Het was te verwachten: Abbas heeft de verkennende gesprekken die in Amman werden gehouden en tot heuse onderhandelingen moesten leiden, beeindigd. Hij had geeist dat Israel de grenzen van 1967 accepteert als basis en dat in een eigen voorstel zou vastleggen, en dat had Israel niet gedaan.
Israël presenteerde deze week een 21 punten tellend document tijdens de gesprekken in Amman. De Palestijnen weigerden dat echter te accepteren, onder het mom dat zij zich geïntimideerd voelden door de onaangekondigde verschijning van een hoge Israëlische officier die het plan moest toelichten.
Onderhandelaar Erekat weigerde naar de beste man te luisteren en zei dat Israel maar met een schriftelijke verklaring moest komen. In een dergelijke sfeer is het natuurlijk moeilijk om het uberhaupt ook maar ergens over eens te worden. Abbas stelt zich steeds compromislozer op en heeft duidelijk geen zin in praten met Israel en het bijbehorende spel van geven en nemen. Hij weet dondersgoed dat de rest van de wereld overwegend aan zijn kant staat, dus waarom dan met een lastig Israel praten? Hij heeft de gesprekken vanaf het begin niet serieus genomen, net als de gesprekken in 2010 toen Israel een bouwstop van negen maanden had afgekondigd. Op het laatst is er toen heel even gepraat, maar ook dat stelde feitelijk niks voor.
RP
----------
Analyse: Gesprek Israël en Palestijnen was nauwelijks serieus
26-01-2012 10:28 | Mr. Richard Donk
AMMAN De vredesbesprekingen met Israël zijn voorbij, verklaarde de Palestijnse president Abbas woensdag. De vraag is of er überhaupt van serieus overleg sprake was.
Onderhandelaars van Israël en de Palestijnen voerden woensdag voor de vijfde keer verkennende gesprekken" in de Jordaanse hoofdstad Amman. Na afloop trok de Palestijnse leider Mahmud Abbas de stekker uit het overleg. Volgens hem zit er geen millimeter beweging in de Israëlische standpunten.
Het is allereerst de vraag waarom er verkennende gesprekken" nodig waren. De partijen kennen na twintig jaar overleg elkaars posities zo langzamerhand wel.
Het heropenen van het overleg lijkt eerder een poging goede sier te maken naar het kwartet (de VS, de VN, Rusland en de EU), dat de partijen tot vandaag de tijd had gegeven om hun standpunten met betrekking tot de grenzen van een Palestijnse staat en veiligheidsvraagstukken kenbaar te maken.
Israël presenteerde deze week een 21 punten tellend document tijdens de gesprekken in Amman. De Palestijnen weigerden dat echter te accepteren, onder het mom dat zij zich geïntimideerd voelden door de onaangekondigde verschijning van een hoge Israëlische officier die het plan moest toelichten.
In plaats daarvan herhaalden de Palestijnen hun eis dat Israël een bouwstop afkondigt in de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Die eis blokkeert al twee jaar elk substantieel overleg tussen Israël en de Palestijnen.
Het is overigens de vraag of een bouwstop in de nederzettingen wél beweging in het vastgelopen vredesproces zou brengen. De Israëlische premier Netanyahu kondigde eind 2009 een tien maanden durende bevriezing van de uitbreiding van nederzettingen op de Westoever af. Die maatregel leidde echter niet tot enige vooruitgang.
Abbas gaat nu bij de Arabische Liga te rade voor vervolgstappen. De liga, die zich al maanden met grote onrust in de Arabische wereld geconfronteerd ziet, zal de Palestijnen nauwelijks soelaas kunnen bieden.
Dat zal de Palestijnen waarschijnlijk doen besluiten hun pogingen om VN-lidmaatschap te verwerven, te intensiveren. Vroeg of laat zullen zij daarbij op een Amerikaans veto stuiten, zodat ook die weg heilloos lijkt te zijn.
Maar wellicht worden er tegen die tijd weer verkennende gesprekken" aangekondigd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten