maandag 30 november 2009

Demonstratie in Jeruzalem tegen anti-zionistische relschoppers


In tegenstelling tot wat de media hier vaak schrijven, zijn veel ultra orthodoxe Joden antizionistsch, en willen op geen enkele manier aan de seculiere staat en haar instituties meewerken. Zij dienen niet in het leger en gaan naar eigen scholen. Zij hebben zelfs eens actie gevoerd tegen de Israelische vlag op koekjes! Belangrijker is dat zij steeds hun wil proberen op te leggen aan de seculiere meerderheid in het land, en sommigen niet terugdeinzen voor geweld tegen winkeliers die op sabbath open zijn, vrouwen die zich niet fatsoenlijk kleden en automobilisten die op sabbath langs hun wijk rijden. Ook zijn er speciale bussen tussen orthodoxe wjken waarin vrouwen achterin plaats moeten nemen. Binnen de eigen wijk hebben ze natuurlijk recht op rust tijdens de sabbath, maar daarbuiten is Israel een moderne staat met alles wat daarbij hoort. Nadat orthodoxe Joden wekenlang hadden gedemonstreerd tegen een parkeerplaats die ook op sabbath open zou zijn, was er zaterdagavond een tegendemonstratie.
 
RP
--------------
 
Protest in Jeruzalem tegen anti-zionisten
 
 
Zaterdagavond hebben ongeveer 2000 inwoners van Jeruzalem een demonstratie gehouden tegen de aanhoudende ongeregeldheden van een kleine groep Harediem (ultra-orthodoxe Joden) die eigenlijk overal tegen zijn behalve tegen zichzelf. Deze profiteurs van de Israelische staat nemen veel maar geven weinig terug. Over het algemeen gaat het hier om anti-zionisten die de staat Israel niet erkennen maar wel gebruik maken van al haar faciliteiten.
 
De tegendemonstranten zijn ondermeer niet tevreden over het feit dat de Harediem met zachte hand worden aangepakt, stenen en andere voorwerpen kunnen gooien en de politie kan uitmaken voor Nazies en antisemieten. De seculiere bevolking is het gedrag van deze ayatollahs meer dan zat en dat hebben ze dan ook fijntjes laten weten.
 
De negatieve nasleep van de rellende sjtreimels is reeds zichtbaar. Een rechter in Nazareth gaf geen gevangenisstraf aan stenengooiende arabische jongeren aangezien dat discriminerend zou werken daar de Harediem die stenen gooien naar de politie ook de gevangenis niet ingaan.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten