In maart was Israël nog het eerste land dat de raad boycotte, uit woede over het onderzoek dat ingesteld zou worden naar de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.
Israël is geen onderdeel van de raad, benadrukt Knoops, maar het gaat om de regie over de reviews van de eigen mensenrechtensituatie. "Het past een beetje bij acties die Israël heeft aangekondigd, zoals het vrijlaten van Palestijnse gevangenen. Het zijn signalen dat Israël de vredesbesprekingen heel serieus wil nemen. Ze zullen informatie moeten verstrekken aan de raad, maar ze zijn niet gebonden om resoluties uit te voeren."
Struikelblok
Dat was in het verleden nog een struikelblok, zegt Knoops. "Waar het om gaat is het überhaupt openstellen voor een review. Als je puur kijkt naar de kwalitatieve criteria zie je dat heel veel resoluties te maken hebben gehad met de staat Israël, dus ze hebben een punt: er is in het verleden wel met een loep naar het land gekeken en dat is Israëlische politici wel een doorn in het oog geweest.
De intentie zal zijn om de relatie goed te houden, verwacht Knoops. "Misschien leert men van beide kanten lessen uit het verleden. Iedereen heeft baat bij succesvolle vredesonderhandelingen en ook president Shimon Peres geeft gewicht aan de onderhandelingen." Alle neuzen staan in de goede richting, meent Knoops en de partijen hebben er alle belang bij om er een succes van te maken. "Je kunt eruit afleiden dat Peres er alles aan gelegen is om zijn presidentschap af te sluiten met een vredesakkoord. Dat zie je aan dit soort handelingen jegens de mensenrechtenraad - vrijlatingen liggen zeer gevoelig. Ondanks de weerstand doet men het wel en dat is ook een teken dat men de vredesonderhandelingen uiterst serieus neemt."
Geen opmerkingen:
Een reactie posten