woensdag 23 maart 2016

19 Jemenitische Joden in geheim overgevlogen naar Israel

 

Jemen had een heel oude Joodse gemeenschap; er zou in de vijfde eeuw zelfs een Joods koninkrijk zijn geweest, Himyar.

 

Vanaf 1882 trokken duizenden Jemenitische Joden naar Israel, vooral uit religieus-zionistische overtuiging. Het merendeel, circa 50.000 Joden, werd in 1949-1950 per vliegtuig naar Israel gehaald.

 

Met de verslechterende omstandigheden van de laatste jaren – ze worden door islamisten bedreigd – zijn wederom vele tientallen Joden uit Jemen naar Israel geëmigreerd.

 

Wouter

 

(Zie ook: De vergeten oorlog in Jemen)

 

_____________________________________

 

19 Jemenitische Joden in geheim overgevlogen naar Israel

 

http://www.cidi.nl/19-jemenitische-joden-in-geheim-overgevlogen-naar-israel/

IN ISRAEL / BY MIKE DURAND / ON 21/03/2016 AT 13:48 / TAGS: IRAN, VN, VS

 

Vanmorgen arriveerden in Israel 19 Jemenitische Joden, die Israel in het diepste geheim uit Jemen heeft overgevlogen. Zij behoorden tot de laatste Joden die nog in het door oorlog verscheurde land leefden. Er zijn nu nog ongeveer 50 Joden die Jemen niet willen verlaten. Daarvan wonen er 40 in een afgesloten terrein naast de Amerikaanse Ambassade in Sanaa, onder bescherming van de Jemenitische autoriteiten.

Volgens het Israelische Channel 2 heeft het Joods Agentschap de 19 Jemenitische Joden die vanmorgen arriveerden in samenwerking met het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken overgevlogen. Het gaat om een gezin van vijf uit de hoofdstad Sanaa en 14 inwoners van de stad Raydah, onder wie ook de rabbijn die een 500 tot 600 jaar oude thorarol mee heeft genomen.

Jemen had in 1949 een Joodse gemeenschap van ongeveer 63.000. Het merendeel, zo’n 49.000 mensen, werd in 1949-1950 naar Israel overgevlogen. Voor die ‘Operatie Vliegend tapijt’ waren toen zeker 430 vluchten nodig. Voor en na de operatie vluchtten ook al duizenden Joden vanuit Jemen naar Israel.

Jemen wordt nu al ruim een jaar geteisterd door de bloedige burgeroorlog tussen Jemenitische regeringstroepen en Houthi-rebellen, die worden gesteund door Iran. Ook de soennitische bewegingen ISIS en Al-Quaeda hebben zich er gevestigd, wat de strijd nog verder aanwakkert.

Het aantal burgerslachtoffers is sterk toegenomen na de start van een door Saoedi-Arabië geleide militaire interventie, die de regeringstroepen ondersteunt met luchtaanvallen op de extremistische Houthi’s. Daarbij worden ook burgers gedood. Volgens de Wereld Gezondsheids Organisatie en de Verenigde Naties vonden het afgelopen jaar ruim 6.200 mensen de dood door het geweld. Deze organisaties waarschuwen dat er een humanitaire ramp dreigt in het land.

Foto: Jemenitische gemeenschap in Jemen, bron: vosizneias

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten