Obama wil het vredesproces nieuw leven inblazen, terwijl Abbas weer eens heeft gedreigd de samenwerking op veiligheidsgebied op te zeggen en er vandaag weer een aanslag was in Jeruzalem. Ik geef hem dan ook weinig kans. Een pluspunt is dat volgens Ynet Netanyahu vergaande concessies aan de Palestijnen schijnt te hebben gedaan, iets wat hij zelf ontkent.
RP
------------
Obama wil nog een poging doen
http://blog.waarnet.nl/2015/03/obama-wil-nog-een-poging-doen.html
Opnieuw vredesproces onder leiding van Amerika
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192233#.VPm2Hl50z4Y
Het lijkt er op dat Obama opnieuw een vredesproces op gang wil brengen na de Israelische verkiezingen. Dan zal worden bekeken hoe zo`n proces moet worden aangepakt, zoals vandaag in Amerika bekend werd gemaakt. Obama wil nog in zijn laatste termijn hiermee aan de gang. Deze beslissing wordt ook ingegeven door de toestand op dit moment tussen Israel en de PA. Aan de ene kant loopt Abbas alle internationale instanties af om een lidmaatschap te verwerven, met als hoofddoel Israel in het ICC te laten beschuldigen van oorlogsmisdaden tegen de Palestijnen, aan de andere kant houdt Israel Palestijnse belastinggelden in als wraak. Daarop dreigt de PA failliet te gaan en heeft de PLO al vast voorgesteld allerlei samenwerkingsverbanden met Israel op te zeggen, zoals de samenwerking op het gebied van de veiligheid. Obama ziet duidelijk de neergaande spiraal als een bedreiging voor de stabiliteit die nu nog in dit gebied als uniek in de regio mag worden gezien.
Daarom moet er opnieuw een vredesproces komen. Dat zal nog een heel probleem op leveren omdat de oorzaken van het mislukken van het vorige vredesproces vorig jaar nog steeds spelen. Hamas doet nog mee met de een heidsregering met Fatah en zal dan ook partner in de onderhandelingen worden. Dat is zelfs voor Amerika onmogelijk als het zijn eigen voorwaarden, zoals in het Kwartet (VS, Rusland, EU, VN) vastgelegd, serieus neemt. Volgens het kwartet, en dus ook Amerika, kan er pas onderhandeld worden met Hamas als het zich aan drie voorwaarden bindt: erkenning Israel, erkenning van de al afgesloten akkoorden tussen Israel en de PA, en afzweren terrorisme. Als Amerika deze voorwaarden niet serieus neemt kun je je afvragen wat komende afspraken voor waarde zullen hebben. Hoe dan ook, Hamas heeft al weer heel hard bewezen terreur als prioriteit te zien en wil Israel zeker niet erkennen.
Volgend probleem: Abbas gaat door met zijn stappen naar het ICC. Weliswaar worden die stappen curieus nu hijzelf in New York door een federale rechtbank als bedrijver van terrorisme is beschuldigd, maar Abbas gaat stug door. Verder heeft hij opnieuw stellig beweerd Israel nooit als een Joodse staat te zullen erkennen. Dit laatste geeft alleen maar de functie van schoppen tegen Israel aan, want Israel is in 1948 als Joodse staat uitgeroepen.
Natuurlijk zijn er ook obstakels van Israelische kant zoals de uitbreiding van nederzettingen. Maar veel belangrijker is, dat Abbas nooit op serieuze vergaande voorstellen ingaat en dan of wegloopt of doet of dat voorstel er niet ligt. Er is nu een geheim stuk op tafel gekomen waarin staat hoever Netanjahoe al in 2013 wel wilde gaan voor vrede. Dat plan gaat zover, dat het kabinet van de premier het nu hard ontkend. Maar ze kunnen het rustig erkennen, want Abbas heeft het, zoals ook in 2014, gewoon genegeerd. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4634075,00.html
Dat lijkt mij het grootste probleem voor Obama: hoe krijgt hij Abbas zo ver dat hij zomaar ja durft te zeggen tegen een goed plan. Abbas is bang door zijn achterban te worden onderuit gehaald als hij ook maar iets toegeeft aan Israel en door alle internationale instanties af te lopen hoopt hij alles binnen te halen zonder ook maar een concessie te hoeven doen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten