Stel je voor: een minister van een bevriend land wordt door een denktank uitgenodigd om over recente ontwikkelingen in zijn land te komen spreken, maar moet de uitnodiging afslaan vanwege het gevaar aldaar gearresteerd te worden.
Als er daadwerkelijk oorlogsmisdaden zijn begaan of daar sterke verdenkingen voor bestaan, dan moet iemand daarvoor berecht worden door het Internationale Strafhof. Het kan niet zo zijn dat advocaten internationale leiders naar believen kunnen aanklagen en deze op grond daarvan gearresteerd kunnen worden. Dit zou het aantal internationale bezoeken drastisch reduceren maar heeft vooral een hoog arbitrair gehalte.
Als de Britse rechters consequent zijn, dan kunnen Russische, Chinese, Turkse of Indonesische leiders Groot-Brittannië ook maar beter mijden, en laten we de Amerikanen niet vergeten. Maar wacht even, hebben Britse militairen zich niet ook aan oorlogsmisdaden schuldig gemaakt in Irak?
Ratna
---------
De Volkskrant
Van onze correspondent Alex Burghoorn
gepubliceerd op 07 december 2007 07:45 , bijgewerkt op 07:45
gepubliceerd op 07 december 2007 07:45 , bijgewerkt op 07:45
JERUZALEM - De Israëlische minister van Openbare Veiligheid, Avi Dichter, heeft een reis naar Groot-Britannië afgezegd uit vrees na aankomst in Londen te worden gearresteerd wegens oorlogsmisdaden.
Als hoofd van de veiligheidsdienst Shin Beth was Dichter in 2002 betrokken bij de liquidatie van Hamas-leider Salah Shehadeh. Met een vliegtuigbom legde de Israël zijn huis in Gaza-Stad in puin; behalve Shehadeh en zijn lijfwacht kwamen daar 15 burgers bij om, onder wie 11 kinderen.
De luchtaanval op Shehadeh is destijds wereldwijd hevig bekritiseerd. Niet alleen omdat de leider van de gewapende tak van Hamas zonder enige vorm van proces was vermoord, maar vooral ook omdat daar buitenproportionele middelen voor waren ingezet – de gebruikte bom woog grofweg 1000 kilo.
Minister Dichter was door een Britse denktank gevraagd te komen spreken over de betekenis van de top in Annapolis, waar Israël en de Palestijnen tien dagen geleden hebben beloofd over een vredesakkoord te gaan onderhandelen. Maar na overleg met de ministeries van Buitenlandse Zaken en Justitie heeft Dichter de uitnodiging afgeslagen.
'Enkel onder zeer speciale omstandigheden zou hem immuniteit zijn verleend', zei donderdag zijn woordvoerder, Mati Gill.
De angst voor arrestatie in Londen leeft onder Israëlische legerofficieren en ministers sinds Britse agenten in 2005 op vliegveld Heathrow klaarstonden om generaal Doron Almog in te rekenen.
Britse advocaten hadden in opdracht van een Palestijnse mensenrechtenorganisatie een klacht tegen Almog ingediend wegens de moedwillige verwoesting van tientallen huizen in de Gazastrook. De rechter had daarop een arrestatiebevel uitgevaardigd.
Maar Almog werd net op tijd getipt, bleef in het vliegtuig zitten en vloog terug naar Tel Aviv. Zeker een officier, Aviv Kochavi, heeft nadien van een reis naar Groot-Brittannië afgezien. Avi Dichter is de eerste minister die Londen mijdt.
De Israëlische regering dringt er sinds 2005 bij de Britse regering op aan de mogelijkheden te beperken voor particulieren om bij justitie oorlogsmisdaden aanhangig te maken.
Tot nu toe zijn de Britten daar niet op in gegaan. De Israëlische lobby is in 2006 door Britse parlementariërs veroordeeld als inmenging in binnenlandse aangelegenheden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten