Het gebeurt wel vaker dat Palestijnse leiders uitspraken die zij hebben gedaan later ontkennen. Abbas' ontkenning dat hij Olmerts vredesplan had afgewezen omdat te weinig vluchtelingen konden terugkeren, en omdat 'de kloof te diep zou zijn' komen dan ook niet geloofwaardig over.
Triest maar niet echt verbazingwekkend is dat Olmerts vredesplan nauwelijks in de Nederlandse media werd genoemd. Dit in tegenstelling tot ook maar geringste suggestie dat heel eventueel Hamas of Fatah ooit een kleine concessie zouden willen doen. Olmerts plan was concreet en vergaand; het verdiende uitvoerig besproken te worden en de Palestijnen hadden er veelvuldig mee geconfronteerd moeten worden. 'Als jullie zo graag een staat willen, ga dan op basis van dit voorstel verder praten, dan wordt die droom wellicht werkelijkheid'.
Inmiddels zijn Olmert en Rice weg en de kansen op vrede geslonken.
RP
----------
Condoleezza Rice herbevestigt: "Abbas wilde plan Olmert niet aanvaarden"
Vrijdag 13 Juli 2012 12:35
Rice herbevestigde de uitspraak omdat Abbas in een TV-interview vertelde dat dit gelogen was, volgens hem vond dat gesprek nooit plaats. Ook een journalist van de Washington Post bevestigt evenwel de uitspraak van Abbas.
"Dr. Rice blijft bij haar versie van het gesprek zoals het in haar boek staat", zo vertelde Georgia Godfrey, stafchef van Rice, aan de website, The Times of Israel. Tijdens een interview met de Israëlische nieuwszender Channel 2 dat vorige zaterdag plaats vond had Abbas een cruciale passage uit de memoires van Rice, handelend over de weigering om het vredesvoorstel van Olmert te aanvaarden, ontkend.
In "No Higher Honor", verhaalt Rice haar bezoek aan Ramallah in mei 2008, net nadat Olmert in detail zijn vredesvoorstel had toegelicht. Rice had nota genomen van de details van het Israëlische voorstel: een Israëlische terugtrekking uit de West Bank met één-op-één landruil ("swaps"), het opdelen van Jeruzalem tussen Israël en de nieuwe Palestijnse staat en een internationaal beheer voor de controle over de Oude Stad.
Olmert had ook zowel praktische als symbolische oplossingen gesuggereerd voor het Palestijnse vluchtelingenprobleem en bood aan om een beperkt aantal Palestijnse vluchtelingen in Israël te laten wonen. Olmert is overigens de eerste Israëlische premier die zo'n voorstel formuleerde.
Over dit vluchtelingenprobleem had Abbas, volgens Rice verklaard: "Ik kan geen vier miljoen Palestijnen vertellen dat slechts vijfduizend van hen naar huis kunnen."
Tijdens het interview ontkende Abbas deze uitspraak en voegde hij er aan toe dat er nooit zo'n gesprek plaatsvond tussen hem en Rice. Toen de interviewer, Danny Kushmaro Abbas nadrukkelijk confronteerde met het citaat uit het boek van Rice antwoordde hij: "Ik heb dat absoluut niet gezegd."
"Liegt Rice dan?", vroeg Kushmaro. "Ik noem haar geen leugenaar", antwoordde de Palestijnse president, "ik zeg gewoon dat we nooit zo'n gesprek hadden".
In hetzelfde interview ontkende Abbas eveneens een uitspraak met een Amerikaans journalist. In 2009 verscheen op de editoriale pagina van de Washington Post een artikel van Jackson Diehl, een senior correspondent waarin deze meedeelt met Abbas te hebben gesproken over het vredesvoorstel van Olmert van 2008 en over de redenen waarom de Palestijnen het voorstel afschoten. "De kloof was te diep", had Abbas verklaard, aldus het artikel van Diehl.
"Dat heb ik niet gezegd", antwoordde Abbas toen Kushmaro hem ook met dit citaat confronteerde.
Zowel Diehl als Rice benadrukken dat de citaten in het artikel accuraat waren. "Ik sta achter de column die ik in 2009 schreef na een ontmoeting die mijn collega Fred Hiatt en ikzelf hadden met Mahmoud Abbas, en ik bevestig alle citaten die het bevat", zei Diehl aan deTimes of Israel.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten