zondag 26 juni 2011

Israelische soldaat al vijf jaar vast - Amnesty International

 

Het mag verheugen dat Amnesty International zich ook het lot van Gilad Shalit aantrekt, die al 5 jaar in de Gazastrook wordt vastgehouden.

Aan onderstaande oproep, die we doorgestuurd kregen, kun je echter blijkbaar alleen meedoen als je je hebt aangemeld voor “Amnesty’s Rapid Response Action Team”.

De gedachte is wellicht om alleen serieuze handtekeningen te verzamelen (bij veel online petities krijg je een hoop spam, onzin en dubbele handtekeningen), maar dat beperkt natuurlijk wel het aantal deelnemers.

 

Wouter

______________

 

Israëlische soldaat vijf jaar lang op onbekende plek vast

De 24-jarige Israëlische soldaat Gilad Shalit wordt al vijf jaar op een onbekende locatie ergens in de Gazastrook vastgehouden. Zijn familie heeft de laatste twee jaar niets meer van hem vernomen.

Gilad werd tijdens een aanval op zijn legerbasis door Palestijnse gewapende groeperingen, waaronder de gewapende vleugel van Hamas, opgepakt. Twee andere soldaten kwamen hierbij om. Gilad Shalit wordt vastgehouden als ´ruilmiddel´ voor de politieke eisen van Hamas: in ruil voor hem eisen ze de vrijlating van sommige van de duizenden Palestijnen die door de Israëlische autoriteiten worden vastgehouden.

Gilad heeft al vijf jaar lang nauwelijks contact met de buitenwereld. Hij mag geen brieven schrijven naar of ontvangen van zijn familie. Zijn vader zei: ´Ik weet niet waar hij vastgehouden wordt en hoe het met hem gaat... en of hij nog steeds in leven is...´

Het laatste dat zijn familie van hem vernam, was een video waarin Gilad een verklaring voorlas en een krant met de datum 14 september 2009 vasthield.

Onderteken de petitie aan Isma´il Haniyeh, Minister President van Hamas, sinds 2007 aan de macht in de Gazastrook, en roep hem op Gilad goed te behandelen.

Wat kunt u doen?

Door op beantwoorden (reply) en vervolgens op verzenden (send) te drukken zet u uw naam onder de petitie. Amnesty International verzamelt alle handtekeningen en zal deze aanbieden aan de autoriteiten in de Gazastrook.

 

De petitie tekst:

Dear Prime Minister,

I would like to express my concern about the situation of Gilad Shalit, a 24-year old Israeli soldier who has spent five years in captivity in an unknown location somewhere in the Gaza Strip.

I urge you to take all necessary measures to comply with Hamas´ obligations under international humanitarian law in order to ensure that Gilad Shalit is allowed to communicate with his family including through sending and receiving letters.

I urge you to ensure that he is well treated and held in humane and dignified living conditions.

Gilad Shalit should be given immediate access to the International Committee of the Red Cross and should not be treated as a hostage.

I trust in your good will and sense of justice.

Yours sincerely,

 

Amnesty International Postbus 1968 1000 BZ Amsterdam T 020 6264436
E-mail: info-emailactie@amnesty.nl

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten