zondag 12 oktober 2014

Omstreden tentoonstelling van WAR CHILD in Domkerk Utrecht

Hamburger: “Als het om kritiek op Israël gaat zijn de ogen dicht en de snaveltjes toe”.

In de Domkerk te Utrecht is van 18 september tot 20 oktober een fototentoonstelling te zien van War Child , met als thema “Palestijnse kinderen en militaire detentie”. Niet iedereen is blij met deze tentoonstelling. In Trouw een artikel hierover, waarin o.a. wordt genoemd dat de Liberaal Joodse Gemeente (LJG) in Utrecht en enkele kerkleden stellen dat de Domkerk in Utrecht antisemitisme aanwakkert. Woordvoerder Tamar Walma van der Molen van de Liberaal Joodse Gemeente (LJG) zei dat deze tentoonstelling "op ons terugslaat", waarbij zij met ons doelt op 'ons joden'.

Jaap Hamburger, voorzitter van Een Ander Joods Geluid (EAJG), is het hier niet mee eens en laat zijn stem horen in Joop . Hij vindt dat de opmerking van mevrouw van der Molen uit de lucht is gegrepen, of uit de duim gezogen. Ook is Hamburger van mening dat `de realiteit van de bezetting voortdurend tot schendingen van kinderrechten leidt, waar de critici van de expositie hun ogen niet voor mogen sluiten. Daar bewijzen zij Israël geen dienst mee’. Als Israël een democratische rechtstaat wil zijn, dan dient het volgens Hamburger op dit soort feiten aangesproken te worden. Er zullen in Israël ongetwijfeld dingen misgaan. Israël is, zoals alle andere landen, niet perfect en balanceert bovendien voortdurend op de rand van oorlog. Desondanks mag er natuurlijk gewezen worden op dingen die niet door de beugel kunnen. Dat doet Hamburger dan ook, maar wel buitenproportioneel, waarbij hij natuurlijk niet de misdaden van Palestijnse kant noemt. Volgens hem gaat de expositie in de Domkerk niet over joden; wel over Palestijnse minderjarige kinderen die mishandeld zouden worden door de Israëlische autoriteiten.

Al is het gevangen nemen van kinderen heel omstreden, deze Palestijnse `kinderen’ zijn niet voor niets opgepakt. Desondanks zou de tentoonstelling volgens Hamburger de achterliggend gedachte hebben om van Israël een beter land te maken dan het nu is. “In die zin, en in die zin alleen "slaat de tentoonstelling op ons terug", zegt Hamburger. Hij gaat er van uit dat mevrouw van de Molen het niet met deze uitspraak eens zal zijn: “Het gevoel dat mij bekruipt is dat er stennis wordt gemaakt door Van der Molen - alsmede door sommigen binnen de Domkerk - om kritiek op Israël te smoren. De Fabeltjeskrant is nog immer het favoriete programma hier - 'ogen dicht en snaveltjes toe' - als het om Israël gaat”. Hier slaat Hamburger de plank al helemaal mis! Als het om kritiek op Israël gaat zijn de ogen immers allang opengesperd en die kritiek wordt door wijd geopende snavels al jarenlang luid en in alle toonaarden ten gehore gebracht. De opmerking van Hamburger loopt dus tientallen jaren achter op de realiteit.

Ten slotte moet nog worden opgemerkt dat het Palestijnse artiesten zijn, die op de foto’s van de tentoonstelling in poses uitbeelden, wat sommige Palestijnse kinderen tijdens en na detentie moeten ondergaan. Hierbij rijst meteen de vraag in hoever dit overeenkomt met de werkelijke feiten, maar dit terzijde.

Tjalling

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten