donderdag 23 september 2010

Twee standaarden voor Israel en de Palestijnen


Een genuanceerde opvatting over Israel-Palestina, dat komt niet zo vaak voor op internet. Ikzelf vindt de weigering om de Israelische burgemeesters te ontvangen onterecht en vooruitlopend op de vredesonderhandelingen. Zie ook: Weigering Israëlische burgemeesters Westoever door VNG 'bizar'
 
De vraag is interessant in hoeverre het terecht is om van Westerse landen moreler gedrag te verwachten dan van niet-westerse landen. Ik denk dat dit momenteel te zeer een vrijbrief is geworden voor niet-Westerse landen en groeperingen die daar actief zijn, vooral wanneer zij in conflict zijn met een Westers land. De hogere morele standaard maakt dat een Westers leger altijd met één hand op de rug vecht tegenover niet-Westerse landen of groeperingen, waardoor deze moeilijker zijn te verslaan. Bovendien maken deze handig gebruik van deze verschillende maatstaven, door zich tussen burgers te verschuilen en vanuit burgergebied te opereren.
Hertzberger schrijft:
 
Toch verdwijnt die westerse meetlat onmiddellijk nu Israël weer wordt aangevallen. Sinds de vredesbesprekingen zijn hervat landden er tientallen Qassam raketten en mortiergranaten op Israël. En die mogen dan wel zelden hun doel raken, de dreiging is groot. Toch blijft de ophef uit.
 
Dat is al jaren aan de gang. De zelfmoordaanslagen riepen wel veel verontwaardiging op, maar de Qassamraketten hebben dat nooit gedaan, terwijl zij het leven in verschillende steden totaal hebben ontwricht, tientallen doden en een veelvoud aan gewonden hebben veroorzaakt.
 
RP
------------
 
woensdag 22 september 2010
Geplaatst door Rosanne Hertzberger

Israel (nrc.next 22 september)

De burgemeesters van Westbank-nederzettingen zijn niet welkom bij de tour door de Nederlandse gemeenten. En terecht. De nederzettingen zijn illegaal en vormen een direct opstakel op de weg naar eentwee staten oplossing. En in Nederland kletsen we niet alleen over onze internationale waarden, we handelen er ook naar.

Eigenlijk handelen we met twee standaarden. Er zijn landen als Canada, Australië, en de EU: welvarend, democratisch, hoogopgeleid, ze lijken min of meer op ons. Hun lot trekken we ons meer aan. Maar we stellen ook hogere eisen. Elke misstap op het gebied van mensenrechten en minderhedenbeleid valt op.

En dan zijn er landen als Turkije, Rusland, Indonesië. Een aanslag in Ankara trekken we ons minder aan, het staat verder van ons bed. Maar we verwachten ook minder 'goed westers gedrag' en zien vooral de lichtpuntjes tussen de overdaad aan mensenrechtenschendingen.

Israël behoort vaak tot categorie 1, de Palestijnen tot categorie 2. Zowel Israël als de Palestijnen begingen oorlogsmisdaden tijdens de Gaza-oorlog volgens de VN, maar we rekenen dat Israël meer aan. Hamas executeert systematisch politieke tegenstanders, maar wij wijzen erop dat Palestijnse gevangenen in Israël geen familiebezoek mogen ontvangen. Van een democratische rechtstaat verwachten we gewoon meer.

Toch verdwijnt die westerse meetlat onmiddellijk nu Israël weer wordt aangevallen. Sinds de vredesbesprekingen zijn hervat landden er tientallen Qassam raketten en mortiergranaten op Israël. En die mogen dan wel zelden hun doel raken, de dreiging is groot. Toch blijft de ophef uit.

Dat Nederland de nederzettingen in woord en daad afkeurt is duidelijk en terecht. De vraag is nu hoe Israël volgens de westerse waarden moet reageren op de beschietingen? Moeten ze achteroverleunen? Incasseren? Extra ontwikkelingsgeld sturen? De grenzen verder openen? Of is het dan toch toegestaan om terug te schieten? Maar dan misschien niet zo precies? Het is tijd voor een antwoord, en dit keer bij voorkeur voordat Israël weer orde op zaken moet gaan stellen en de westerse wereld wederom in verbijstering achter zich moet laten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten