zaterdag 28 augustus 2010

In de Al Aqsa Universiteit van Gaza wordt gewerkt aan de toekomst

Net zoals in de andere universiteiten staat het beheersen van de computer software bovenaan het lessenpakket.
 
Als je de afbeeldingen ziet van de universiteit van Gaza geloof je je ogen niet. Gaza, dit? Blijkbaar niet gebombardeerd door Israel (dat volgens de media zo ongeveer heel Gaza heeft platgegooid), geen gebrek aan luxe bouwmaterialen en ruimte, en de modernste technieken. Blijkbaar kon dat allemaal Gaza binnenkomen, en blijkbaar zijn er genoeg studenten die hier studeren en daartoe de middelen hebben. Het is net als met al die foto's van volle winkels in Gaza, luxe restaurants en winkelcentra, Olympische zwembaden en pretparken: ik weet heus wel dat dat niet voor iedereen is weggelegd en er ook armoede is, maar het geeft toch een wel heel ander beeld dan wat de media ons voorschotelen. Dit is dus ook Gaza, dat niet een grote bouwput is met tekort aan alles, maar waar de vooruitgang zijn intrede heeft gedaan. Waar kinderen vliegerwedstrijden houden, waar het goed toeven is aan het strand, waar het geen probleem is om een luxe auto te kopen, of gouden sieraden, waar de markten vol liggen met groenten en lekkernijen en kinderen op paardrijden zitten. En al die spullen en materialen zijn tijdens de blokkade gewoon binnengemomen, via de grens met Israel, dat dagelijks zo'n honderd vrachtwagens met goederen toeliet, of via de tunnels. Overigens klagen de tunneleigenaren nu steen en been omdat ze werkloos zijn geworden.
 
Zie voor meer beelden, voornamelijk uit Palestijnse bronnen, op Brabosh.
 
RP
------------
 
 

In de Al Aqsa Universiteit van Gaza wordt gewerkt aan de toekomst

 

Naast de twee universiteiten in Gaza die al eerder aan bod kwamen op deze blog met name de Islamitische Universiteit en de Al Azhar Universiteit van Gaza City, is het thans de beurt aan de Al Aqsa Universiteit. Een prachtige universiteit, uitgerust met de modernste middelen. Maar dat zijn die andere universiteiten ook. Niks armoede, oorlog en geweld is hier ver vandaan. Een oase van rust en schoonheid, en hard labeur: studeren en werken aan de toekomst van Gaza.

De beelden heb ik niet moeten zoeken, ze komen rechtstreeks van de [Arabische] website van de universiteit. Met een vertaalmachine kom je op het internet al een heel eind weg en… dichter bij het volledige beeld over Gaza, waar de media ons tot nog toe vertelde dat er alleen maar miserie is in Gaza. Echter, dat is een leugen. Er zijn veel mooie dingen in Gaza, bijvoorbeeld de Al Aqsa Universiteit.

De Al-Aqsa Universiteit is een grote universiteit met ongeveer 15.000 studenten. Zij werd opgericht in 2000 met de Wet op het Hoger Onderwijs [N0.11, 1988) als een uitbreiding van het College voor Onderwijs. De universiteit is zowel aangesloten bij de Arab Universities Union alsook bij de Palestijnse Raad voor het Hoger Onderwijs sinds 2003. De Al-Aqsa Universiteit heeft zeven faculteiten met name de Faculteit voor Kunst, Wetenschappen, Opvoeding, Kunstambachten, Lichamelijke Opvoeding, Administratie en Financiële Studies.

De universiteit beseft het belang van de moderne technologie en spaart kosten nog moeite in de uitrusting van de faculteiten. Het onderwijs spitst zich dan ook toe zowel op de traditionele wijze als op de electronische manier.

De Campus van de universiteit is gelocaliseerd in het zuiden van de Gazastrook en is gemakkelijk bereikbaar voor de studenten in de wijde omgeving. Ze bevind zich op drie kilometer van het centrum van de stad Khan Younis, acht kilometers van Rafah en op 25 minuten autorijden van Gaza City.

In 2000 beheerde de universiteit twee campussen, de eerste die zich in Gaza City bevond en twee afedelingen had: Al-Harazin and Tal-Elhaw. De andere, welke de oudste campus is, bevind zich in Khan Younis city.  Wegens de beperkte ruimte van deze locaties (20 dunams), zocht de universiteit naar ruimte om uit te breiden voor haar snel groeiend aantal studenten.

Nadat in augustus 2005 de laatste Israëlische Joden uit Gaza werden verdreven door het IDF op bevel van de toenmalige Israëlische regering onder premier Ariel Sharon, kwam een heel stuk grond weer vrij. In september 2005 werd 238 dunams geschonken aan de universiteit dat afkomstig was van de voormalige Joodse nederzettingen in de Gazastrook.

 


Bronnen: Ma'an News: PA appointed Al-Aqsa University president replaced by de facto gov. 7 oktober 2010; website van de Al Aqsa University
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten