woensdag 19 november 2014

'Palestijnse leiders zetten aan tot haat'

 

De druk van religeuze Joodse groepen om te mogen bidden op de Tempelberg lijkt toe te nemen, nu ook enkele rechtse coalitiepartners van Netanyahu deze eis steunen. De kans dat de regering hieraan zou toegeven is echter miniem, en intussen wordt aan Palestijnse kant tot geweld tegen Joden opgeroepen om ‘al-Aqsa te verdedigen’. Ook vanuit de regering van Abbas.

 

Wouter

_______________

JERUZALEM – Op de perrons van de tram zijn vorige week betonnen blokken geplaatst om te voorkomen dat terroristen op wachtende passagiers inrijden. Foto: Alfred Muller

Een Israëlische jonge vrouw is maandagavond doodgestoken bij een bushalte even buiten de nederzetting Alon Shvut op de Westelijke Jordaanoever. De Palestijnse dader, die behalve de vrouw nog twee anderen verwondde, is neergeschoten en ernstig verwond.

De aanslag op de Westelijke Jordaanoever ten zuiden van Jeruzalem volgde een bekend patroon: een terrorist rijdt met grote snelheid op het publiek in dat aan de kant van de weg op de bus staat te wachten. Als zijn auto tot stilstand komt, stapt hij uit en begint een van de slachtoffers te steken. Een van hen overleed aan de steekwonden.

Israëliërs en Palestijnen hebben de afgelopen weken op diverse ontwikkelingen gewezen die geleid hebben tot de huidige golf van rellen en terreuraanslagen in Oost-Jeruzalem en elders. Het gebrek aan huizen voor Palestijnen in Jeruzalem, de tekortschietende dienstverlening in het oostelijk gedeelte van de stad, het politieoptreden en vooral de bezoeken van Knessetleden aan de Tempelberg zouden hieraan debet zijn. Palestijnse leiders hebben de bevolking opgeroepen de al-Aqsamoskee te verdedigen. De al-Aqsa is een van de islamitische heiligdommen die zich op de Tempelberg bevinden.

Palestijnse media

Maar Yossi Kuperwasser, directeur-generaal van het Israëlische ministerie van Strategische Zaken, gelooft dat niets zo bijgedragen heeft aan de golf van terreur als de „racistische aanzetten” tot geweld in de Palestijnse media. Hij toonde enkele dagen geleden aan de hand van videobeelden aan dat voortdurend de oproep klinkt „de al-Aqsa” te verdedigen. Zo riep de Palestijnse president en Fatahleider Mahmud Abbas in oktober via de officiële Palestijnse televisie de bevolking ertoe op het islamitische gebedshuis te beschermen tegen de „horden kolonisten.”

Een stuk radicaler zijn de oproepen van Hamasleiders. Fatih Hammas, lid van het politiek bureau van Hamas, zei op de zender al-Aqsa TV openlijk dat zijn beweging de aanvallen met auto’s aanmoedigt. „De zionistische vijand” dient volgens hem tegemoet te worden getreden met messen. Wie geen wapen heeft dient het gaspedaal van zijn auto in te drukken om wraak te nemen op „de kolonisten.” Hamaswoordvoerder Fawzi Barhum riep de Palestijnen op de Westoever ertoe op om motoren, bulldozers, vrachtwagens en auto’s in te zetten om „een kolonist omver te rijden.” Wie zich niet inzet voor het doden van zionisten hoort volgens hem niet in Palestina thuis.

Negatieve boodschap

Palestijnen krijgen voortdurend een negatieve boodschap over Joden te horen, aldus Kuperwasser. Er zou geen Joods volk bestaan en Joden zouden geen historische band met het land hebben. De verhalen van Joden en christenen dat er een tempel heeft gestaan in Jeruzalem zouden bovendien op fantasie zijn gebaseerd. Ook zouden Joden en zionisten van plan zijn de tempel te herbouwen. De boodschap is dat Joden de stad moeten verlaten zodat deze weer Arabisch kan worden.

Kuperwasser geeft toe dat er tegelijkertijd goede samenwerking op veiligheidsgebied bestaat tussen Israëlische en Palestijnse veiligheidsdiensten. Maar deze samenwerking heeft slechts betrekking op de gebieden die onder controle staan van de Palestijnse Autoriteit. Tegelijkertijd gooien Palestijnse leiders olie op het vuur.

Kuperwasser denkt dat Abbas populariteit wil herwinnen die hij verloor toen Hamas deze zomer raketten op Israël afschoot. „Nu zegt hij: laten we de al-Aqsa verdedigen. Op deze wijze probeert hij de publieke opinie weer achter zich te krijgen.” Ondanks de toename van geweld acht Kuperwasser het te vroeg om te spreken van een nieuwe Palestijnse opstand. De Israëlische veiligheidsdiensten zijn echter wel extra waakzaam.

Dit artikel verscheen ook in het Reformatorisch Dagblad op  11 november 2014.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten