woensdag 9 februari 2011

Moslimbroederschap best georganiseerde oppositiebeweging Egypte

 
Zie ook op IMO:
 
----------
 

Moslimbroederschap: best georganiseerde oppositiebeweging

http://www.refdag.nl/nieuws/buitenland/moslimbroederschap_best_georganiseerde_oppositiebeweging_1_531751
02-02-2011 11:55 | Mr. Richard Donk

APELDOORN – Analisten zijn bang dat de fundamentalistische Moslimbroederschap in het mogelijke machtsvacuüm in Egypte zal stappen. Wat is dit precies voor beweging?

Wanneer is de Moslimbroederschap ontstaan?

De Moslimbroederschap is in 1928 in Egypte opgericht door de islamitische docent Hassan al-Banna. Sindsdien is de broederschap in veel Arabische landen tot de invloedrijkste en best georganiseerde oppositiebeweging uitgegroeid.

Het credo van de beweging luidde destijds: „Allah is ons doel; de Koran is onze grondwet; de Profeet is onze leider; jihad is onze manier; en dood voor de zaak van Allah is de hoogste van onze aspiraties."

Waar staat de Moslimbroederschap voor?

De basisgedachte van de Moslimbroederschap is dat de Koran en de islamitische shariawetgeving „het enige referentiepunt" voor de ordening van het leven moeten zijn, zowel voor het gezin als voor de gemeenschap en de staat.

Het uiteindelijke doel is de wereld tot een islamitisch kalifaat om te vormen, waar het gezag van de islam in elk land heerst.

Hoe is de Moslimbroederschap georganiseerd?

Hoewel de Moslimbroederschap in de meeste Arabische landen verboden is, behoort zij tot de best georganiseerde bewegingen in de islamitische wereld. Niet alleen heeft ze een goed opgezette gezagsstructuur, de broederschap is ook actief op sociale medianetwerken als Facebook en beschikt over een wereldwijd nieuwsnetwerk onder de naam The Global Muslim Brotherhood Daily Report.

Hoeveel invloed heeft de Moslimbroederschap in een land als Egypte?

Bij de parlementsverkiezingen van 2005 sleepten leden van de Moslimbroederschap zo'n 20 procent van de stemmen in de wacht. Zij moesten zich als onafhankelijke kandidaten presenteren, omdat de broederschap officieel verboden is. Bij de verkiezingen van vorig jaar verloren de moslimbroeders fors. Zij weten dat zelf aan massale fraude en een electorale boycot die zij zelf afkondigden.

Hoe groot is het risico dat de Moslimbroederschap de macht in Egypte overneemt?

Die vrees is vermoedelijk niet geheel terecht. In landen als Afghanistan en Iran greep de radicale islam weliswaar in de jaren 70 en 80 na grote omwentelingen de macht. Egypte is echter een totaal ander land. De Egyptische economie is veel verder ontwikkeld dan de Iraanse en de Afghaanse. En Egypte kent een behoorlijk sterke middenklasse die vermoedelijk minder gevoelig is voor een radicaalislamitisch discours.

Hoe staat de Moslimbroederschap ten opzichte van Israël?

De broederschap staat ronduit vijandig ten opzichte van Israël. Een van de leiders van de Moslimbroederschap in Egypte, Mohammed Ghannem, verklaarde gisteren nog tegenover het Iraanse persbureau al-Alam dat hij graag zou zien dat de Egyptenaren zich klaarmaken voor een oorlog tegen Israël. Ook riep hij op tot directe sluiting van het Suezkanaal en het stopzetten van de Egyptische gasleveranties aan Israël. De fundamentalistische Palestijnse Hamas, die momenteel in de Gazastrook de scepter zwaait, is vanuit een vleugel van de Moslimbroederschap ontstaan.

Hoe kijken andere radicaalislamitische groeperingen tegen de Moslimbroederschap aan?

Radicale islamistische (terreur)groeperingen zoals al-Qaida hebben weinig met de Moslimbroederschap op. Zij vinden de beweging te gematigd, omdat ze officieel het gebruik van geweld afwijst en zich openlijk tegen terrorisme heeft uitgesproken. Desalniettemin kent ook de Moslimbroederschap een harde kern van fanatici die wel degelijk de jihad tegen alles wat niet islamitisch is steunen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten