar nu is de boel zo gepolariseerd dat het ondenkbaar lijkt.
 
De christenen hieronder vind ik dan ook niet echt overtuigend: men pleit voor de onderhandelingstafel, maar verzet zich tegen het (op)delen van het land en zeker van Jeruzalem. Waarover moet er dan nog onderhandeld worden?
 
Ik denk wel dat Jeruzalem onder Israelisch bestuur beter af is dan bij een (gecompliceerde) opdeling, maar dat is aan de onderhandelaars van beide zijden. Als de Israelische regering instemt met een deling van Jeruzalem om zo een vredesakkoord mogelijk te maken, wat is dan het grotere goed? Jeruzalem betekent "stad van vrede", en Jezus stierf er zelfs aan het kruis voor het heil der mensheid. Was dat niet het voorbeeld voor christenen om te volgen....?
 
Wouter
_____________

 

 

Honderden christenen betogen voor Israël

http://www.refdag.nl/nieuws/binnenland/honderden_christenen_betogen_voor_israel_1_588281

13-09-2011 13:02 | gewijzigd 13-09-2011 16:21 | Redactie digitale media

 

DEN HAAG – Honderden christenen zijn dinsdag in het centrum van Den Haag bijeen om hun sympathie voor Israël te betuigen. De manifestatie is georganiseerd door Christenen voor Israël in samenwerking met het Israël-Platform.

De deelnemers aan de manifestatie vrezen voor de gevolgen van een mogelijk op handen zijnde erkenning door de Verenigde Naties van een Palestijnse staat. Zo'n besluit zal volgens de christenen onvermijdelijk betekenen dat de hoofdstad Jeruzalem gedeeld zal worden.

Volgens de organisatie zijn 1200 mensen met de bus uit het hele land naar Den Haag gekomen om aan de betoging deel te nemen. De organisatie verwacht in totaal zo'n 2000 deelnemers.

Volgens Andre Groenewegen van Christenen voor Israël verwachten velen de komende tijd enorme herrie rond de discussie over een onafhankelijke Palestijnse staat. „Dat willen we voor beide partijen niet. Dus we doen een oproep: ga terug aan tafel om bloedvergieten te voorkomen", zei hij.

Veel demonstranten hebben een Israëlische vlag om of dragen die in de hand. Ook houden ze borden in de lucht met teksten als "Jeruzalem ondeelbaar" en "Israël voor Israël." In de loop van de middag liepen de demonstranten door de binnenstad naar de Israëlische ambassade.

De christenen roepen Nederland ook op de rug recht te houden. „Nederland vertil je niet, houd Jeruzalem ongedeeld. Nederland vertil je niet, houd Israël ongedeeld. Niet alleen volgende week, ook in de toekomst", zei voorzitter Jack van der Tang van het Israël Platform, een koepelorganisatie voor 50 pro-Israëlorganisaties.

SGP-fractievoorzitter Van der Staaij sprak de menigte toe en wees erop dat de oprichting van een Palestijnse staat „oneigenlijk, heilloos en desastreus" is. „Als we niet oppassen wordt die nieuwe staat een bron van nieuw geweld." Van der Staaij zag meer heil in het gesprek aan de onderhandelingstafel. „En wat echt helpt? Als Israël wordt erkend, als er geen pleinen naar terroristen worden vernoemd, als er geen zoete broodjes met Hamas worden gebakken. Dát helpt pas echt."

Ook de Israëlische ambassadeur in Nederland, Haim Divon, voerde het woord. Hij constateerde dat „geen ander land in de wereld kan claimen dat het al 3000 jaar hunkert naar vrede. Ik zal nooit zwijgen voor Jeruzalem." De ambassadeur zei de massale opkomst als een krachtige steunbetuiging te ervaren.

Nederland is tegenstander van het eenzijdig uitroepen van een Palestijnse staat. Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken liet vorige week weten ook niet gecharmeerd te zijn van een voorstel om de Palestijnse Autoriteit voorlopig de status van waarnemer bij de VN te geven. Ook Rosenthal wil dat de Palestijnen en Israël weer gaan onderhandelen om het vastgelopen vredesproces te hervatten.

Op maandag 19 september, als de vierdaagse bijeenkomst van de Algemene Vergadering in New York van start gaat, houdt Christenen voor Israël een grote slotmanifestatie bij het Europees Parlement in Brussel. 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten