woensdag 20 mei 2015

Palestijnen willen dat FIFA Israelische voetbalbond schorst

 

De Palestijnen proberen continu om Israel in alle mogelijke gremia en organisaties dwars te zitten, tegen het belang van de betreffende organisatie in. Zo is men al jaren bezig om Israel uit de internationale voetbalbond te werken, ondanks het feit dat Israel geen enkele regel heeft geschonden. Diverse bemiddelingspogingen stuiten op onwil van de Palestijnse voetbalbond, de PFA, voorgezeten door Jibril Rajoub die in het verleden voor terrorisme is veroordeeld en een gevagenisstraf in Israel heeft uitgezeten.

 

Het CIDI meldt:

 

Rajoub haalt in zijn aantijgingen ook het punt van racisme in het Israelische voetbal aan. Al Jazeera meldt hierover dat de IFA trots kan zijn het enige land in het Midden Oosten te zijn die een actief antiracisme programma te hebben en dat het met regelmaat Israelische voetbalteams op de vingers tikt op dit gebied. Zo moest voetbalvereniging Beitar onlangs punten inleveren vanwege wangedrag van fans op dit vlak.

Blatter benadrukte dat Israel geen FIFA-statuten heeft geschonden. Als het schorsingsvoorstel van de PFA zou worden goedgekeurd, zet dit de deur open voor andere landen om het voetbal aan te wenden voor hun politieke doelen.

 

Om een land te schorsen moet 75% van de landen ermee instemmen. Die kans lijkt klein, al gaan alle islamitische landen en ook diverse derde wereldlanden vaak klakkeloos mee met om het even welke anti-Israel maatregel. Deze campagne laat zien dat de Palestijnen geen vrede willen en niet open staan voor een redelijk compromis, en slechts proberen om Israel op alle mogelijke manieren te dwarsbomen.

Netanyahu mag dan geen vredesengel zijn, de kans dat Abbas er ooit een zal worden lijkt me inmiddels de 0% dicht naderen.

 

RP

 

 

FIFA-voorzitter Blatter naar regio over schorsingsvoorstel PFA

IN ISRAEL / DOOR MIKE DURAND / OP 18/05/2015 OM 11:50 / TAGS: GAZA, PALESTIJNEN, TERRORISME, VOETBAL, WESTBANK

 

Voorzitter Sepp Blatter van de wereldvoetbalbond FIFA reist binnenkort af naar het Midden-Oosten, waar hij met Netanyahu en Abbas wil spreken over de campagne van de Palestijnse voetbalbond (PFA) om de  Israelische voetbalbond (IFA) te laten schorsen. De Palestijnse bond wil dit 29 mei op het FIFA congres in stemming te brengen. Blatter, die binnenkort opnieuw gekozen moet worden, waarschuwt dat deze Palestijnse poging politieke eisen af te dwingen via voetbal een "gevaarlijk precedent" kan scheppen.Hij noemde dit geschil "de grootste uitdaging" tijdens zijn voorzitterschap.

Al Jazeera noemde het ironisch dat PFA voetbalvertegenwoordigers nog steeds van mening zijn dat de door de FIFA gemedieerde overeenkomsten met de IFA over de problemen die Palestijnse voetbalspelers ondervinden niet opgelost kunnen worden door de IFA omdat deze geen invloed heeft op het veiligheidsbeleid van Israel. Het argument dat PFA voorzitter Rajoub ten voetlicht brengt dat de IFA gekapitteld dient te worden voor de belemmering in bewegingsvrijheid van Palestijnse voetbalspelers vond Al Jazeera nog minder hout snijden. Rajoub is namelijk een voormalig veiligheidsfunctionaris op de Westbank die enkele jaren in de Israelische gevangenis heeft gezeten voor terrorisme en voetbal ziet en aanwendt als een middel om Palestina als onafhankelijke natie erkend te krijgen.

Rajoub haalt in zijn aantijgingen ook het punt van racisme in het Israelische voetbal aan. Al Jazeera meldt hierover dat de IFA trots kan zijn het enige land in het Midden Oosten te zijn die een actief antiracisme programma te hebben en dat het met regelmaat Israelische voetbalteams op de vingers wijst op dit gebied. Zo moest voetbalvereniging Beitar onlangs punten inleveren vanwege wangedrag van fans op dit vlak.

Blatter benadrukte dat Israel geen FIFA-statuten heeft geschonden. Als het schorsingsvoorstel van de PFA zou worden goedgekeurd, zet dit de deur open voor andere landen om het voetbal aan te wenden voor hun politieke doelen. Een schorsing van de IFA zou betekenen dat Israel, die is aangesloten bij de UEFA, niet meer kan meespelen tijdens de Euro 2016 en de bij de bond aangesloten clubs uitgesloten zouden worden van de Europese competitie. De PFA heeft om dit te bereiken driekwart van de stemmen nodig van de 209 nationale voetbalbonden die aangesloten zijn bij de FIFA.

De FIFA is al twee jaar actief om een schikking tussen de twee voetbalbonden te treffen. Blatter toonde zich optimistisch over het vinden van een compromis. Naar eigen zeggen is hij: "hoopvol en positief dat er uiteindelijk misschien een oplossing is".

 

 

 

 

Palestijnen willen dat FIFA Israelische voetbalbond schorst

http://www.cidi.nl/palestijnen-willen-dat-fifa-israelische-voetbalbond-schorst/

IN ISRAEL / DOOR MIKE DURAND / OP 15/05/2015 OM 16:26 / TAGS: GAZA, PALESTIJNEN, VOETBAL, WESTBANK

 

De Israelische voetbalbond IFA heeft haar bezorgdheid geuit bij KNVB-voorzitter Van Praag over de Palestijnse campagne om de IFA te laten schorsen door de Wereldvoetbalbond FIFA. Dit omdat Israel volgens een klacht van de Palestijnse commissaris-generaal Jabril Rajoub Palestijnse voetbalspelers geen vrijheid geeft om te spelen op zowel de Westbank als in de Gazastrook, en hen tegenwerkt bij het spelen van interlands. De klacht zal tijdens het FIFA-congres op 29 mei in Zurich in stemming worden gebracht.

Dit is niet de eerste keer dat de Palestijnse voetbalbond (FPA) tegen zijn Israelische tegenhanger ageert. Tijdens het FIFA-congres in 2013 op Mauritius werd al een voorstel gedaan om de betrekkingen tussen de beide bonden te verbeteren. Dit voorstel werd geweigerd door de FPA en geaccepteerd door de IFA.

Ook tijdens het FIFA-congres in Sao Paulo, in 2014, poogde de PFA de IFA te laten schorsen. De FIFA stelde toen voorzitter Costakis Koutsokoumnis van de Cypriotische voetbalbond aan als mediator tussen de partijen. Koutsokoumnis stelde een rapport op met richtlijnen "voor de beweging van de spelers, coaches, scheidsrechters, officials en sportuitrusting van en naar en binnen 'Palestina'." Het rapport, dat begin dit jaar werd ingediend, stelt dat de eisen van de PFA politiek van aard zijn en dus geen onderwerp zijn voor de FIFA, maar voor regeringen. Volgens de IFA zijn de relaties met de PFA geregeld door een reeks overeengekomen regels en procedures.

Ondanks de afspraken en de bemiddelingspogingen heeft Rajoub op 19 maart een officieel verzoek ingediend om tijdens het volgende FIFA-Congres te stemmen over schorsing van het lidmaatschap van de IFA of het opleggen van sancties aan IFA. Dit totdat een aantal eisen over onder meer bewegingsvrijheid van Palestijnse voetballers zijn ingewilligd door Israel.

Volgens de FIFA-regels kan een voetbalbond worden geschorst als een meerderheid van 75% van de bij de stemming aanwezig afgevaardigden dit zou besluiten. 

IFA betoogt dat de PFA met deze actie een politiek belang nastreeft dat niet thuishoort in de voetbalbond. Het vraagt de KNVB om zijn professionele gezag en invloed aan te wenden om het Palestijnse voorstel van de Congresagenda te laten schrappen en, mocht het toch in stemming worden gebracht, ertegen te stemmen. IFA hoopt dat mede dankzij de steun van de KNVB de FIFA erop gewezen wordt zich niet met politieke vraagstukken bezig te houden.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten