maandag 4 mei 2015

Voor een progressiever Israël vanuit Nederland: Poale Zion

 

Je hoort er helaas niet veel over, maar ze bestaan wel degelijk: progessieve zionisten die opkomen voor Israels bestaansrecht maar ook kritiek hebben op de rechtse koers van het land. Mensen die zich willen inzetten voor vrede en voor een genuanceerder beeld over Israel. Ook het CIDI vervulde deze rol tot voor kort, al noemde zij zichzelf niet progressief. Hoe dat verder zal gaan na het vertrek van Esther Voet is nog onduidelijk.

 

In een tijd van polarisatie en verrechtsing binnen de pro-Israel gemeenschap zijn organisaties als Poale Zion van grote waarde. Hopelijk zetten de media in de toekomst niet weer steeds iemand die 100% pro-Israel is tegenover een rasechte Israel hater, maar nodigt men ook eens mensen uit die, vanuit verschillende achtergronden, de dialoog zoeken. Ik wens het nieuwe bestuur van Poale Zion veel succes en hoop nog vaak van ze te horen.

 

RP

---------------

Voor een progressiever Israël vanuit Nederland: Poale Zion

http://joods.nl/2015/04/voor-een-progressiever-israel-vanuit-nederland-poale-zion/

Gepubliceerd  | Door Appie Kim

Na een radiostilte van enkele jaren heeft Poale Zion – een progressief-zionistische organisatie – een doorstart gemaakt. De voorzitter van het nieuwe bestuur is Itay Garmy (21), oud-voorzitter van Haboniem, vorig jaar werkzaam voor de World Zionist Organisation en student Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE). Asjer Waterman (secretaris) en Deborah Juliard (penningmeester) completeren het bestuur. Hiermee beleeft Poale Zion een nieuwe start nadat enkele jaren terug de belangrijkste voortrekker Willem van der Sluis z”l overleed.

Poale Zion heeft als hoofddoel om progressief-Joods Nederland een plek te geven. Garmy: “het is belangrijk dat je kritisch naar Israël kan zijn. Vaak bestaat het gevoel dat we Israël moeten beschermen. Dat is misschien zo, maar dat kan ook door kritischer en meer open te zijn”. Garmy: “We willen ons doel onder andere bereiken door het organiseren van activiteiten, debatten en lezingen. In de komende tijd ligt de nadruk op de verkiezingen voor het World Zionist Congress (WZC) – waar Nederland in juni drie zetels mag verdelen – en het aantrekken van nieuwe leden, we hebben in korte tijd al veel leden mogen verwelkomen”.

De Israëlische politieke partij Avoda – inmiddels onderdeel van de Zionist Union – is de partij waar Garmy zich het meest mee kan identificeren. “Het belangrijkste is om actief te werken aan een vredesverdrag binnen de twee-statenoplossing. Daarbij moet Israël zich koninklijk opstellen. Ook de binnenlandse politiek moet progressiever. Geen geld meer naar settlements, méér geld naar armoedebestrijding, het verkleining van de kloof tussen arm en rijk etcetera”, aldus Garmy.

Nederland of Israël?

Garmy ziet zichzelf ooit naar Israël verhuizen, maar hij vindt dat we het belang van joods leven buiten Israël niet moeten onderschatten. Israël is erg gebaat bij joodse gemeenschappen buiten Israël, die nuance kunnen brengen in de vaak eenzijdige kijk op Israël, maar ook op joden in het algemeen. Zo kwam laatst een jonge vrouw en Knessetlid spreken op de UvA over vrouwenrechten in Israël. Dat maakte veel indruk op de studenten en na afloop had niemand het over het conflict, maar over het land zelf. “Israël is zoveel meer dan het conflict”. Garmy ziet daarom een grote rol voor hem en voor de joodse gemeenschap in Nederland om zich verder open te stellen en vanuit Nederland mee te werken aan de vrede.

Poale Zion is lid van de Federatie Zionistisch Nederland (FNZ) en is nog op zoek naar een extra bestuurslid. Lid worden van Poale Zion in 2015 is gratis. Met een lidmaatschap mag je ook stemmen voor het WZC. Poale Zion is online te vinden op www.poalezion.nl en https://www.facebook.com/poalezion.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten