zaterdag 20 december 2008

Durban II: VN anti-racisme of anti-Israel conferentie?

 
Het ziet er naar uit dat Maxime Verhagen zich aan zijn belofte zal houden dat Nederland niet bij "Durban II" (de VN anti-racisme vervolgconferentie in Geneve) aanwezig zal zijn als Israel-bashing een van de hoofdthema's is zoals het op Durban I was. Als het niet lukt de ontwerp tekst, met een paar stevige anti-Israel passages erin, nog te veranderen, gaat Nederland zich bij de boycot door Israel en Canada aansluiten.
 
RP
-------------

Herhaling van onfrisse debatten

http://www.trouw.nl/nieuws/wereld/article1926565.ece/Herhaling_van_onfrisse_debatten_.html

Ontwerptekst VN-conferentie: Israël is enige staat die discrimineert

 
Minister Verhagen dreigt met een boycot van de anti-racisme conferentie van de VN. Hij vreest anti-semitische ondertonen. Heeft hij gelijk?

'Durban II', heet de conferentie onofficieel. In Genève praten in april gedelegeerden van VN-lidstaten over de bestrijding van racisme. Net als in 2001, toen ze confereerden in de Zuid-Afrikaanse badplaats Durban. Of liever: hopelijk níet net als toen.

De beraadslagingen destijds werden bezoedeld door 'mensenrechtenactivisten' die opkwamen voor de Palestijnse zaak. Ze deelden pamfletten uit met klassieke anti-semitische spotprenten, verwijzingen naar de Protocollen van de Wijzen van Zion (het mythische Joodse complot om de heerschappij van de wereld over te nemen), en Davidssterren vervlochten met hakenkruizen.

De activisten deden niet mee aan de eigenlijke VN-conferentie maar aan een parallel forum, waar onderdrukten aller landen hun strijd bundelen: van de Indiase dalits tot Roma's en Tibetanen. Maar de anti-Israëlische activisten zetten de hele VN-conferentie in een kwade reuk.

Lees verder op Trouw

---------------------- 

Ontwerp: blokkade bezette gebieden is genocide

In Genève wordt gedebatteerd over een verklaring tegen racisme. Volgens de ontwerptekst staat daarin onder meer:

De bezetting en afsluiting door Israël van Palestijnse gebieden zijn „een nieuwe vorm van apartheid, een misdaad tegen de menselijkheid, een vorm van genocide en een ernstige bedreiging van de internationale vrede en veiligheid."

De conferentie „betuigt diepe spijt over de raciale discriminatie tegen de Palestijnen" en roept op die te beëindigen.

De conferentie signaleert een toenemende intolerantie tegen leden van 'vele religies'. „Het meest alarmerende verschijnsel is de intellectuele en ideologische rechtvaardiging van islamofobie."

Die „verschuilt zich achter de vrijheid van meningsuiting (...) en achter de oorlog tegen het terrorisme."

De 'sterker wordende discriminatie van moslims' moet worden tegengegaan. Omdat 'de bestaande nationale wetten en rechtbanken' daarin tekortschieten, „moeten internationaal bindende normen worden opgesteld die adequate garantie bieden tegen belastering van godsdiensten."

----------------------

Zie UN Watch voor een uitgebreid dossier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten