woensdag 8 december 2010

Frits Bolkestein wist dat uitspraak over joden explosief was


Om het toenemende antisemitisme op de agenda te krijgen moet je de boel een beetje wakker schudden. Er worden immers al jaren Joden bedreigd en uitgescholden, synagoges en begraafplaatsen beklad en scholen moeten al jaren voor veel geld beveiligd worden. Maar daar las je alleen over in het NIW, bij het CIDI en op zionistische blogs. Bolkestein, een politiek dier, wist wellicht dat je alleen met zo'n uitspraak de dames en heren politici en journalisten uit de tent lokt. Van Halsema tot Wilders is men verontwaardigd. 'Wat? Onze Joden hier weg? Nederland heeft toch altijd geweldig voor haar Joden gezorgd?' is het sentiment van velen. Het idee dat Nederland haar Joden een warm hart toedraagt zit diep, maar is niet terecht. We schieten weer eens schromelijk tekort, en dat is niet de eerste keer. En wat velen nog altijd niet willen onderkennen, is dat het niet om een enkele bekladding door een verdwaalde neonazi gaat, maar om een vorm van haat die met Israel en sympathie voor de Palestijnen samenhangt, en met een steeds sterker anti-Israel klimaat. Wanneer het normaal wordt Israel met de nazi's te vergelijken, en Nederlandse columnisten dat geregeld doen, wanneer Israel als schurkenstaat die geen bestaansrecht heeft wordt omschreven, is de stap voor sommigen nou eenmaal snel gezet naar haat tegen Joden.
 
Marokkaanse jongeren, die voor een flink deel debet zijn aan het zogenaamde nieuwe antisemitisme, moeten niet alleen leren dat Joden hier niet verantwoordelijk zijn voor wat Israel doet, maar ook dat je de Gaza oorlog niet kunt vergelijken met de Holocaust, en dat ook Joden nationale rechten hebben. Ze moeten niet alleen leren over de verschrikkingen van de Holocaust, maar ook over het nieuwe begin dat veel Joden daarna maakten in een land waar ze eindelijk eigen baas waren. Je kunt Israel en Joden niet als twee totaal gescheiden zaken zien: demonisatie van het een heeft onherroepelijk zijn weerslag op het ander.
 
RP
-------
 

VVD-prominent wist dat joden-uitspraak 'explosief' was

Door: Peter Wierenga » Meer columns van Peter Wierenga
Gepubliceerd: 7 december 2010 - 14:43
Update: idem 14:57

Van sommige uitspraken zie je meteen dat ze geladen zijn. Dat Frits Bolkestein, eminence grise van de VVD, voor 'bewuste' joden geen toekomst ziet in Nederland vanwege het toenemende antisemitisme, is er zo eentje. Toevallig stuitte ik vorige week dinsdag op zijn opvatting in het pas verschenen boek Het Verval van Manfred Gerstenfeld.


Hierin schetst de Nederlands-Israëlische wetenschapper een somber beeld van het jodendom in Nederland, gevolgd door interviews met twaalf 'experts,' onder wie Ayaan Hirsi Ali, Leon de Winter en Frits Bolkestein.

Maar uitgerekend de opmerking van Bolkestein 'dat er geen toekomst is voor joden in Nederland' stond niet in het interview, maar in de inleiding. In een noot verwijst Gerstenfeld naar "Persoonlijke communicatie Frits Bolkestein" als bron. Daarom zocht ik diezelfde middag contact met Bolkestein om van hem persoonlijk te horen of die passage inderdaad klopte en of hij die mening nog steeds was toegedaan.

Tegelijk mailde ik met Gestenfeld. Laatstgenoemde reageerde het eerst: Bolkestein had het bij een lunch in februari 2009 tegen hem gezegd en toestemming gegeven om dit te publiceren. Na wat heen en weer mailen met de assistente van Bolkestein, mocht ik die vrijdag bellen. Hij wist dus al waarover het ging.

'Bewuste joden'
In ons telefoongesprek bevestigde Bolkestein bovenstaande passage uit Het Verval. Maar hij wilde de uitdrukking 'bewuste joden' tegenover mij verduidelijken. Hij doelde daarmee op 'joden die als zodanig herkenbaar zijn, zoals orthodoxe joden,' in tegenstelling tot geïntegreerde joden. Ook vroeg ik hem of hij in de tussentijd niet van mening was veranderd, omdat het probleem inmiddels hoog op de politieke agenda staat. Zo stelt Ahmed Marcouch voor om 'lokjoden' in te zetten tegen antisemitisme.

Maar Bolkestein is pessimistisch, zo zei hij mij, omdat de bron van het antisemitisme onder Marokkaanse en Turkse jongeren het Israëlisch-Palestijnse conflict is - en daarvoor voorziet hij geen spoedige oplossing. Om die reden meent hij dat 'bewuste' joden hun kinderen beter kunnen adviseren om te emigreren naar Israël of Amerika.

Hij voegde eraan toe dat hij besefte dat dit een – quote! - 'explosieve' uitspraak was. De VVD-prominent wilde nog weten wanneer het artikel zou verschijnen in De Pers ('maandag') en of ik een krantje wilde sturen ('uiteraard').    

Zo gezegd, zo gedaan.

En Bolkestein had het goed voorzien, met dat 'explosief'. De media stonden er vol van. Rabbijn Evers reageerde geschokt, net als politici van zo ongeveer alle partijen. Ook in de Amsterdamse wijk Buitenveldert, waar veruit de meeste orthodoxe joden wonen, raakte hij een open zenuw

'Ravage'
Alleen… beetje jammer dat ome Frits in De Volkskrant deed voorkomen alsof het artikel in De Pers 'te kort door de bocht' was. Misschien was hij toch een beetje geschrokken van de ravage die zijn bommetje aanrichtte.

En hoezo te kort door de bocht? Immers, de uitleg dat hij vooral op orthodoxe joden doelt staat juist duidelijker in De Pers dan in Het Verval. Precies het omgekeerde van wat de Volkskrant schrijft. Als de 'Azijnbode' even met mij gebeld had, of op zijn minst het artikel in De Pers had gelézen, hadden ze er niet zo naast gezeten.

Datzelfde geldt voor Trouw, dat schrijft dat wij pas achteraf een verklaring op de website hebben gezet – terwijl ze abusievelijk het oorspronkelijke artikel uit de krant citeren...  Nee, de enige die mij netjes om een reactie vroeg, was Pownews.

En Bolkestein zelf? Die zei zojuist tegen mij, om 14.09 uur aan de telefoon, dat hij 'geen enkele klacht' over mij of het artikel heeft en dat ik hem 'netjes behandeld' heb. Niks kort door de bocht dus. Is dat ook weer uit de wereld.

Ach, als de onderliggende problematiek maar serieus genomen wordt. Het is een schande dat joodse instellingen, van scholen tot synagogen, beveiligd moeten worden. Of de dreiging nu komt van moslimjongeren of extreemrechtse autochtonen. Dáár moet het over gaan.

-------------

Antisemitisme - Orthodoxe joden klitten in Buitenveldert

'Bepaalde wijken vermijd je gewoon'

Door: Eva Ludemann | Peter Wierenga
Gepubliceerd: gisteren 23:48
Update: vandaag 06:13

Zolang ze in hun eigen vertrouwde buurt zijn, voelen orthodoxe joden zich best veilig. Maar daarbuiten?

Uitgelaten springen de kinderen uit de touringcar. Glibberend over de bevroren stoeptegels, zoals tienjarigen overal en altijd doen. Niks bijzonders, zou je zeggen, behalve dan hun gekleurde keppeltjes en zwarte peyes – ofwel pijpekrullen.

Dat hier de orthodox-joodse school Cheider huist, is aan de buitenkant niet te zien. Een grijs bakstenen gebouw. Of het moest het hekwerk zijn: de poort gaat op afstand open, niet iedereen komt zomaar binnen. Zelfs de bejaarde niet die, met grijze baard en keppel, op zijn scootertje komt aankachelen.

Een jonge leerkracht stopt even als zijn klas uit de bus stormt. Jazeker heeft hij gehoord dat VVD-prominent Frits Bolkestein 'geen toekomst ziet voor orthodoxe joden in Nederland, vanwege het toenemende antisemitisme'. En hij wil er best over praten, als de school uitgaat. Maar als het om vier uur eenmaal zover is, haakt hij af. 'Sorry, maar ik mag er niets over zeggen van de leiding.'

De uitlatingen van Bolkestein in De Pers krijgen hier een extra lading. Je ziet het amper aan de buitenkant, maar Buitenveldert is dé joodse wijk van Nederland. Op een paar vierkante kilometer leven hier de paar duizend orthodoxe joden die Nederland telt, in een soort enclave.

Waar de joodse bakker – lékkere – slagroomsoesjes verkoopt voor het feest van Chanoeka. 'Emigreren? Dat ben ik niet van plan', zegt een man die anoniem wil blijven. 'Maar van dat antisemitisme, dat klopt wel. Al heb ik er zelf niet zoveel last van. Bepaalde buurten vermijd je gewoon.'

Bedoelt hij dat hij 's avonds niet in Amsterdam-West komt, een wijk met veel inwoners van Marokkaanse komaf? 'Dat doe ik overdag al niet.'

Dat is ook het devies van Nemi Yigali, een 46-jarige zakenman – bril, gebronsd gelaat, keppeltje – die zijn kinderen komt ophalen van school. 'Hier in deze buurt voel ik me veilig', zegt hij in het Engels, dat hem ondanks 18 jaar in Nederland iets beter afgaat. 'Ik vertrouw op de autoriteiten. De politie weet donders goed wat er speelt.'

Yigali wijst met zijn vinger in de richting van de stad. 'In Amsterdam zelf zul je mij niet zo snel zien, dat wil ik wel toegeven. Maar ook daarover ben ik optimistisch. Het is maar een kleine groep jongeren die kwaad wil, ik heb zelfs moslims onder mijn vrienden. Persoonlijk denk ik dat het vooral een kwestie van werk is: als die jongeren allemaal een baan hebben, gaan dit soort problemen vanzelf over.'


Ai, Bolkestein raakt 'n open zenuw

Niet alleen in Buitenveldert, ook in Den Haag raakte Bolkestein een open zenuw met zijn stelling dat 'bewuste' joden hun kinderen maar beter kunnen adviseren om te emigreren naar Amerika of Israël. Politici buitelden gisteren over elkaar heen om er schande van te spreken, van GroenLinks-leider Femke Halsema tot PVV-voorman Geert Wilders – ieder uiteraard op zijn eigen manier.

Maar dat er op de achtergrond een reëel probleem speelt, dat ontkent niemand. Aan de cijfers van lobbyorganisatie CIDI te meten, stijgt het aantal antisemitische incidenten. Een ander voorbeeld is dat 36 procent van de joodse gevangenen zich wel eens bedreigd voelt om zijn geloof, tegenover 10 procent van de gedetineerden met een andere religie.

Toch is het nog niet zo dat dit alles nu al een duidelijk effect heeft op de emigratiecijfers: vorig jaar vertrokken slechts 56 Nederlanders voorgoed naar Israël, al is dat wel een verdubbeling ten opzichte van 2008.

En omgekeerd komen er ook (liberale) joden deze kant uit, zoals filmmaker Danniel Danniel (60), die met een Nederlandse getrouwd is. 'Ik merk niets van antisemitisme, wel van xenofobie', relativeert hij.

Sterker nog, hij voelt meer solidariteit met andere allochtonen dan met Nederlanders, omdat hij 'net zo luidruchtig is en met een accent spreekt en duidelijk ook ergens uit het Midden-Oosten komt. Ik heb geen last van de islamitische gemeenschap, maar wel van de PVV.' Niettemin kan hij zich voorstellen dat joden met 'baard, keppel, of hoed' wél eens lastig worden gevallen.

En dan hebben we het nog niet eens over de beveiliging van scholen, synagogen, kindervakantiekampen et cetera (zie kader). Eigenlijk te gek voor woorden, zo vinden ze ook in Buitenveldert. Maar om de handdoek dan maar in de ring te gooien?

Yigali kent wel mensen die emigreren naar Israël voor werk, het warme weer of tóch voor hun kinderen. Maar hij denkt er niet over. 'Kijk,' tekent hij een kaart op de muur, 'dan moeten we van Europa naar Israël. Dan zitten we naast de Palestijnen, die ons liever deze kant uit zien gaan. Nee, we moeten niet wegduiken.'
 
Zie ook:
 

1 opmerking:

  1. Ik snap de ophef niet zo. Frits Bolkestein zei me dit bijna drie jaar geleden al, in een veel bredere context: hij had het toen over Nederlandse Joden in het algemeen. Zie mijn boek, Israel en ik: Vijftien bekende Nederlanders over hun verhouding met een zestigjarige (Aspekt, 2008), p. 28. In hetzelfde boek onderschrijft Dr. Bloeme Evers-Emden in feite wat Bolkestein stelt, zie pp. 83-84.

    BeantwoordenVerwijderen