zondag 3 oktober 2010

Abbas en de bouwstop (IMO)

 

Abbas en de bouwstop

IMO Blog, 2010


Volgens een vertaling van IMRA heeft Israël inderdaad voorgesteld om in de blokken te blijven bouwen en daarbuiten niet, en volgens de Jerusalem Post heeft Abbas vrijdag definitief gezegd niet verder te onderhandelen zolang Israel geen totale bouwstop afkondigt. Zaterdag bleek dat ook de PLO en Fatah tegen onderhandelen zijn zonder een totale bouwstop. Ook als gematigd bekend staande mensen als Hanan Asjrawi pleiten tegen dooronderhandelen:


Hanan Ashrawi, a member of the PLO Executive Committee, said the international community's failure to get Israel to halt settlement expansion does not bode well for the talks, where much more explosive issues will be on the table, such as the partition of Jerusalem. Ashrawi said there's a limit to Palestinian flexibility.

Die limiet is blijkbaar in zicht voordat er überhaupt een enkele concessie is gedaan.
Het lijkt haar, Abbas, de PLO en Fatah daarbij te zijn ontgaan dat er gedurende negen maanden een bouwstop was, maar Abbas verzon continu nieuwe voorwaarden om maar niet te hoeven onderhandelen.
Abbas is er wonderwel in geslaagd de vredesonderhandelingen met de bouw in nederzettingen gelijk te stellen, ondanks alle andere problemen die er zijn, en ondanks het feit dat men het beter zo snel mogelijk eens kan worden over de grenzen (iets dat zelfs de Egyptische president Hosni Mubarak zei), waarna vanzelf duidelijk wordt waar Israël nog kan bouwen. Zelfs als de Palestijnse staat er dan nog niet meteen komt omdat uitvoering in de praktijk even tijd kost, is het op dat moment volkomen reëel dat Israël niet meer bouwt op de plaatsen waarvan is afgesproken dat het zich zal terugtrekken. Maar liever dan dat verlaat Abbas de onderhandelingen over de symbolische vraag of Israël wel officieel een totale bouwstop handhaaft en maakt daarmee een vroegtijdig einde aan onderhandelingen die hij vanaf het begin niet zag zitten. Hij lijkt in zijn opzet geslaagd: geen onderhandelingen waarin hij ook pijnlijke concessies zal moeten doen (waarvoor onder de Palestijnen geen draagvlak bestaat mede dankzij de anti-Israël opruiing in de media, moskeeën en het onderwijs) terwijl Israël hiervan de schuld krijgt en als anti-vrede wordt geportretteerd in de media.

Begin van de week had het NOS journaal uitgebreide reportages waarin Sander van Hoorn de Palestijnen letterlijk gelijk gaf. In een reportage afgelopen maandag sprak Van Hoorn met drie Palestijnen in Ramallah, die allemaal hetzelfde zeiden: Israël moet stoppen met het bouwen in de nederzettingen, de kolonisten zijn agressief, ze jatten ons land, er kan geen vrede komen zonder een bouwstop en eigenlijk zelfs de afbraak van de nederzettingen.
Zelf papegaaide hij in het 'commentaar' hierna deze mening volledig na: Abbas heeft gelijk wat betreft de nederzettingen maar krijgt dat niet, het is vreemd en teleurstellend voor de mensen in Ramallah dat er over vrede wordt gepraat terwijl er verder wordt gebouwd, etc. Hij zei letterlijk: 'Het zou moeten gaan over het weghalen van nederzettingen maar in plaats daarvan wordt niet eens meer gepraat over het stoppen van bouwen in de nederzettingen.' Ongelofelijk. Ik dacht dat ik per ongeluk Al Jazeera had opstaan, maar het was toch echt ons eigen NOS journaal want even later kondigde Sacha de Boer het volgende onderwerp aan. Het is extra schrijnend dat deze propaganda van ons belastinggeld wordt betaald, en dat de NOS een journalistieke code heeft waarvan men af en toe roept zich daar echt wel aan te houden. Ik ben bepaald niet blij met het nieuwe kabinet in de maak, maar op dit punt zou men misschien wat kunnen betekenen.

'Maar wat is er eigenlijk mis met wat Van Hoorn zei?' vraagt een enkeling hier zich misschien toch af. Even een lijstje bezwaren:

Lees verder op IMO Blog: Abbas en de bouwstop

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten