vrijdag 22 mei 2015

Netanyahu grijpt in tegen plan voor bussegregatie

 

Dit is niet de eerste keer dat de Israelische ‘bussencontroverses’ onze media bereiken. De bevolking van het land is verdeeld en de bus is de openbare plaats waar je (letterlijk) het dichtst op elkaar zit. Het streven van haredische Joden om mannen en vrouwen in bussen te scheiden, en protesten van vooral seculiere vrouwen daartegen, waren ook interessant voer voor onze pers.

 

Bij de Arabieren speelt vooral de neiging van Palestijnse zelfmoordterroristen mee om bussen als doelwit te kiezen en op te blazen. Het gaat echter niet om Israelische Arabieren, maar om Palestijnen uit de bezette gebieden. Twee jaar geleden werd al moord en brand geschreeuwd vanwege de inzet van twee nieuwe buslijnen naar de Westoever, speciaal gericht op het vervoeren van Palestijnse ‘gastarbeiders’ naar Israel en terug. Ik schreef toen als commentaar: “In de bus van de Israëlisch-Palestijnse Apartheid”.

 

Wouter

_________________

 

Netanyahu grijpt in tegen plan voor bussegregatie

http://www.cidi.nl/netanyahu-grijpt-in-tegen-plan-voor-bussegregatie/

IN ISRAEL / DOOR MIKE DURAND / OP 20/05/2015 OM 13:39 / TAGS: NEDERZETTINGEN, PALESTIJNEN, WESTBANK

 

De Israelische premier Netanyahu heeft zijn minister van Defensie Yaalon opzij gezet en diens plan afgeblazen om Palestijnen van Israeli’s te scheiden in bussen op de Westbank. Een woordvoerder van het kantoor van de premier deelde woensdag 20 mei mee dat Netanyahu het plan “onaanvaardbaar” vindt en dat hij minister Yaalon heeft gesproken, waarna er is besloten om het plan geen doorgang te laten hebben.

Eerder op woensdag had Yaalon juist een drie maanden durend pilot-programma gelanceerd waarbij Palestijnen en Joden gesegregeerd zouden reizen in bussen op de Westbank. Het plan ontstond na herhaaldelijke klachten van Joodse kolonisten, die zeiden dat Palestijnse arbeiders een bedreiging voor de veiligheid zouden vormen. Ook zijn er regelmatig meldingen over seksuele intimidatie van vrouwelijke Joodse buspassagiers. Duizenden Palestijnse arbeiders maken dagelijks gebruik van de busdiensten om naar hun werk in Israel te reizen.

De beslissing van de minister van Defensie om Israeli’s en Palestijnen te scheiden op de bussen op de Westoever leidde vandaag onmiddellijk tot een boze reacties in Israel. Critici spraken van een vorm van apartheid. Oppositieleider Isaac Herzog schreef op zijn FaceBook-pagina dat de beslissing van Yaalon een “vlek op het gezicht van het land” is en de “scheiding tussen Palestijnen en Joden binnen het openbaar vervoer een nodeloze vernedering is”. Zehava Galon, leider van de Meretz-partij, ging nog verder, en zei: “Zo ziet Apartheid eruit.”

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten