= IMO Blog =
Terwijl de Nederlandse media voornamelijk aandacht hebben voor Israels harde reactie, wordt de geslaagde ontvoering van drie Israelische Yeshiva studenten in de buurt van Hebron afgelopen donderdag, in Palestijnse (social) media gevierd als overwinning. Ook door de PA en Fatah, en zelfs de bekende Fatah functionaris Jibril Rajoub verdedigde de ontvoering van de jongens als 'de enige taal die Israel verstaat'.
Uit The Times of Israel:
The "three Shalits" hashtag emerged online almost as quickly as#BringBackOurBoys, with Palestinians posting photos of themselves signaling a three-fingered victory sign, sometimes writing the words "three Shalits" in pen on their hands.
The new victory sign has quickly become a symbol of Palestinian defiance as the IDF expands its campaign across the West Bank.
Al-Quds, a Palestinian news agency, published an article on Wednesday describing the creative ways in which Arabs are celebrating the campaign through personal photographs, shaping the words out of string beans, or even carving them on a Libyan beach.
"The campaign has raised the slogan 'three Shalits' in support of capturing Israeli occupation soldiers and exchanging them for Palestinian prisoners in Israeli jails," the article read. "While containing Palestinian messages, the campaign has spread to include Arab countries, as well as Arab and Palestinian ex-patriots the world over."
A caricature by Omayya Joha published on Facebook Tuesday (photo credit: Facebook image)
Het drie vingerige overwinningsteken*) is op talloze foto's te vinden. Er is zelfs een foto in Nederland gemaakt, met onder twee schattige Arabisch uitziende meisjes met Palestinasjaals om de tekst in het Arabisch: 'Een bijdrage/blijk van medeleven van Virgin en Talia Abbas uit Nederland: een directe boodschap aan het Palestijnse volk: we staan allemaal achter jullie – we zullen jullie niet vergeten.' En dan een verwijzing naar persbureau Shehab dat deze campagne blijkbaar heeft opgezet (www.shehab.ps).
شهاب || حملة #ثلاث_شلاليط ..
مشاركة من بتول وتاليا عباس من #هولندا .. يوجهون للشعب الفلسطيني رسالة " كلنا معكم .. لن ننساكم "Shihab || Campagne #ثلاث_شلاليط.
In pro-Israel kring wordt over deze campagne en vreugde verbolgen gereageerd. Het zou de Palestijnse mindset illustreren van haat en de wil de Joden te vernederen en erger. Net als na 'succesvolle' aanslagen werd ook nu zoetigheid uitgedeeld. Voor kranten en de NOS is dit niet relevant. Zoals gezegd concentreren zij zich op Israels harde reactie en wat dat met de Palestijnen doet. Het maakt woede los, aldus Monique van Hoogstraten. Het zet steeds meer kwaad bloed bij de Palestijnen, aldus RTL verslaggever Roel Geeraedts. In reportages krijgen we te zien en te horen hoe onschuldige Palestijnen zomaar van hun bed worden gelicht, niet meer naar hun werk kunnen, de melk niet meer kunnen bezorgen en de economie schade oploopt. Mensen worden willekeurig opgepakt of tegengehouden bij de checkpoints, zo wordt beweerd. Twee keer gebruikte de NOS het woord 'collectief straffen'.
In geen enkele reportage kwamen Israeli's voor als mensen, als slachtoffers, bijvoorbeeld de familie van de vermiste jongens, of vrienden van hen. Waarom werden een paar weken geleden familie en vrienden van de gedode Palestijnen in Beitunya wel uitgebreid aan het woord gelaten over hoe fantastisch hun broer/vriend was, en hoe erg dat hij dood is, en nu niet de familie van de vermiste jongens aan Israelische zijde? In Israel zijn de emoties groot, is de solidariteit met de jongens en hun familie groot, is men erg betrokken. De NOS had daar wel iets van mogen laten zien, want dat verklaart ook voor een deel de felle reactie van politiek en leger.
Het antwoord is duidelijk: Israel is de bezetter, de bovenliggende partij, en dat die ook lijdt komt maar mondjesmaat in beeld, want het past niet zo goed in het paradigma van het conflict. Daarom wordt de vraag wat zo'n ontvoering doet met Israel, hoeveel angst het oproept bij de gewone mensen, niet gesteld. En wordt ook nergens vermeld dat er binnen twee jaar tijd al meer dan 60 ontvoeringspogingen zijn verijdeld door het Israelische leger. Ook eerder ontvoerde Israeli's en het trauma dat dit in Israel teweegbracht bleven onvermeld.
De operatie die nu al meer dan een week gaande is, is dan ook niet enkel gericht op het vinden van de nu ontvoerde jongens, maar ook op het voorkomen van toekomstige ontvoeringen. Daarom wordt Hamas zo hard aangepakt. En hoewel de NOS en anderen blijven roepen dat Israel nog steeds geen idee heeft wie erachter zit, zou een bron in het Israelische leger hebben gezegd dat een Hamas leider die nu in Turkije zit er waarschijnlijk achter zit:
In the last two years dozens of delegates for al-Arouri have visited Judea and Samaria according to the source, arriving through Jordan. While several of them were arrested, the security system only learned of others as they were on their way back out of Israel.
Those that were arrested had with them money and written messages from al-Arouri himself, specifically ordering Hamas operatives in Judea and Samaria to establish terror cells to conduct kidnapping attacks.
Hamas heeft zelf meermaals met ontvoeringen gedreigd, en dit een goede strategie genoemd voor het vrij krijgen van gevangen genomen terroristen. Dat Israel Hamas verdenkt is dus niet zo gek, en dat Hamas nu hard wordt aangepakt ook niet. Ook het opnieuw oppakken van een aantal gevangenen die in de Shalit deal zijn vrijgekomen is niet zo vreemd. Israel wil ontvoeringen op deze manier voor Hamas minder lucratief maken. Wanneer bij een nieuwe ontvoering een deel van de door een vorige ontvoering vrijgekomen terroristen weer wordt opgepakt, neemt de steun voor dit middel mogelijk af. Maar al deze dingen passen niet in een mindset waarin de bezetting de allesoverheersende en bepalende factor is, van waaruit het gedrag van beide partijen volledig kan worden verklaard.
Ratna Pelle
*) Dit is geen nieuw teken. Het werd vorig jaar ook gebruikt als steunbetuiging voor de Palestijnse kandidaat bij Arab Idols, die toen op nr. 3 stond.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten