Eerder dit jaar begon Manfred Gerstenfeld met het verzamelen van negatief nieuws uit en over Nederland, om duidelijk te maken hoeveel invloed eenzijdige berichtgeving heeft op de beeldvorming over een bepaald land. Het bleek dat studenten die een paar van zijn colleges hadden gehoord en stukken hadden gelezen, negatiever over Nederland gingen denken, ondanks dat duidelijk was dat het om doelbewuste eenzijdige berichtgeving ging.
Hij startte een blog Bad News From the Netherlands en kreeg zowel felle kritiek als steun van Nederlanders. Zijn idee is inmiddels overgenomen door enkele anderen, met Bad News From Finland, Bad News From Britain en Bad News From Mexico.
Een paar voorbeelden:
Wij irriteren ons wanneer Nederlandse kwesties in het buitenland onjuist of eenzijdig worden weergegeven, en Nederland bijvoorbeeld als drugs paradijs wordt neergezet, er van wordt beschuldigd abortus en euthanasie te stimuleren, of Nederlandse staatsburgers zomaar het land uit te zetten. Maar terwijl bij ons de buitenlandse pers snel weer weg is zodra het volgende schandaal, ramp of big event zich aandient, is men op Israël continu gefocused.
Elke Israëlische fout, elke onhandige uitspraak wordt uitvergroot en haalt krantenkoppen en journaals over de hele wereld. Hierdoor zien we niet meer dat ondanks al haar fouten, ondanks de soms onnodige agressie tegen de Palestijnen, ondanks een groep gevaarlijke extremisten, Israël één van de weinige relatief goed werkende democratieën is in het Midden-Oosten, met onafhnakelijke rechtspraak en vrijheid van godsdienst en menigsuiting. Het heeft een redelijk goed onderwijssysteem en sociale zekerheidsstelsel voor al haar burgers, en heeft baanbrekende innovaties op technisch (electronica) en geneeskundig gebied op haar naam staan.
Te vaak worden de verhalen over wat goed gaat in Israël, en waar het goed in is, als Zionistische propaganda terzijde geschoven. Maar zij zijn net zo waar als de berichtgeving over alles wat fout gaat. De positieve verhalen vind je helaas vooral in als gekleurd bekend staande media, terwijl de negatieve verhalen in de 'normale' media staan. Misschien moeten we standaard het nieuws over Israël in de 'normale' media net zo kritisch bekijken als dat van als pro-Israël bekend staande websites en organisaties....
Ratna
Geen opmerkingen:
Een reactie posten