woensdag 6 juni 2012

Einat Wilf: "UNWRA, pas je definitie van Palestijnse vluchteling aan"

 

Bijna een dollar per Amerikaan en een euro per Nederlander gaat jaarlijks naar de nakomelingen van de Palestijnse vluchtelingen uit 1948 via de UNRWA. Eigenlijk gaat dat geld al zo’n 60 jaar op aan noodhulp, want aan oplossen van dit vluchtelingenprobleem doet UNRWA niet. Integendeel, het vergroot het probleem continu, door de nakomelingen van deze vluchtelingen ook tot vluchtelingen te maken, zodat er al zo’n 5 miljoen van zijn.

 

Misschien kan Nederland het Amerikaanse voorbeeld volgen, en als grote sponsor van UNRWA druk uitoefenen om het probleem eens te gaan oplossen in plaats van in stand houden?

 

Zoals Tom Petty al zong: You don’t have to live like a refugee...

 

Wouter

______________

 

Zie ook: http://m.cidi.tv/video/1094

 

MK Wilf: “UNWRA, pas je definitie van Palestijnse vluchteling aan”

VR 01-06-2012

 

Einat Wilf, voorzitter in de Knesset van de Atsmaoet partij (de partij van Barak) bezocht afgelopen week op uitnodiging van het CIDI Nederland. Ze sprak woensdagavond voor de CIDI achterban in het Amsterdamse Apollo Hotel. Ze informeerde de ruim 70 aanwezigen over de “revolutionaire” wetgeving die vorige week in de Amerikaanse Senaat werd aangenomen over het Palestijnse vluchtelingenvraagstuk.

 

De wet eist dat de UNWRA en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een onderscheid gaan aanbrengen tussen de oorspronkelijke Palestijnse vluchteling in 1948 en hun nakomelingen. Op het moment bestaat dit onderscheid niet.  Palestijnse vluchtelingen zijn de enige groep vluchtelingen die de titel van vluchteling automatisch aan hun nakomelingen doorgeven.

 

De VS doneert jaarlijks 250 miljoen dollar aan UNRWA – de VN organisatie die zich uitsluitend op de Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten richt – en staat hiermee garant voor een kwart van UNRWA’s totale jaarlijkse budget. Nederland is de vijfde grootste contribuant. We geven jaarlijks ongeveer 15 miljoen euro aan UNRWA.

 

De wetgeving, voorgesteld door Senator Mark Kirk, houdt in dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken binnen een jaar een rapport moet maken over welk deel van de Amerikaanse steun aan UNRWA gebruikt wordt ten behoeve van mensen die de gevechtszone van 1948 zijn ontvlucht (nu nog ongeveer 40,000 mensen), en welke deel naar hun nakomelingen gaat (ongeveer 5 miljoen mensen).

 

Een van de eisen van de Palestijnse Autoriteit in onderhandelingen met Israel, is dat alle vijf miljoen mensen met een vluchtelingstatus naar Israel kunnen komen. De Palestijnse kant noemt deze eis “het recht op terugkeer.” Israel erkent dit recht niet en beschouwt het een manoeuvre om de joodse meerderheid in Israel teniet te doen.

 

“Ik weet dat de wetgeving er niet zo indrukwekkend uitziet” zei Wilf tijdens de lezing. “Maar hij is toch revolutionair. Voor het eerst in 60 jaar constateert de VS, UNRWA’s grootste contribuant, dat ze het niet eens is met het registratiesysteem van de UNRWA. En dat is al veel.”

 

De wetgeving in de Amerikaanse Senaat is de vrucht van Wilfs inspanningen die een jaar geleden begonnen. “We keken naar de originele statuten van UNRWA van 1949. We vonden nergens dat de status van vluchtelingen ook aan hun nakomelingen toekomt. UNRWA heeft dat op eigen houtje gedaan.”

Het laten voortduren van het vluchtelingenprobleem door de VN en het Palestijnse leiderschap zijn net zo beschadigend voor de kansen op een vredesakkoord als de nederzettingen, constateerde de 42-jarige Wilf die haar politieke carrière begon als beleidsadviseur van Shimon Peres.

Landen die een “twee staten oplossing willen, bederven hun eigen uitgangspunt en door het blijven financieren van de UNWRA definitie van vluchteling. Dit probleem is misschien de grootste obstructie op weg naar een permanent vredesakkoord,” voegde Einat Wilf toe.

 

Tijdens haar bezoek sprak zij met Tweede Kamerleden van verschillende politieke partijen. Ook bezocht zij het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Israelische ambassade, het Vredespaleis, de Universiteit van Leiden en de Universiteit van Amsterdam. Ook gaf zij interviews voor Nederlandse media.

Einat Wilf zei dat zij van plan is elke grote contribuant van UNRWA te bezoeken met het verzoek voor meer financiële transparantie, verantwoordelijkheid en een andere ‘minder extensieve’ definiëring van Palestijnse vluchteling.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten