zaterdag 19 maart 2011

Meer geweld tegen Palestijnse christenen

 
 
Pax Christi heeft een heel lange traditie van eenzijdige anti-Israel campagnes, dus het is opmerkelijk dat ze nu ook eens kritisch Palestijnse intolerantie aankaarten, al betreft dit alleen de moslims tegenover de christenen; de houding t.o.v. Joden kritisch belichten gaat schijnbaar nog een brug te ver.
 
De laatste opmerking: „Wij stellen ons ten doel wegen te vinden om de gepolariseerde discussie over het Israëlisch-Palestijns-Arabische conflict om te zetten in een dialoog die behulpzaam is bij het vinden van een voor allen rechtvaardige oplossing", zou zomaar kunnen doen hopen op een serieuze koerswijziging?
 
Wouter
____________
 

Meer geweld tegen Palestijnse christen

http://www.refdag.nl/kerkplein/kerknieuws/meer_geweld_tegen_palestijnse_christen_1_540060
16-03-2011 09:45 | gewijzigd 16-03-2011 09:46 | Kerkredactie
 

HEBRON – Het geweld tegen christenen in de Palestijnse gebieden neemt toe. Dat blijkt uit een dinsdag gepresenteerd onderzoek van IKV Pax Christi.

De vredesorganisatie concludeert in haar rapport "Christenen in Palestijnse Gebieden" verder dat de Palestijnse autoriteiten, zowel op de Westoever als in de Gazastrook, wel degelijk optreden tegen dergelijk geweld. „Toch is er nog een lange weg te gaan voor de bescherming van minderheden op het gebied van wetgeving, rechtspleging en rechtshandhaving goed geregeld is."

Het onderzoek van IKV Pax Christi richt zich op verschillende aspecten (demografische, sociaal-culturele, politieke en juridische) van de positie van christenen. In de Palestijnse gebieden leven ongeveer 50.000 christenen. In absolute aantallen blijft dit stabiel, maar door emigratie vergrijst de groep christenen.

De relatieve zelfstandigheid van christenen staat onder druk, zo blijkt uit het onderzoek. Ook het bestaande voordeel van christenen als het gaat om opleidingsniveau neemt af. Christenen zijn door het relatief goede opleidingsniveau nog wel oververtegenwoordigd in de politiek. Toch is er veel onzekerheid over de politieke en de juridische positie van christenen in de toekomst.

De laatste jaren is de belangstelling voor de positie van de christelijke minderheden in het Midden-Oosten toegenomen, signaleert IKV Pax Christi. Dit doet, zo motiveert de vredesorganisatie haar rapport, de behoefte groeien aan meer feitelijke achtergrondinformatie over de christelijke minderheid in de Palestijnse gebieden.

Een constructieve dialoog is gebaat bij feitelijke kennis, stelt de organisatie. „Wij stellen ons ten doel wegen te vinden om de gepolariseerde discussie over het Israëlisch-Palestijns-Arabische conflict om te zetten in een dialoog die behulpzaam is bij het vinden van een voor allen rechtvaardige oplossing", aldus Jannie Kuik van IKV Pax Christi.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten