donderdag 3 december 2009

Amerikaans-Palestijnse komiek Hanania wil PA-presidentschap en vrede met Israël

 
In 2006 vroeg Hanania zich af: "Is there a Palestinian leader who has the courage to do what needs to be done?"
Die heeft hij blijkbaar nog steeds niet kunnen vinden, dus heeft hij zich zelf maar kandidaat gesteld.
 
 
Wouter
_______________
 
 
Amerikaans- Palestijnse komiek Hanania wil PA-presidentschap en vrede met Israel
maandag 30 november 2009
 

door Tuvit Shlomi


'Yalla Salam', 'vooruit, vrede', de wil tot praktische daden karakteriseert zowel de naam als het programma van Hanania's nieuwe partij. Hij spreekt over compromissen, verklaringen van co-existentie en het delen van Jeruzalem. Hanania is standup comediant, auteur en journalist. Hij schrijft voor Amerikaanse, Arabische en Israelische kranten - zijn columns op Ynetnews en de site van de Jerusalem Post werden zelfs bekroond . Zijn optimisme doet denken aan de sfeer in Israel omstreeks 1993. In de uitgangspunten resoneren voorstellen uit Annapolis, Camp David en Oslo – maar Hanania denkt buiten de gebaande paden.

Uitgangspunt van Hanania is een tweestatenoplossing waarbij een erkende Joodse staat en een seculiere Palestijnse staat naast elkaar bestaan. Volgens Hanania is een oplossing voor het conflict alleen mogelijk wanneer de partijen elkaar vertrouwen – dat klonk eerder door in de Routekaart voor Vrede die het Kwartet (Amerika, Rusland, de VN en de EU) in 2002 lanceerden. Werd dat plan echter van buitenaf opgelegd, ditmaal komt de direct betrokken Hanania met originele voorstellen. Hij wil eerst een principe-akkoord bereiken en pas later ingaan op heikele punten als Jeruzalem, vluchtelingen, en nederzettingen – hoewel hij daarvoor wel vast buitengewoon creatieve oplossingen voorstelt. Een uitruilplan bijvoorbeeld, waar voor elke kolonist die op toekomstig gebied van een Palestijnse staat wil blijven wonen, een Palestijnse vluchteling in Israel mag komen wonen.

Is Hanania de juiste man op de juiste plaats? Als christelijke Palestijn die zich naar eigen zeggen moslim voelt en getrouwd is met een Joodse vrouw, kan hij een unieke brugfunctie vervullen – de vraag die Hanania zelf ook stelt is of hij door de Palestijnen zal worden geaccepteerd. Als de Palestijnen geen secularisme willen doorvoeren en een Christen niet als vertegenwoordiger van een Palestijnse staat accepteren, zal die staat er nooit komen, stelt Hanania. Een interne Palestijnse kwestie waarover zeker geen overeenstemming is – steeds meer Christelijke Palestijnen ontvluchten de gebieden naar Israel of de Westerse wereld omdat hun situatie hoe langer hoe onleefbaarder wordt.

Daarnaast is Hanania geboren en getogen Amerikaan, werd hij door Amerika onderscheiden voor zijn militaire bijdrage aan de luchtmacht in de Vietnam oorlog en zegt hij expliciet een gematigde stem te willen zijn in het Arabisch-Israelische conflict. In de Westerse wereld en Israel wordt die opstelling gewaardeerd, in de islamitsiche wereld en dus in de Palestijnse gebieden zal zijn co-existentiedrift op veel afkeuring en wantrouwen kunnen rekenen.

Israel's eerste premier, Ben Gurion, zei ooit: "wie in Israel woont en niet in wonderen gelooft, is geen realist." Hanania woont dan niet in Israel, maar hij gelooft in zijn visie op vrede en zegt dat een meerderheid van de Palestijnen zijn visie deelt. "Ik besef me dat het moeilijk kan zijn omdat ik in Chicago woon, maar volgens mij is het niet moeilijk een vliegticket te kopen als ik eenmaal gewonnen heb, het is misschien wat gedoe om door de Israelische veiligheidschecks heen te komen", aldus de Palestijns-Amerikaanse komiek.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten