woensdag 25 november 2009

Film over Israel afgelast na gewelddadig protest in Hamburg


Dit laat zien dat er werkelijk geen verschil is tussen sommige extreem links groeperingen en de nazi's. Dat mensen in de naam van linkse idealen en antiracisme bereid zijn zo ver te gaan is ronduit schokkend. Minder extreem maar niet perse minder gevaarlijk is het feit dat het steeds normaler wordt om Israel met de nazi's te vergelijken, haar bestaansrecht te ontkennen en alle Palestijnse claims te geloven. En dat op zijn beurt is weer mede een gevolg van de eenzijdige berichtgeving over het conflict, waarin Israelisch geweld centraal staat en Palestijnen als onschuldige slachtoffers worden neergezet. Ook de media beschouwen Palestijnse bronnen als betrouwbaar en Israelische als verspreiders van propaganda. Er zijn af en toe uitzonderingen op de regel, maar slechts af en toe.

RP
----------------

Film Why Israel afgelast om agressief protest 
maandag 23 november 2009
http://www.cidi.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=581&Itemid=1
 
 
Claude Lanzmanns documentaire Why Israel wordt niet vertoond in Hamburg wegens hevige protesten van linkse anti-Israel activisten. ,,Wij werden met geweld bedreigd," aldus een woordvoerder van het filmhuis B-movie, waar de film zou draaien. Bezoekers die de film wilden zien werden bespuugd, gestompt en voor 'Varkensjoden' uitgescholden. De Hamburgse politie onderzoekt het geweld.

De in 1973 geproduceerde film, Why Israel, laat door verhalen en interviews van naar Israel geëmigreerde Holocaustoverlevenden zien wat de achtergrond is van de staat Israel. Hij zou eind oktober door een linkse, pro-Israelische groep worden vertoond in de bioscoop B-movie, maar ongeveer 50 anti-Israelische linkse activisten, verbonden met het anti-zionistische Internationale Centrum B5, zetten voor de deur van de bioscoop een "namaak checkpoint" op.

'Joodse varkens', schreeuwden demonstranten in de leeftijd van 16 to 70 jaar naar de bezoekers van de bioscoop. Volgens ooggetuigen waren de activisten vermomd; zij droegen camouflagekleding, kappen over hun hoofd, en zelfgemaakte houten machinegeweren, meldden Duitse media: "zij gedroegen zich uitgesproken militair". Ook staken de demonstranten een op wc-papier getekende Israelische vlag in de brand en maakten ze foto's en filmpjes van de bioscoopbezoekers. Zeker drie bezoekers werden in het gezicht gestompt, een ander werd aangevallen met een riem.
 
Filmhuis B-movie voelde zich hierdoor genoodzaakt om de film af te lasten en niet meer te vertonen. ,,Wij werden met geweld bedreigd," zegt een woordvoerder van de bioscoop.

In een verklaring over de demonstratie spreekt het Internationale Centrum B5 over 'Zionisme is racistisch' en 'koloniale cultuur in Israel'. Een woordvoerder ontkent dat er 'Joodse varkens' is geroepen en zegt dat de demonstratie was gericht tegen de linkse groepering die de vertoning had georganiseerd.
 
De de Frans-joodse cineast Claude Lanzmann, 83, reageert geschokt op de agressieve demonstratie. In Der Spiegel noemt hij het protest 'niet antizionistisch, maar antisemitisch'. Pas na dit artikel op Der Spiegel Online, meer dan drie weken na de demonstraties, komt het voorval in de Duitse en buitenlandse pers. De politie onderzoekt minstens twee aangiftes van geweld.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten