zaterdag 11 december 2010

ICCO, Electronic Intifada & Arjan El Fassed (IMO Blog)

 
Voor wie de afgelopen 2 weken niet in het bar koude en glibberige Nederland verbleef, maar een zonnig en droog land opzocht, en daar geen bereik had voor zijn Twitterverbinding of WiFi, hieronder onze commentaren op een rijtje over ICCO, Electronic Intifada en haar mede-oprichter en huidig Tweede Kamerlid voor GroenLinks Arjan El Fassed.
 
Natuurlijk waren wij niet de enigen die op deze zaak reageerden; in onderstaande stukjes van IMO (en in diverse artikelen op deze blog sinds eind november) zitten diverse links en citaten van andere reacties, waarvan enkele zelfs in de mainstream pers verschenen.
Wellicht de meest degelijke en uitgewogen daarvan zijn afkomstig van Carel Brendel, die we hier daarom ook nog even linken:
 
 
 
 
Saturday, December 11th

Arjan El Fasseds verklaring over Electronic Intifada en Al Awda

Ik ben in mijn bespreking van El Fasseds standpunten niet ingegaan op de vluchtelingen kwestie, en zijn onterechte bewering dat het zogenaamde 'recht op terugkeer' verankerd is in het internationale recht. Zie daarover twee recente artikelen van mij op deze blog, hier en hier.
Lees verder...

Ratna Pelle on 12.11.10 [link]


Friday, December 10th

Arjan El Fassed en het bestaansrecht van Israel (2)

Arjan El Fassed en andere antizionisten verwijten Israël een aantal zaken die inherent zijn aan het principe van de natiestaat als politieke eenheid. In een ideale wereld zouden we allemaal wereldburgers zijn en allemaal in multi-etnische entiteiten leven waar geen enkel volk, religie of etnische groep over een ander domineert. In de werkelijke en zeer imperfecte wereld vechten volken, clans en religieuze groeperingen constant om de macht en zijn minderheden altijd kwetsbaar. In de moderne en vooral Westerse natiestaat zijn er daarom een aantal wetten die minderheden moeten beschermen (in Israël hebben Arabieren het daarom, ondanks de discriminatie, een stuk beter dan minderheden in Arabische staten). Bovendien kunnen onderdrukte volken vaak ook aanspraak maken op een eigen staat. Vele Arabische staten verzetten zich tegen de koloniale machten en werden hierin gesteund vanwege het recht op zelfbeschikking.
Lees verder...

Ratna Pelle on 12.10.10 [link]


Thursday, December 9th

Arjan El Fassed en het bestaansrecht van Israel (1)

In mijn vorige artikelen lag de nadruk op de standpunten die worden verkondigd door Electronic Intifada en Al Awda, die beide mede door GroenLinkser Arjan El Fassed zijn opgericht. In dit artikel ga ik in op een paar artikelen van El Fassed zelf, maar ik wil hier nog even een bijzonder kwaadaardig stukje van Al Awda onder de aandacht brengen, dat er eerder bij ingeschoten was. Naar aanleiding van een verklaring van de Israëlische vredesbeweging Peace Now over het zogenaamde 'recht op terugkeer' van de Palestijnse vluchtelingen, verspreidde Al Awda in 2001 een persbericht waarin onder meer stond:
Lees verder...

Ratna Pelle on 12.09.10 [link]


Tuesday, December 7th

Arjan El Fassed onder vuur: Al Awda, Badil en Electronic Intifada

GroenLinks Tweede Kamerlid Arjan El Fassed is zoals gezegd mede oprichter van de website Electronic Intifada, maar heeft daarnaast ook Al Awda, de Palestijnse 'recht op terugkeer coalitie', mede opgericht. Al Awda is een zeer radikale organisatie die terrorisme tegen Israël steunt en tegen vrede en een tweestatenoplossing gekant is. Men vindt Israël een racistische entiteit, waarvan de naam consequent met aanhalingstekens wordt geschreven. Uit de 'points of unitiy':
Lees verder...

Ratna Pelle on 12.07.10 [link]


Sunday, December 5th

GroenLinks en ICCO's medefinanciering van Palestijnse propaganda

Nadat afgelopen week een artikel in de Jerusalem Post verscheen over ICCO's steun voor Electronic Intifada (EI), zijn verschillende bloggers begonnen meer informatie over EI en haar mede-oprichter en GroenLinks Tweede Kamerlid Arjan El Fassed te verzamelen.
Lees verder...

Ratna Pelle on 12.05.10 [link]


Sunday, November 28th

Jacht geopend op Arjan El Fassed van Electronic Intifada - GroenLinks?

door Wouter Brassé, Sittard Web Log, donderdag 2 december 2010

Arjan El Fassed heeft vele petten gedragen. Hij was o.a. mede-oprichter van de Palestijnse "hasbara" website Electronic Intifada, en vervulde functies bij diverse andere Palestijnse organisaties zoals Al-Awda, dat zich inzet voor de 'terugkeer' van Palestijnse vluchtelingen naar Israel, en LAW, dat juridisch advies gaf aan de PLO; daarnaast had hij posities bij OXFAM-Novib en ICCO, en sinds de verkiezingen van juni jl. zit hij in de Tweede Kamer voor GroenLinks.
Lees verder...

Ratna Pelle on 11.28.10 [link]


ICCO steunt Electronic Intifada voor "gebalanceerde meningsvorming over Israel"?

Weer een weekje Nederlandse media over Israël

Er waren afgelopen week niet echt veel nieuwsberichten over Israël, geen nieuws over de nederzettingen en ook niet over de nog steeds niet hervatte onderhandelingen. Dus moesten we het doen met enkele berichtjes over Israëlische vrouwen die hun dienstplicht proberen te ontlopen door zich religieus voor te doen en nu via Facebook waren gesnapt, het feit dat Israël een hek op de grens met Egypte wil bouwen en begin van de week een paar berichten over de referendumwet die in Israël is aangenomen, en bepaalt dat Israël zich alleen mag terugtrekken uit de Golan of Oost Jeruzalem wanneer een meerderheid daar middels een referendum mee heeft ingestemd. Dit werd gebracht alsof het vrede bemoeilijkt, terwijl het natuurlijk gewoon democratisch is, en bovendien kunnen de Arabieren van de Golan ook stemmen, en blijkt uit enquêtes onder Arabieren in Oost Jeruzalem keer op keer dat ze bij Israël willen blijven.
Lees verder...

Ratna Pelle on 11.28.10 [link]
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten