zondag 18 maart 2007

Joden in Jemen op de vlucht

Ook in haar begintijd was het Zionisme geen exclusief Europese beweging: om aan hun erbarmelijke situatie en discriminatie in Jemen te ontkomen, vertrokken al in de late 19de eeuw duizenden Jemenitische Joden naar Jeruzalem.


Joods-Jemenitische gezinnen gevlucht naar hotel
HLN.BE - 06/03/07 17u39

Zo'n 45 Joodse Jemenieten wonen sinds een week in een hotel in de Jemenitische hoofdstad Sana en krijgen bescherming van de overheid omdat een rebellengroep hen zou bedreigen. Dat heeft de Jemenitische ambassade in Washington bekendgemaakt.
De groep, bestaande uit zeven Joodse gezinnen, werd in januari ook al eens ondergebracht in een hotel in Sana, zo'n 112 kilometer van hun woonplaats in de provincie Saada waar gevechten tussen het leger en sjiitische rebellen de afgelopen maanden aan zeker vijfhonderd mensen het leven hebben gekost.

Politiebureau
Later keerden de gezinnen terug naar hun woonplaats, nadat de regering daar een politiebureau had laten bouwen. Vorige week echter werden de Joodse leiders in Saada benaderd door de rebellen, die hun de schuld gaven van het geweld. Daarop keerden de gezinnen terug naar een hotel in Sana, aldus de ambassade.
Tot de stichting van Israël in 1948 woonden in Jemen zo'n zeventigduizend Joden. De meesten van hen verruilden Jemen voor Israël. Nu wonen er naar schatting nog zo'n vierhonderd Joden.

Hevige strijd
De strijd in Saada tussen de sjiitische rebellen en de regering woedt al sinds juni 2004. De guerrilla-aanvallen, uitgevoerd door kleine groepjes van niet meer dan tien strijders, blijken succesvol. De regering slaat hard terug met behulp van artillerie, helikopters en tanks. De opstandelingen, die zich de 'Jonge Getrouwe Gelovigen' noemen, vinden dat de regering corrupt is en te veel neigt naar het Westen. (novum)


Uit een eerder bericht op Joods.NL blijkt meer over de bedoeling van de rebellen:


Joden in Jemen op de vluchtwoensdag, 31 januari 2007
Een groep van 45 Joden uit het dorp Salem in Jemen is na bedreigingen door radicale moslims naar de stad Saada gevlucht en heeft daar haar intrek genomen in een hotel. Eeuwenlang hebben Joden als minderheidsgroep in Salem volgens hun eigen tradities geleefd; eerder deze maand werden zij er plotseling in een brief van beschuldigd zonde en bederf te verspreiden.

De bedoeling van de briefschrijver(s) was duidelijk: het land uit of sterven. Bijna twee weken geleden verschenen gemaskerde islamitische schutters om het dreigement kracht bij te zetten, zo meldde de Britse omroep BBC. De Joden, onder leiding van Dawoud Yousef Mousa, vluchtten daarop naar de provinciehoofdstad Saada. Hoewel de autoriteiten hebben beloofd te zullen zorgen voor een veilige terugkeer van de groep naar Salem, verblijven de Joden nog steeds in het Paris Tower Hotel in Saada. Hun verblijf daar wordt betaald door de sjeik van een lokale stam.

Volgens de gouverneur van Saada zijn de bedreigingen afkomstig van de 'Jonge Gelovigen', een verboden sjiitische rebellengroep die de Jemenitische regering ten val wil brengen en in Jemen een islamitische theocratie naar eigen snit wil invoeren.

Het aantal Joden in Jemen ligt momenteel op enkele honderden. Eens woonden er zeker 60.000 Joden, maar de meesten van hen werden na anti-Joodse rellen in 1948 naar Israël geëvacueerd.

Bron: Nederlands Dagblad_


Geen opmerkingen:

Een reactie posten