vrijdag 26 december 2014

Situatie voor christenen in Gaza zorgelijk

 

Niet alleen in Gaza, ook op de Westoever daalt al vele jaren het aantal christenen; de reden lijkt een combinatie van factoren te zijn.

 

_______________

 

Situatie voor christenen in Gaza zorgelijk

http://www.refdag.nl/kerkplein/kerknieuws/situatie_voor_christenen_in_gaza_zorgelijk_1_879406

23-12-2014 11:42 | Redactie kerk

Israëlische militairen bij Sderot, Gaza. beeld EPA

 

De situatie voor christenen in de Gazastrook wordt steeds bedreigender, stelt een studie van de Konrad Adenauer Stiftung uit Berlijn. Steeds meer radicale islamisten komen vanuit de Sinaï naar Gaza toe.

Dat meldde de Duitse persdienst Idea maandag. Een op de vijf inwoners van Gaza (19 procent) oordeelt positief over de Islamitische Staat (IS). Tegelijkertijd krimpt de christelijke gemeente. Aan de vooravond van de Zesdaagse Oorlog, in 1967, woonden er in Gaza nog rond de 10.000 christenen, nu zijn dat er iets meer dan 1300: 0,07 procent van de 1,8 miljoen inwoners. „Als de emigratie van christenen uit Gaza aanhoudt, zal de 1700 jaar oude christelijke gemeenschap in Gaza spoedig geschiedenis zijn”, waarschuwen de opstellers van het rapport.

Op dit moment zijn alle rooms-katholieke, evangelische en oosters-orthodoxe geestelijken niet uit Gaza, maar uit het buitenland afkomstig. De grootste zorg voor de achtergeblevenen is, aldus de studie, dat op een dag de radicaal-islamitische Hamas plaatsmaakt voor nog extremere islamitische groepen. „Dan staan de christenen in Gaza voor eenzelfde scenario als hun broeders en zusters in Irak en Syrië.”

Onder de Israëlische en Egyptische blokkade lijden moslims en christenen evenveel, meldt de studie verder. Na de oorlog tussen Hamas en Israël van afgelopen zomer komt de wederopbouw slechts langzaam op gang. „Op dit moment hebben wij zekerheid, maar we hebben geen idee wat de toekomst brengt”, zegt de rooms-katholieke priester George Hernandez. „Vooral jongeren hebben de hoop op een betere toekomst opgegeven.”

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten