maandag 15 april 2013

Informele bevriezing nederzettingenbouw Israel (CIDI)

 
De Israeli's zijn altijd huiverig geweest (Barak in 2000 al) om bij vredesonderhandelingen landkaarten aan de Palestijnen te overhandigen met voorgestelde grenzen, omdat de Palestijnen die bij een volgende overlegronde als beginpunt zouden gebruiken voor verdere onderhandelingen. Tegenover gebiedsconcessies moeten conform het 'land voor vrede' principe immers ook Palestijnse concessies komen, en Arafat en Abbas hebben hunnerzijds nooit een papiertje overhandigd waarop wordt toegezegd Israel als Joodse staat te erkennen, het 'recht op terugkeer' op te geven, of genoegen te nemen met een gedemilitariseerde staat dan wel een staat waar Israel nog een voorlopige militaire aanwezigheid kan houden.
 
Een bevriezing van de bouw in de nederzettingen kan goed nieuws zijn voor de kansen op een hernieuwd vredesproces, maar de vraag is of het voldoende is; immers Abbas heeft steeds weer nieuwe eisen verzonnen eer hij aan de onderhandelingstafel wil terugkeren.
 
Wouter
____________

 

Informele bevriezing nederzettingenbouw

http://www.cidi.nl/Nieuwsberichten/Informele-bevriezing-nederzettingenbouw.html

VR 12-04-2013 

 

Hoogeplaatste Israelische ambtenaren hebben de verwachting uitgesproken dat de bouw buiten de grote nederzettingenblokken op de Westelijke Jordaanoever zal worden bevroren. Zij verwachten dat door die maatregel na verloop van tijd de besprekingen met de PA hervat zullen gaan worden. 

Dit bleek daags na het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, die overleg had met Israelische en Palestijnse regeringsleiders. Het bezoek van Kerry leek geen resultaten te hebben geboekt, maar ambtenaren die bij de gesprekken aanwezig waren zeiden donderdagavond 11 april tegen het Israelische internetdagblad YnetNews dat de bilaterale onderhandelingen tussen Israel en de PA "uiteindelijk" hervat zullen worden omdat Israel "naar verwachting de bouw buiten grote nederzettingenblokken zal bevriezen".

 

Een aantal dagen geleden nog eiste PA president Abbas dat premier Netanyahu hem een voorstel zou presenteren over een definitieve grens met Israel. Netanyahu en zijn kabinetsleden weigerden dit, evenals Abbas' overige eisen vooraf - zoals de vrijlating van een groot aantal Palestijnse gevangenen en terugtrekking uit het C-gebied op de Westelijke Jordaanoever door Israel. 

 

Volgens hooggeplaatste ambtenaren laten de eisen van Abbas duidelijk zien dat de Palestijnen "vredesrefusniks" zijn en dat zij zich niet houden aan de basisprincipes die gesteld zijn voor onderhandelingen. Zij doelen hiermee onder meer op de erkenning van Israel als Joodse staat. Israel is ook terughoudend geworden met het op tafel leggen van kaarten waarover nog moet worden onderhandeld. In het verleden is het voorgekomen dat de Palestijnen de besprekingen afbraken en de kaarten zonder verdere onderhandelingen verklaarden tot uitgangspunt van volgende besprekingen (denk hierbij aan de vergaande voorstellen van Olmert).

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten