dinsdag 16 april 2013

Kwart buitenlandse hulp Palestijnen naar 'defensie'

 

We hadden al berichten over geld dat naar Palestijnse gevangenen gaat en naar een nieuw museum. Ook zouden bijna alle gevangenen worden gemarteld. Gezien de grote sommen westers geld die er jaarlijks naar de Palestijnse Autoriteit vloeien, dit om de vrede en stabiliteit te bevorderen en het extremisme tegen te gaan, is dit alles zeer zorgelijk.

Er wordt veel ophef gemaakt over producten die niet uit Israel maar uit de nederzettingen zouden komen. De Europese consument wil – terecht – niet meebetalen en iets ondersteunen waar hij niet achter staat. In verschillende landen zijn de regels daarvoor aangepast, en de nederzettingen liggen sowieso continu onder vuur van EU diplomaten en politici, journalisten, deskundologen en wie er verder graag toe wil doen op dit gebied. Over EU geld voor terroristen (want dat zijn veel gevangenen, en vooral zij die het langst vastzitten en het meeste geld krijgen) en andere zaken hoor je doorgaans alleen zure en populistisch-rechtse anti-Europa mensen. Wel, ik ben niet rechts en niet anti-Europa maar vind dit wel een kwalijke zaak. Ik heb niks tegen EU geld voor de Palestijnen, mits dat ook wordt besteed aan zinnige zaken zoals onderwijs dat Palestijnen leert dat er een holocaust heeft plaatsgevonden en dat de Joden ook rechten hebben in en verbonden zijn met het land. Of geld voor echt onafhankelijke organisaties die niet alleen Israelische wandaden maar ook eigen problemen en misstanden durven aankaarten. Geld voor meer milieubewustzijn, voor verbetering van basale voorzieningen, en voor een werkelijke en permanente oplossing en herhuisvesting van de vele vluchtelingen en hun nakomelingen.

Ouders van meer dan dertig jaar gevangenzittende Palestijnen of veroordeelden wegens 'bloed aan de handen', ontvangen ruim 2300 euro per maand. Families van andere gevangen Palestijnen krijgen maandelijks 765 euro uitgekeerd. Dit jaar trekt de Palestijnse leiding 45 miljoen euro voor hen uit, heeft het Israëlische ministerie van Defensie becijferd.

De PA maakt al vanaf 2003 maandelijks geld over aan Palestijnse gevangenen in Israël. De uitkeringen zijn in 2011 verdrievoudigd, meldde de Israëlische tv-zender Channel 2 vorige maand. De onthulling leidde in Noorwegen, dat jaarlijks veertig miljoen euro doneert aan de PA, tot politieke ophef.

Als dit zelfs in het pro-Palestijnse Noorwegen tot ophef heeft geleid moet het elders ook kunnen. 

 

RP
----------- 
 

Zie verder: Kwart buitenlandse hulp Palestijnen naar 'defensie' (Nederlands Dagblad)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten