zondag 9 augustus 2009

Hamaswood of Hollywood?

 
Het is tot een journalist van Eén Vandaag doorgedrongen dat Hamas ook aan propaganda doet, en hij vraagt zich af of dit een strategiewijziging is ten opzichte van het voeren van de gewapende strijd tegen Israel. Dat is natuurlijk wishful thinking zoals de duizenden raketten en mortiergranaten van het afgelopen jaar laten zien, en verschillende pogingen tot aanslagen. Hopelijk trekt hij in een volgende blog de lijn door naar het toenemende begrip voor de positie van Hamas in Westerse media en onder (linkse) intellectuelen, politici en actievoerders. Zou het één iets met het ander te maken kunnen hebben? Is de propagandamachine van Hamas wellicht succesvoller dan die van Israel? Moeten we daarom niet wat wantrouwiger en kritischer zijn naar Hamas en haar sympathisanten?
 
RP
------------
 

Hamaswood of Hollywood?

Op het moment dat het Fatah-congres in Bethlehem van start gaat, lanceert Hamas haar eerste bioscoopfilm als onderdeel van een 'culturele jihad', die tijdelijk de fysieke jihad moet vervangen. Kiest Hamas eieren voor z'n geld?

De film 'Imad Aqel' ging afgelopen zaterdag in premiere in bioscoop 'Theater van het verzet'. De aanwezige mannen en vrouwen strict gescheiden. 'Imad Aqel' gaat over de oprichting van Hamas, en over het leven van Hamas-terrorist Imad Aqel die dertien Israeli's heeft gedood en maanden lang op ingenieuze wijze uit handen van het Israelische leger wist te blijven.

Het verhaal is geschreven door Hamas-leider Khaled Meshaal, en maakt deel uit van een nieuw fenomeen: 'De Cultuur van het Verzet'. Onder dezelfde term werd onlangs een tweedaagse conferentie belegd en vindt momenteel uiting in exposities, dichtbundels, televisieseries en dan nu deze film. Alles natuurlijk in het teken van de nationale strijd: "We proberen een hoogwaardige kunst te produceren, die islamitisch is, over het verzet gaat, en zonder provocatieve, (seksuele) scenes", laat Hamas' minister van Binnenlandse zaken voor Gaza weten.

Volgens sommige commentatoren zou dit duiden op een verandering van stategie van Hamas.


 

1 opmerking:

 1. 'Het is tot een journalist doorgedrongen' zo klinkt de smalende opening van bovenstaande reactie. Jammer, had 'RP' even op de tag 'Hamas' onder aan het stukje geklikt en de moeite genomen wat oudere stukjes van mijn hand te lezen, dan had er wellicht een ander commentaar gestaan.

  Of niet, want ook het stukje waarop hij commentaar levert heeft hij niet of nauwelijks gelezen. Kijk even goed, en je ziet dat niet ík me afvraag of Hamas overschakelt op een andere strategie, maar citeer hier commentatoren. Terwijl ik juist vraagtekens bij de zg. stategiewijzinging plaats.
  Uit mijn stuk spreekt juist dat Hamas al jaren bezig is de media op verschillende niveaus te bewerken, al ruim voordat er sprake zou zijn van een zg. strategiewijziging.
  'Feit is echter... etc.' Lees maar goed, het staat er echt.

  En zonder een zuurpruim te willen zijn, wil de webmaster vragen ivm auteursrecht mijn stuk niet integraal te plaatsen op dit weblog. Een intro met link is uiteraard prima, volledige plaatsing niet.

  BeantwoordenVerwijderen